kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Topkapı Sarayı Kaçta Açılır? Kaçta Kapanır? Çalışma Saatleri Nasıl?

Topkapı Sarayı Kaçta Açılır? Kaçta Kapanır? Çalışma Saatleri Nasıl? Topkapı Sarayı nedir? Ne demek? Topkapı Sarayı hafta sonu, resmi tatillerde, dini bayramlarda açık mı? Topkapı Sarayı çalışma saatleri ve ziyaret saatler nasıl?

A+
A-

Dünyanın başkenti olarak gösterilen medeniyetler şehri İstanbul’da binlerce tarihi ve eşsiz eser bulunmaktadır. İlk çağlardan beri kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu özel şehre her ülke, her medeniyet bir eser bırakmıştır. Ancak şehre en önemli imzayı Osmanlı Devleti yani Devlet-i Aliye atmıştır. 1453 yılından sonra Osmanlı Devleti hakimiyetine giren şehirde yöneticilerin, saray halkının ikamet etmesi için yapılan Topkapı Sarayı’nın yeri başkadır. Dünyanın en özel saraylarından, en güzel yerleşkelerinden biri olarak gösterilen Topkapı Sarayı bugün bile güzelliğini muhafaza etmektedir. Her gün binlerce yerli ve yabancı turist Topkapı Sarayı’nın güzelliğini ve içerisinde yer alan nadide eserleri görmek için ziyaret gerçekleştirmektedir. Topkapı Sarayı günümüzde bir müze olarak da kullanılmakta ve içerisinde binlerce eser sergilenmektedir. Bu özel sarayı, müzeyi ve eserleri görmek isteyen milyonlarca kişi ise Topkapı Sarayı’nın çalışma saatlerini merak etmektedir. Sarayın bayramda, hafta sonları, resmi tatillerde açık olup olmadığı araştırılmaktadır. Peki Topkapı Sarayı nedir? Tarihi nedir? Topkapı Sarayı kaçta açılır? Kaçta kapanır? Çalışma saatleri nasıl? Topkapı Sarayı bayramlarda, resmi tatillerde ve hafta sonları açık mı?

Topkapı Sarayı Nedir? Topkapı Sarayı Tarihi

İstanbul 1453 yılında fethedildikten sonra padişahların, devlet yöneticilerinin, saray halkının ikamet etmesi için bir saray inşa edildi. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460-1478 yılları arasında yaptırılan saray o dönemin en önemli eserleri arasında sayıldı. Zaman geçtikçe ilave yapılar yaptırılarak genişletilen saray 1800’lü yılların ortalarına kadar kullanıldı. 1900’lü yıllara doğru devlet yönetimi boğaza nazır yapılan Dolmabahçe Sarayı’na taşındı. Ancak Topkapı Sarayı önemini biraz olsun kaybetmedi ve devlet arşivleri, kutsal emanetleri, anıları, özel eşyaları, aile yadigarlarını muhafaza etmeye devam etti. Cumhuriyet ilan edildikten sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından bu özel yapı müzeye dönüştürüldü. Topkapı Sarayı 700 bin metrekarelik bir alanın üzerinde bulunmaktadır. Bu alanın içerisinde yapılar, bahçeler, camiiler, surlar gibi eşsiz yapılar bulunur. kamu haber

topkapi sarayi nedir tarihi

Topkapı Sarayı Kaçta Açılır? Kaçta Kapanır?

Topkapı Sarayı yılın farklı dönemlerinde farklı saatler arasında çalışmaktadır. Kış sezonu ve yaz sezonu olmak üzere sarayda yıl içinde iki farklı çalışma düzeni uygulanır. Kış sezonu 2 Ekim ile 1 Nisan tarihleri arasında geçerli olurken yaz sezonu ise 1 Nisan ile 2 Ekim arasında geçerli olmaktadır. Bu kapsamda iki farklı sezonda müze çalışma saatleri değişiklik gösterebilir.

