kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir, Tercihlerde En Önemli Unsurlar Nelerdir?

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı hafta sonu itibariyle tamamlandı. Yaklaşık 2.5 milyon aday üniversiteye yerleşmek için ter döktü. ÖSYM tarafından pazar günü itibariyle sınav soruları açıklandı. Bu sorulara göre kaç net yaptıklarını hesaplayan adaylar, kaç puan alabileceklerini hesapladı. Biz de üniversite tercih sürecine girecek arkadaşlarımız için üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Yazısını kaleme aldık.

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 28 Haziran 2020 tarihi itibariyle tamamlandı. Üniversitelerin iki yıllık veya dört yıllık bölümlerine yerleşmeyi düşünen yaklaşık 2.5 milyon aday, bu sınavda ter döktü. Sınav sonrası adayların merak içerisinde beklediği sınav soruları, ösym tarafından pazar günü itibariyle açıklandı. Adaylar bu sorulardan yaptıkları netlere göre kaç puan alacaklarını şimdiden hesapladı. Tercih sürecinin bir ay içerisinde açıklanacağı bugünlerde biz de üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Sorusunun cevabını vermek istedik.

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Üniversite tercihi, hayatımızın en önemli tercihlerinin başında gelmektedir. Bu tercihler, 20’li yaşlarımızdan başlayarak hayatımızın sonuna kadar etki edecek tercihlerdir. Bu nedenle üniversite tercihi yaparken dikkat etmemiz gereken hususlar çok önemlidir. Bu hususlara dikkat etmeden yapılan tercihler mutsuz bir gelecek vadetmektedir. Bütün deneyim ve tecrübelerimizle sizlere bu zorlu süreçte nelere dikkat etmeniz gerektiğini aktarmak istiyoruz.

Üniversite tercihinde ilk dikkat edilmesi gereken şey, bölüm tercihidir. İyi bir üniversitede hiç düşünmediğiniz bir bölümü okumak yerine, kendi istediğiniz bir bölümü başka bir üniversitede okumak daha yerinde olacaktır. Hangi üniversiteden mezun olduğunuza bakılmaksızın; sizlere avukat, doktor, dişçi, hemşire denecektir. Bu nedenle sizlere ilk tavsiyemiz, kendi istediğiniz bölümü okumanız noktasında olacaktır.

Tercihlerde bir diğer dikkat etmeniz gereken şey, puan odaklı davranmamanız gerektiğidir. Sınavdan sırf yüksek puan aldım diye yapacağınız yanlış bir tercih sizi mutsuzluğa sürükleyecektir. Örneğin, diş hekimi olmak istiyoruz ancak sınavda tıp fakültesini kazanacak puanı aldınız. Sırf bu nedenden dolayı da tıp fakültesi tercihi yaptınız. Bu durum sizi hiç beklemediğiniz bir mutsuzluğa sürükleyebilecektir. Sınavda alınan puan yüksek diye tercih yapmak, hiç beklenmedik sonuçlar doğurabilecektir. Okulu yarıda bırakmak, okuldan keyif almamak gibi…

Tercihlerde üçüncü olarak dikkat etmeniz gereken şey, üniversitelerin sosyal imkanlarıdır. Kampüs ortamı olan bir üniversite ile bir bina üzerine inşa edilmiş üniversite arasında çok ciddi farklar bulunmaktadır. Bina üzerine inşa edilen üniversiteler, okuma kalitesini olumsuz etkilemektedir. İnsan olarak hepimiz birer sosyal varlığız. Bu sosyalliği en güzel şekilde yaşayacağımız dönem, üniversite dönemlerimizdir. Bu nedenle kampüs içerisinde yapılacak onlarca sosyal aktiviteden uzak kalmamak adına üniversite tercihimizde üniversitenin kampüsünün olup olmaması durumunu göz önünde bulundurmalıyız.

Tercihlerde dördüncü olarak dikkat edilmesi gereken şey, üniversitenin akademik ortamıdır. Bu ortamı belirleyecek yegane unsurların başında üniversiteni akademisyen kadrosu gelmektedir. İyi akademisyenleri kadrosunda bulunduran üniversitelerden mezun olanlar kalitelerini ortaya çıkarma konusunda zorluk çekmeyeceklerdir. Bunun yanı sıra üniversite kütüphanesinin kaynak konusunda yeterli olması, araştırma yapmaya elverişli bir bilişim ağının olması, huzurlu bir ortamının olması da tercihlerde göz önünde bulundurulması gereken unsurlardır.

Tercihlerde bir diğer nokta üniversiteye ulaşım ağının yeterli olmasıdır. Günümüzde her üniversite içerisinde veya üniversite yakınında yurtlar ve apart daireler bulunmaktadır. Üniversitelere yakın yerlerde kalmak, üniversiteye ulaşımın kolay olmasını sağlamaktadır. Bu durum öğrencilerin çok yorulmadan ders takibi yapmalarını sağlamaktadır. Dolayısıyla öğrencilerin başarısını da olumlu yönde etkilemektedir.

Tercihlerde bir diğer unsur ise, bölümlerin yaracağı iş imkanıdır. Gerçekten iş bulma konusunda hiç bir somut veri sağlamayan bölümleri tercih etmek, heba edilen dört yıl anlamına gelmektedir. Özellikle bazı bölümlerin mezun sayılarının yüz binleri aşması, bu bölümlerden mezun olunması durumunda işsizlik sorununu beraberinde getirmektedir.

Tercihlerde dikkat edilecek son unsur, aileye yakın veya uzak olmak meselesidir. Bazı kişiler ailesinden uzak kalamazken, bazıları ailesinden uzak şehirlerde kalmayı avantaj olarak görmektedir. Bu nedenle üniversite tercihi yaparken ailenizle olan ilişkilerinizi göz önünde bulundurmalısınız. Sırf rahat olsun diye ailenizle aynı şehirde yaşamak için yapmış olduğunuz üniversite tercihi, size dört yıllık mutsuz bir dönem yaşatabilecektir.

Bütün bu saydıklarımızı dikkate almanız gerektiğini bir kez daha hatırlatarak, dilediğiniz bölümleri kazanmanızı temenni ediyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.