kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Üniversite Tercihi Tutmasına Rağmen Gidilmezse Ne Olur? Kaç Puan Kırılır?

Üniversite Tercihi Tutmasına Rağmen Gidilmezse Ne Olur? Kaç Puan Kırılır? Kimler Puan Kaybı Yaşar?  Hangi Durumda Puan Kaybı Yaşanmaz? Ne Kadar Puan Kaybı Yaşanır?

Her yıl milyonlarca kişi üniversiteye geçiş sınavına giriyor. Binlerce kişi sınava ilk kez girerken binlerce kişi de ikinci veya üçüncü defa şansını deniyor. Bazı adaylar hayalini kurduğu üniversitelerde istediği bölümleri kazanırken bazıları da hayal kırıklığına uğruyor. Hayallerini gerçekleştiremeyen öğrenciler genellikle bir kez daha üniversiteye geçiş sınavına hazırlanıyor. Bu noktada bir sene daha hazırlanmak ile tercih yapmak arasında kalanların sayısı da bir hayli çok. Bu nedenle pek çok kişi “Üniversite Tercihi Tutmasına Rağmen Gidilmezse Ne Olur?” sorusuna cevap arıyor. Tercihiniyap ailesi olarak adayların üniversite tercihi tuttuğunda üniversiteye yerleşmezse, kayıt yaptırmazsa puan kaybı yaşanıp yaşanmayacağını araştırdık. Puan kaybı yaşanırsa ne kadar yaşanacağını inceledik. Ayrıca puanını beğenmeyip tercih yapmayan ve tekrar sınava hazırlanan adayların puan kaybı yaşayaıp yaşamayacağını da araştırdık.

Kimler Puan Kaybı Yaşar? 

Üniversite sınavına girip aldığı puanı beğenmeyen binlerce öğrenci bulunuyor. Bu durumdaki öğrenciler tercih yapmamayı tercih edebiliyor. Bu durumdaki öğrenciler tekrar sınava hazırlanırsa bir problem yaşanmaz. Yani öğrenciler puan kaybı yaşamaz. Fakat bazı öğrenciler puanlarıyla tercih yapıp üniversite kazanmasına rağmen okula gitmeyerek bir sene daha sınava hazırlanmaktadır. Böyle bir durumda okul kontenjanı 1 kişi düşmektedir. O kişi kontenjanı işgal ettiği için de bir sonraki sene üniversite sınavında puanı kırılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı bu haksızlığa karşı caydırıcı formül olarak puan kırma formülünü kullanmaktadır. Ayrıca sınava girip tercih yaptıktan sonra üniversiteyi kazanıp yerleşmediğiniz zaman bir sonraki sene puan kaybı yaşanır. Ancak puan kaybı 1 yıl olarak yaşanır. Sınava üçüncü kez girdiğinizde puan kaybı yaşanmaz.

  • Öğrenci istediği bölümü-üniversiteyi kazanıp gitmekten vazgeçerse puan kaybı yaşanır.
  • Bölüm kazanıp okula devam ederken bir sonraki sene sınava tekrar girilirse puan kaybı yaşanır.
  • Açıköğretim eğitimi sonrasında üniversite kazanılırsa ve gidilmezse puan kaybı yaşanır.
  • Yetenek sınavlarını kazanıp kayıt yaptırmanıza bakılmaksızın gelecek sene sınava girerseniz puan kaybı yaşanır.

universite tercihi yapinca seneye puan kirilir mi

Hangi Durumda Puan Kaybı Yaşanmaz?

Öğrenciler tercih döneminde istemediği durumlarla karşılaşabilir. Bu nedenle puan kaybı yaşamadan bu dönemi atlatmak ve gelecek dönemi güvence altına almak istemektedir. Aileler, öğretmenler ve öğrenciler hangi durumda puan kaybı yaşanmayacağını araştırır.

Öğrenciler tercih yapıp üniversite kazanamazsa puan kaybetmez.
Sınava girip tercih yaptıktan sonra 2 yıllık açıköğretim kazanırsanız ama gitmezseniz puan kaybetmez.
Sınavı kazanan öğrenci tercih yaptıktan sonra açıköğretim 4 yıllık kazanıp kayıt yaptırmazsa puan kaybetmez.
Meslek lisesi mezunları sınavsız geçiş hakkı ile 2 yıllık üniversiteye girer ama gitmezse puan kaybetmez.
Üniversiteyi kazandınız, kayıt yaptınız. 1 yıl okula devam edip bıraktıktan sonra puan kaybetmezsiniz.
Sınava girdiniz, tercihiniz tuttu. Ancak lise diplomanızı alamadığınız için üniversiteye kayıt yaptıramadınız. Bu mağduriyetinizi ÖSYM’ye bildirirseniz gelecek sene puan kaybı yaşamazsınız.

Ne Kadar Puan Kaybı Yaşanır?

Puan kaybı yaptırımı 1 yıllık bir cezadır. Örneğin 2020 yılında yaptığınız tercih nedeniyle puan kaybını 2021 yılında sınav döneminde yaşarsınız. 2022 yılında sınava 3. kez girdiğinizde puan kaybı yaşamazsınız. ÖSYM tarafından uygulanan puan kesme cezası %50 olarak uygulanır. Yani okul puanınız yarı yarıya kesilir. Bu cezanın 1 yıllığına uygulandığını unutmamak gerekir.

Yorumlar

  1. Sidar Avatar Sidar dedi ki:

    Üniversite kazandım ama gitmedim açık öğretim gidebilir miyim