Kış sezonunda Müze, Aya İrini,Harem sabah saat 09.00’da açılır ve akşam 16.45 itibariyle kapanır. Ancak başta Müze olmak üzere çoğu noktada son giriş saatinin 16.00 olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca Topkapı Sarayı bilet gişeleri de saat 16.00 itibariyle kapanmaktadır.

Yaz sezonunda Topkapı Sarayı Müzesi, Aya İrini Müzesi ve Harem sabah saat 09.00’da açılırken, akşam saat 18.45 itibariyle kapanmaktadır. Ancak bu dönem bilet gişelerinin saat 18.00’de kapanacağı unutulmamalıdır.

Topkapı Sarayı Çalışma Saatleri ve Ziyaret Saatleri 2020

Dünyanın en çok ziyaretçi çeken mekanlarından biri olan Topkapı Sarayı yaz ve kış dönemlerinde farklı saatlerde faaliyet göstermektedir. Güneş ışığından daha fazla yararlanmak üzere sarayın çalışma saatleri de değişebilmektedir. Bu kapsamda Topkapı Sarayı, Müze, Aya İrini ve Harem çalışma saatleri şu şekildedir;

Kış sezonunda 2 Ekim ve 1 Nisan tarihleri arasında çalışma saatleri 09.00-16.45 olarak belirlenmiştir. Bilet gişeleri 16.00 itibariyle kapanır. Yani müzeye en son 16.00 itibariyle giriş yapılır. Ancak daha önce yerleşkeye girenler 16.45’e kadar gezmeye devam edebilirler.

Yaz sezonunda 1 Nisan ve 2 Ekim tarihleri arasında çalışma saatleri 09.00-18.45 arasındadır. Ancak bilet gişeleri saat 18.00’e kadar açık olması nedeniyle Topkapı Sarayına son giriş saati 18.00 olarak kabul edilebilir. 16.00’dan önce yerleşkeye girenler ise gezmeye devam edebilirler.

topkapi sarayi calisma saatleri

Topkapı Sarayı Hafta Sonu Açık Mı? Kapalı Mı?

Topkapı Sarayı ve saray içerisindeki tüm merkezler hafta sonu yani cumartesi ve pazar günleri açıktır. Ancak müze haftada 7 gün değil yalnızca 6 gün hizmet vermektedir. Topkapı Sarayı’nın ziyarete kapalı olduğu gün ise sanıldığının aksine hafta içine denk gelmektedir. Müze salı günlerinde ziyaretçilere açık değildir. Ancak ziyaretçiler cumartesi ve pazar günleri yani hafta sonu Topkapı Sarayına gidebilir.

Topkapı Sarayı Bayramlarda ve Resmi Tatillerde Açık Mı?

Dini bayramlarda, resmi bayramlarda, resmi tatillerde okullar ve iş tatil olduğu için milyonlarca insan müzelere, memleketlerine koşmaktadır. Tatilde olan insan sayısının artmasıyla Topkapı Sarayı gibi müzelerde ziyaretçi akını yaşanmaktadır. Bu kapsamda Topkapı Sarayının dini bayramlarda, resmi bayramlarda, resmi tatillerde ve yılbaşında açık olup olmadığı merak edilmektedir.

Topkapı sarayı 1 Ocak tarihinde yılbaşı günü kapalıdır.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında saray ziyarete kapalıdır.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününde yani İşçi Bayramında müze ziyarete açıktır.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramında müze ziyarete açıktır.

Ramazan Bayramı Arifesinde müze ziyarete açıktır.

Ramazan Bayramının ilk gününde müze saat 13.00 ile 19.00 arasında hizmet vermektedir.

Ramazan Bayramının ikinci ve üçüncü gününde müze hizmet vermeye devam etmektedir.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününde müze açıktır.

Kurban Bayramı Arifesinde müze ziyaretçiye açıktır.

Kurban Bayramının ilk gününde müze saat 13.00 ile 19.00 arasında açıktır.

Bayramın ikinci, üçüncü ve dördüncü günlerinde müze açıktır.

30 Ağustos Zafer Bayramında müze ziyarete açıktır.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Topkapı Sarayı ziyarete kapalıdır.

topkapi sarayi hafta sonu acik mi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.