kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Zekat Nedir? Zekat Kimlere Verilebilir? Zekat Ne Zaman Verilir?

​​​​​​​Zekat nedir, zekat kimlere verilebilir, zekat ne zaman verilir, kardeşe zekat verilir mi, zekat aileden birine verilir mi, zekat hesaplama 2020 nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Ramazan ayı, 11 ayın sultanı geldi ve tercihiniyap olarak biz sizlere yine ramazan, bayram, oruç, zekat gibi dini konularda bilgi veren yazılar hazırlamaya koyulduk. Bu ramazanda da her yıl olduğu gibi insanların merak ettiği sorular bulunuyor. Bunların birçoğunu sitemizdeki arama butonunu kullanarak da arayabilirsiniz. Bu yazımızda ise sizlere zekat hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

ZEKAT NEDİR?

Zekat halk arasında en genel haliyle zenginlerin mallarının 40da 1ini fakirlere verilmesi olarak bilinmektedir. Bunu daha derin açıklamak gerekirse dinen zenginliğin sınırı kabul edilen miktarda (nisap) mala, paraya, maddeye sahip olan kişilerin Allah rızası için ihtiyaç sahibi kişilere vermesi gereken dini bir görevdir. Zekat islam dininin beş adet şartından birisidir.

Bir kimsenin zekat verebilmesi için, yani kişiye dinen farz olabilmesi için öncelikle tüm dini vazifeler gibi bunda da akıl sağlığı, erginlik gibi şartlar aranmaktadır. Buna ek olarak zekat verecek bir kişinin sahip olduğu malların nisap miktarına ulaşmış olmasının yanı sıra nâmî olması ve sahip olunan sınırın üzerinden bir yıl geçmesi ve ayrıca nisap miktarına ulaşılan noktada bir yıllık borcun ve asli ihtiyaçlarının düşmüş olması gerekmektedir.

ZEKAT NE ZAMAN VERİLİR?

Zekat verilmesinde kamerî ay hesabı kullanılmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bir kişinin zekat vermesi için nisap miktarına eriştikten sonra bir yıl geçmesi gerekmektedir ve o zamandan sonra her sene dolduğunda aynı durum korunuyorsa zekatın verilmesi gerekmektedir. Tabi ki kişi istemesi halinde zekatını sene dolmadan da verebilmektedir.

ZEKAT KİMLERE VERİLİR?

Zekat verilebilecek kişiler Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde belirtilmiştir:

Fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (Tevbe, 9/60).

Fakir ve miskin olarak belirtilenler temel ihtiyaçları dışında herhangi bir maldan nisap miktarına sahip olmayanlar; borçlular, borcu bulunan ve ödediği borcun dışında nisap miktarında mala sahip olmayanlar; yolda kalmış kimseler ise kendi meskenlerinde nisap miktarında mala sahip olsalar da yolculukları sırasında parası olmayanlar olarak açıklanmaktadır.

ZEKAT KİMLERE VERİLMEZ? KARDEŞE ZEKAT VERİLEBİLİR Mİ?

Özellikle Hanefi mezhebine göre; anne, baba, dede, anane, babane, çocuk, torun, eş, Müslüman olmayanlar, zenginler ve zenginlerin çocukları zekat verilmeyecekler olarak belirtilmiştir.

Burada zenginlerin zaten ihtiyacı olmadığı açıktır, diğerleri ise kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler kapsamına girdiği için dinen bakmakla yükümlü olunan kişilere verilen zekat kişinin kendisine döneceği için zekat kabul olmamaktadır.

Kardeş, sütanne, kayınvalide, gelin-damat gibi kişilere zekat verilmesinin önünde bir engel bulunmamaktadır.

ZEKAT HESAPLAMA 2020 NASIL YAPILIR?

Zekat hesaplama konusunda kişinin ilk olarak nisap miktarına ulaşıp ulaşmadığını bilmesi gerekmektedir. Nisap miktarı sığır, keçi, altın gibi farklı ölçütler ile hesaplanabilmektedir fakat burada güncel olarak hesaplayabilmek için altını almak faydalı olacaktır. 80.18 gram altından fazla mal sahibi kişinin zekat vermesi gerekmektedir ve bu rakam güncel altın fiyatları üzerinden yaklaşık 31250 TL dolaylarında bir rakama denk gelmektedir. Bu rakamın üzerinde mal sahibi kişilerin mallarının 1/40’ı oranında zekat vermeleri gerekmektedir.

Siz bu sınırı geçiyorsanız kendi mallarınızın değerini toplayarak sonra onu 40’a böldüğünüzde vermeniz gereken zekat miktarını bulursunuz fakat daha kolay bir biçimde hesaplamak istiyorsanız diyanet işleri başkanlığına ait zekat hesaplama robotunu kullanabilirsiniz.

Merak ettikleriniz, sorularınız, görüşleriniz için yazımızın altındaki yorum kısmını kullanabilir veya forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. Forum sayfalarımıza erişmek için:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.