kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Trafikte Makas Atmanın Cezası 2021 Ne Kadar?

Trafikte makas atmak suç mu? Trafikte makas atmanın cezası var mı? Trafikte makas atmak ne anlama gelmektedir? Trafikte makas atmanın yasal cezaları 2021 ne kadar oldu?

A+
A-

Trafik kurallarının uygulamaya konulması ve sürücülerin bu kurallara riayet etmesi her şeyden önce insan hayatı ile ilişkili bir durum. Trafik kurallarına uyulmaması, trafikteki akışı, trafiğin olağanlığını ihlal edecek davranışlarda bulunulması, alkol ile araç kullanmak, kırmızı ışıkta geçmek gibi nedenlerden dolayı her yıl on binlerce kaza meydana geliyor. Gelen bu kazalarda maddi zararlar oluşurken bundan daha önemlisi yine on binlerce insanın yaşamı son buluyor veya yaralanan insanlar hayatlarını kalıcı hasarlar ile sürdürmek zorunda kalıyor.

Yine trafikte en çok kazaya sebep olan trafik kuralı ihlallerinden bir tanesi de trafikte makas atarak trafiğin olağan akışını bozmak olarak biliniyor. Peki trafikte makas atmak nedir, suç mu, cezası ne kadar?

TRAFİKTE MAKAS NE DEMEK?

Trafikte aracın önündeki araçları sağlı sollu bir biçimde hiç durmadan geçmesi trafikte makas atmak olarak bilinir. Akışın olduğu bir trafikte sürücünün önündeki araçlardan daha fazla hız yaparak birini sağlayarak, birini sollayarak hepsinin sırayla önüne geçmesi makas atmak anlamına gelmektedir. Filmlerde keyif ile izlenen bu sahneler ne yazık ki gerçek hayatta büyük kazalara sebebiyet vererek can ve mal kayıplarına neden olmaktadır.

TRAFİKTE MAKAS ATMAK SUÇ MU? YASAK MI?

Trafikte makas atmak hem trafiğin akışını bozması nedeniyle hem de can ve mal kaybına sebebiyet veren kazalara neden olduğu için yasaklanmıştır. Yasaklanan bu davranışta bulunan kişilere trafik kuralları ve cezaları kapsamında yaptırımlar uygulanmaktadır. Buna ek olarak sürücünün diğer davranışları da denetlenmeye tabii olur.

TRAFİKTE MAKAS ATMA CEZASI 2021 NE KADAR OLDU?

trafikte makas atmanin hukuki yaptirimlari

Trafikte makas atmaya idari para cezası uygulanır. Bu maddi ceza tüm trafik cezalarına her yıl yapılan zamlardan etkilenmektedir ve bu kapsamda yükselmektedir. Trafikte makas atmanın cezası 2021 yılında 1228 TL olmuştur. Yani trafiği aksatan, diğer araçları, sürücüleri, insanları makas atarak tehlikeye sokan sürücülere bu trafik aksatma suçu kapsamında 1228 Türk Lirası ceza uygulanır.

Trafikte makas atmanın cezası 2021 yılında 1228 TL olarak belirlendi fakat daha önceki yıllarda ise bu cezanın miktarı oldukça komik rakamlardaydı bu nedenle de bu cezayı ciddiye alanların veya bu cezanın caydırıcı olduğunu düşünenlerin sayısı oldukça azdı. Trafikte makas atmanın cezası daha önceleri 236 TL olarak belirlenmişti. 2020 yılından itibaren ise bu miktar 1002 TL ve 2021 yılında da 1228 TL oldu. Çoğu vatandaşa göre bu tutar hala yetersiz görülmektedir. Ayrıca trafikte makas atma suçu işleyen sürücülere ayrıca 20 ceza puanı uygulanır ve ehliyetlerine işlenir.

<div></div>

TRAFİKTE MAKAS ATANLARI NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRİZ?

Ülkemizde pek çok vatandaşımız trafikte makas atarak etrafına tehlike saçan sürücülere, trafik magandalarına rastlamıştır. Bilinçli vatandaşlar ve sürücüler bu tip kural ihlali yapan sözde sürücüleri şikayet etmelidir. Peki makas atan sürücü nereye, kime şikayet edilir? Bu soruya verilecek en doğru cevap ‘155 POLİS İMDAT hattı ile EGM’ye şikayet edilir.’ olarak görülmektedir. Makas atanları fahri trafik müfettişlerine, polis ekiplerine, trafik polislerine, 155 ALO POLİS İMDAT hattına şikayet ederek daha güvenli bir trafik oluşmasına yardımcı olabilirsiniz.

<div></div>

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.