kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ortopedi Teknisyeni Maaşı 2023 Ne Kadar? Protez ve Ortez Teknisyeni Maaşları 2023

​​​​​​​Ortopedi teknisyeni maaşları 2023 yılında ne kadar olacak, protez ve ortez teknisyenliği görevleri nelerdir, ortopedi teknisyeni nasıl olunur, ortopedi teknisyeni nedir, çalışma şartları nasıldır, özel sektör 2023 ortopedi teknisyeni maaşları ne kadar oldu gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Mesleklerin maaşlarını, görevlerini, çalışma şartlarını anlattığımız yazı dizilerimize devam ediyoruz. Sizlere fikir vermesi amacıyla hazırladığımız bu yazıda ise ortopedi teknisyeni maaşları ve görevleri, çalışma şartları gibi konulara değineceğiz.

Ortopedik Protez ve Ortez

ORTOPEDİ TEKNİSYENLİĞİ NEDİR? ORTOPEDİ TEKNİSYENİNİN GÖREVLERİ

Teknikerler ve teknisyenler genellikle sağlık sektöründe ilgili alanın uzmanının yanında destek elemanı olarak görev yaparlar ve ortopedi teknisyenleri de bu şekilde yardımcı eleman olarak görev yapmaktadırlar. Ortopedi teknisyeni nedir daha net izah edebilmek için görevlerine bakmak yararlı olacaktır:

a) Tıbbi protez ve ortezin imalatında ve hastadan ölçü alımında görev alır, alçı modeli hazırlar, protezi ve ortezi imal eder, provasında görev alır. Hastaya protez ve ortezin işleyişi, bakımı ile ilgili bilgi verir.

b) Tıbbi protez ve ortezin bakımı, tamiri ve kontrolünde görev alır. Yapı parçalarını birleştirir, söker ve yeniler.

c) Hazır mamulleri ve meme protezini hasta üzerine uygular, yarı hazır mamulleri hasta üzerine uyarlar, yardımcı cihazları hastaların kullanımına uygun hale getirir.

ç) Hekim eşliğinde dışarıdan stabilizasyon için ön hazırlığı yapar, yumuşak ve alçı sargı yapar, pozisyonlama yapar, dışarıdan yapılan stabilizasyonu çıkarır. Olası yan etkileri kontrol eder ve hastayı bilgilendirir.

d) Tıbbi protez ve ortez yapım ve uygulama hizmetlerinin yürütülmesinde atölye sarf ve demirbaş malzemeleri temin eder, bakımı ve onarımını yaptırır, uygulanacak protez ve ortezin hijyenini sağlar.

ORTOPEDİ TEKNİSYENİ NASIL OLUNUR?

Sağlık alanında veya başka alanda fark etmeksizin adayların teknisyen olabilmesi için ortaöğretim programı bitirmesi gerekmektedir. Tabi ki her ortaöğretim programı ile istenilen her teknisyenlik yapılamamaktadır. Protez ve ortez teknisyeni olmak için de belli bölüm şartı aranmaktadır. Bu bölümler şunlardır:

Ortopedik Protez ve Ortez – Ortopedik Protez ve Ortez Teknisyenliği Dalı (Dal kod: 101)

ORTOPEDİ TEKNİSYENİ ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR? PROTEZ VE ORTEZ TEKNİSYENİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Protez ve ortez teknisyenleri genellikle kapalı atölye, laboratuvar ortamında çalışmaktadırlar ve kokulu maddeler üzerinde işlem yapmaktadırlar, çoğunlukla da ayakta iş yapmaktadırlar. Bu durum çalışma şartlarını kendince zorlamaktadır. Ayrıca her sağlık teknikeri ve teknisyeni gibi hastalar ile iletişim halinde olmak ve mesleğin kendisine özel olarak yapılan işin dikkatli işçilik istemesi de mesleği kendince zor kılmaktadır.

Kamuda çalışan personellerin çalışma saatleri genel haliyle haftada 40 saattir fakat sağlık teknisyenleri veya teknikerleri bunun biraz üzerinde çalışmaktadırlar. Bunun nedeni nöbetler ve ek mesailer gibi durumlardır. Her ne kadar ortopedi teknisyenliğinde bu saatin çok fazla üzerine çıkılmasa da bir miktar üzerinde çalışılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Protez ve Ortez (Ortopedi) Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

ORTOPEDİ TEKNİSYENİ MAAŞLARI 2023 YILINDA NE KADAR?

Yeni başlayan teknisyen           13700 – 13900 Türk Lirası

Bu tabloda genel olarak sağlık alanında çalışan teknisyenlerin ocak ayında aldıkları %5.49 zamdan sonra 2023 maaşları görülmektedir. Yeni başlayacak protez ve ortez teknisyenleri de bu zamdan sonra 2023 yılında 13750-13950 TL civarında bir maaş alacaklardır. Bu rakam ortalama bir rakamdır ve kurumdan kuruma ek ödemelerin, ek mesailerin farklılaşması nedeni ile 100-200 TL bir oynama olabilmektedir.

ÖZEL SEKTÖR 2023 ORTOPEDİ TEKNİSYENİ MAAŞLARI NE KADARDIR?

Özel sektörde maaş konusu kurumdan kuruma oldukça farklılık gösterebilmektedir ama asgari ücrete yapılan zam sonrası ortopedi teknisyeni maaşlarının özel sektörde 2023 yılında ortalama olarak 9500-9800 TL arasında olacağını söyleyebiliriz. Dediğimiz gibi bu ortalama genel bir rakamdır çünkü bazı hastaneler, kuruluşlar asgari ücret ile personel çalıştırırken kimi hastaneler 9000 TL dolaylarında maaş verebilmektedir.

SORU, GÖRÜŞ VE PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN FORUM SAYFALARIMIZI BURADAN ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ

Ortopedik protez ve Ortez ne demek?

Protez, organ veya uzuv kaybında yapılan yapay organdır. Ortez ise herhangi bir nedenle desteklenmesi, korunması, sabitlenmesi veya düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanan yardımcı cihazlardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.