kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Uçak Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Uçak mühendisi maaşı ne kadar? Uçak mühendisleri ne kadar kazanıyor? Uçak mühendislerinin özel sektörde ve devlette kazançları ne kadar?

A+
A-

Popüler meslek gruplarından olan mühendislik birçok dala ayrılmaktadır. Bu yazımızda sizlere en çok tercih edilen uçak mühendisliği hakkında bilgiler verdik. İşte size uçak mühendisi maaşları ne kadar, görevleri nelerdir gibi soruların cevapları.

Uçak mühendisleri makine mühendisliğinin daha spesifik bir dalı olarak uçak üretiminin her basamağında mesleklerini icra eden mühendislerdir. Uçak mühendisi nedir sorusunun cevabını uçak mühendisinin ne iş yaptığına ve görevlerinin ne olduğuna bakarak biraz daha fazla anlamak mümkün olacaktır.

Uçak Teknolojisi

UÇAK MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? UÇAK MÜHENDİSİNİN GÖREVLERİ

Uçak mühendisi görevleri yani yaptıkları iş aşağıdaki gibidir.

  • Yapılacak uçağın tasarımını yapmak, projelendirmek ve hazırlanan projenin ilk anında son anına kadar doğru bir biçimde yürütülmesini yönetmek ve denetlemek
  • Uçak yapının hangi şekilde daha az maliyetli olacağına dair planlama yapmak ve yönetime sunmak
  • Üretim sürecinde kalite kontrol adına ve denetim alanında destek vermek
  • Üretim tamamlandıktan sonra uçuş için planlar sunmak ve uçuşlara katılarak uçuşun nasıl gerçekleştiğini, sorun olup olmadığını gözlemek
  • Kendisine bağlı olan personelin yönetim ve denetimini sağlamak
  • Alanındaki teknolojileri takip etmek ve bu teknolojilerin geliştirmesine katkı sağlamak

NASIL UÇAK MÜHENDİSİ OLUNUR?

Uçak mühendisi olmak isteyen bir kişi her meslekte olduğu gibi öncelikle bu alanda eğitim görmelidir. Mühendis olabilmek için bireylerin mühendislik lisans programı mezunu olmaları gerekmektedir ve uçak mühendisi olmak isteyen bir kişi ise uçak mühendisliği veya uzay ve uçak mühendisliği gibi türevi bir mühendislik programını bitirmiş olmalıdır.

Bir diploma tabi ki meslek sahibi olmaya ne yazık ki ülkemizde yetmemektedir. Mezun olduktan sonra işe girmeyi düşünen bireyler özel sektörde veya kamuda çalışma isteklerine göre farklı yollar izlemelidirler. Özel sektörde çalışmayı düşünen bir uçak mühendisliği mezunu bu alanda iş veren firmaların ilanlarını takip etmek veya bu tip firmalara özgeçmiş bırakmak suretiyle görüşmeye çağırılmaya beklemeli ve sonra da görüşmenin olumlu geçmesi halinde işe girme şansı elde etmelidir.

Kamuda çalışmak isteyen bir uçak mühendisliği mezunu mühendis ise kamu kadrolarına başvuru yaparak sınavlarına girmeyi veya direkt olarak merkezi atamada atanmayı sağlayacak yeterlilikte KPSS puanı sahibi olmalı ve bu söylenenlere başvuru yapmalıdır.

ucak muhendisi ne is yapar

UÇAK MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLETTE NE KADAR?

Devlette hangi alanda mühendis olduğu çok fark etmeksizin mühendisler genelde benzer maaşlar alırlar. Uçak mühendisleri de aynı şekilde devlet kadrolarında mühendis unvanı ile çalışırlar ve aldıkları maaş miktarları şu şekildedir.

Yeni başlayan Uçak Mühendisi: 31.500-40.750 TL

Tabloda görüleceği üzere yeni başlayan bir uçak mühendisinin maaşı 31.500 TL dolaylarında olacaktır. Bu rakamda 200-300 TL’lik aile ve çocuk yardımları, BES kesintileri gibi değişkenlere bağlı olarak aşağı veya yukarı yönlü bir oynama olabilmektedir.

Brüt olarak her ücretli çalışanın kazancı yani brüt maaşı daha fazladır fakat emeklilik keseneği, sağlık primi ve her kazanç sahibinin ödemesi zorunlu olan gelir vergisi kesintileri düştükten sonra net maaş ortaya çıkmaktadır. Buradaki rakamlar net maaş rakamlarıdır ve normalde uçak mühendislerinin brüt kazançları bu rakamlardan ortalama olarak 1500-1700 TL daha fazladır.

DGS Uçak Elektrik ve Elektroniği

UÇAK MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR?

Normal şartlar altında ülkemizde çoğu meslek başlangıç seviyesinde asgari ücret oranında maaşlar almaktadır. Uçak mühendisleri ise başlangıç seviyesinde bile bir miktar daha iyi maaş ile işe başlayabilmektedir. Bir iş sahibi olunabilmesi halinde özel sektörde uçak mühendisleri 30.000 TL dolaylarında maaş ile işe başlayabilmektedir ve bu rakam kişinin kendine kattıkları, edindiği tecrübe vs. sayesinde daha yüksek rakamlara ulaşabilmektedir.

Uçak mühendisi kaç sene okur?

1 sene İngilizce hazırlık, 4 sene lisans eğitimi olmak üzere toplam 5 yıldır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.