kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS Özel Koşul ve Açıklamalar Madde 82

YKS kılavuzu içinde yer alan özel koşul ve açıklamalar madde 82 nedir, bk. 82 ne anlama gelmektedir, özel koşul ve açıklamalar ne amaçla kullanılmaktadır, özel koşul ve açıklamalar tercih kılavuzu içinde kaç kısımdan oluşmaktadır, oluşturulan bu kısımların farkı nedir gibi soruların cevapları ve madde 82 ile ilgili açıklamaya yazımız içinden ulaşabilirsiniz.

YKS
A+
A-

Bölüm tercihinde bulunmak üniversite sınavına hazırlanmış ve belli bir puanı almış bireyler için sınava hazırlanmak kadar yorucu bir dönemdir. İstenilen bölüme yerleşme ile ilgili telaşlar, tercih edilmesi düşünülen bölümün adayın kendisine uygun olup olmaması ile ilgili soru işaretleri, gerekli koşulların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği sorunsalı, bölümün eğer var ise sıkıntıları, bilinmezleri gibi konular adayın tercihine etki edip, bireyi endişeye sokabilmektedir. Bu noktada doğru tercih yapmak için YKS (yükseköğretim kurumları sınavı) sonrası yapılan tercih sisteminde, YKS puan türlerine kadar tüm bu konularda bilgi sahibi olmak adayı biraz da olsa rahatlatmaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı YKS konusunda bilgi verme amaçlı yazılarımızı sizler için hazırlamaya devam ediyoruz. Bu bilgilendirmelerden biri olan özel koşul ve açıklamalar üzerine yazdığımız yazılarımız, adayların tercih edeceği bölümlerin ÖSYM’nin veya tercih edilecek kurumların ya da YÖK’ün koyduğu kuralları içermesi açısından ehemmiyet taşımaktadır.

YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR MADDE 82 NEDİR? YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR NEDİR?

YKS kılavuzlarında yer alan özel koşul ve açıklamalar yukarıda dediğimiz gibi ÖSYM’nin YÖK’ün (yükseköğretim kurulu) veya üniversitelerin koyduğu koşul ve açıklamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açıklamalar ve koşullar üniversite adayı bireyin tercih edeceği bölümleri tercih etmelerini sağlayabilecek spesifik durumlardır. Bunlar ÖSYM’nin yayımladığı özel koşul ve açıklamalar kılavuzu içindeki iki ayrı kısımdan/bölümden oluşmaktadır.

Birinci kısım ÖSYM’nin veri tabanında yer alan kişisel bilgiler üzerinden ÖSYM’nin kısmen veya tamamıyla bilgisayar sistemi üzerinden kontrol ettiği aday bilgileri ile ilişkili şartlar ve açıklamalardan oluşmakta iken; ikinci kısımsa adayların kendilerinin dikkat ederek tercihlerini oluşturmak zorunda olduğu koşul ve açıklamaları içermektedir. İkinci kısımda yer alan koşul ve açıklamalar yukarıda bahsettiğimiz ilgili kuruluşlar tarafından belirlenebilmektedir.

Kılavuzda yer alan koşul ve açıklamalar vakıf üniversiteleri ücretleri, sıralamalar ile ilgili sınırlamalar, cinsiyet, hazırlık sınıfları, yaş sınırı gibi konular ile ilişkilidir. Bu yüzden tercih döneminden önce kılavuza genel bir göz atmanızı rica etmek durumundayız.

Bu koşul ve açıklamalar için yer alan madde 82 incelenecek olursa;

Yabancı dil sınavına Almancadan girmek zorunludur.

açıklamasını içeren bir madde olarak karşımıza çıkmaktadır.

*Bahsedilen bilgiler ve özel şartlar, açıklamalar ve madde 82 ile ilgili bilgi ÖSYM’nin yayımladığı kılavuzlar içinden derlenmiştir. Yapılabilecek değişikliklerde ÖSYM’ye ait internet sitesinde ÖSYM’nin yapacağı son duyuru geçerli olacaktır. Özel koşul ve açıklamaların bulunduğu kılavuzu incelemek için TIKLAYINIZ

YKS, ÖSYM tarafından hazırlanan tüm sınavlar, bölüm tercihleri ve tercihlerin özel durumları gibi konular hakkında merak ettiklerinizi sorabileceğiniz, paylaşımlarda bulunabileceğiniz, yazılanları okuyabileceğiniz tecrübeli yöneticilerin bulunduğu FORUM sayfalarımız hizmetinizdedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.