Ziraat Mühendisi
Ziraat mühendisi kimdir, nedir? Ne iş yapar? Ziraat mühendisi görevleri nelerdir? Ziraat mühendisi nasıl olunur? Çalışma şartları zor mudur? Çalışma saatleri nasıldır?
Ziraat Mühendisi
Ziraat Mühendisi; mühendisliğin gerektirdiği bilim ve bilgiyle donanmış, tarımın mimarlarıdır diyebiliriz. Toprağı tanıyan ve suyu kullanım şeklini iyi bilen ziraat mühendisi mesleği en gözde mesleklerden biridir.
Bir mesleği yapmaya karar vermeden veya bir üniversite bölümünde mezun olununca yapılabilecek meslekleri göz önünde bulundurarak üniversite bölümünü tercih etmeden önce üniversite adayı veya meslek adayı bireyler o mesleği araştırmaya ihtiyaç duyarlar.
İşte bu ihtiyaçları karşılaması amacıyla bir mesleğin ne iş yaptığı, görevleri, çalışma şartları ve saatleri gibi temel konularda meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Yazımızda ziraat mühendisi üzerine bu tip bilgilere ulaşabileceksiniz.
ZİRAAT MÜHENDİSİ KİMDİR? ZİRAAT MÜHENDİSİ NEDİR?
Ziraat mühendisi bitkisel ve hayvansal üretim üzerine çalışmalar yapmak ile birlikte bu ürünlerin ve bu ürünlerin üretilmesini sağlayan ortamların korunması, geliştirilmesi, ürünlerin toplanması, işlenmesi, saklanması, pazarlanması gibi konuları mühendislik yöntemleri ile yapan ve bu alana dair tüm çalışmaların, teknolojinin gelişmesine katkı sağlayan mühendistir.
ZİRAAT MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? ZİRAAT MÜHENDİSİ GÖREVLERİ
Yukarda da bahsettiğimiz üzere ziraat mühendisleri hem bitkisel ve hayvansal üretim sürecinin her basamağında hem de bu üretimin yapılmasına sağlayan toprak ve su üzerine çalışmalar yürütmektedir.
En genel haliyle ziraat mühendisi görevleri şu şekilde sıralanabilir:
- Her çeşit bitkinin yetişmesi için uygun zemini belirlemek
- Çalışılan sahanın analizini yapmak ve verimliliği arttırmaya yönelik çalışmalar yapmak
- Tohum ekiminden ürünün toplanmasına kadar gerçekleşen tüm süreçle ilgili olarak izlenecek yöntemleri belirlemek
- Elde edilen ürünlerin hem toplanması toplandıktan sonra saklanması hem de pazarlanması ile ilgili olarak yöntemler geliştirmek
- Ürünlerin ve türlerin iyileştirilmesi, korunması amacıyla çalışmalar yapmak
- Çalıştığı kurumun talepleri doğrultusunda kendi alanında istenilen konularda proje üretmek, bu projelerin yürütülmesini sağlamak ve denetlemek
ZİRAAT MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?
Ziraat mühendisi nasıl olunur sorusuna verilecek cevapta öncelikli olarak bu alana dair eğitim alınması gerektiğini belirtmekte fayda var.
Ziraat mühendisi olarak çalışmak için meslek adaylarının ziraat mühendisliği lisans programı mezunu olması gerekmektedir. Buna ek olarak herhangi bir lisans programı mezuniyeti sonrası üniversitelerin lisansüstü öğrenci alımlarında kabul alabilecekleri bölüm mezunu olması durumunda bu alanda lisansüstü öğrenim görerek de özel sektörde yer alan şirketlerin kendi bünyesinde çalıştırmayı seçmesi sonucunda ziraat mühendisi olarak görev yapma şansları bulunmaktadır.
Eğitim almak tabi ki hiçbir meslek için yeterli olmadığı gibi ziraat mühendisi olmak için de yeterli değildir. Bir adayın kamuda ziraat mühendisi olabilmesi için KPSS’ye girmesi merkezi atama ile atanacak ise alım yapılması ve o alımda veya ziraat mühendisi alımı yapan kurum ve kuruluşlarının ilanlarını takip ederek bu ilanlara yetecek puanı alması gerekmektedir.
Özel sektörde ziraat mühendisi olmak için ise bu alanda hizmet veren firmaların, kurum ve kuruluşların ilanlarının takip edilmesi veya bu tip kurum ve kuruluşlara cv bırakılması ve akabinde görüşmeye çağırılarak işe alım sürecinin gerçekleşmesi beklenmelidir. Fakat şöyle bir gerçek var ki özel sektörde her işte olduğu gibi ziraat mühendisi olarak çalışmak için de yeterli donanıma sahip olmak gerekmektedir.
ZİRAAT MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI ZOR MUDUR? ZİRAAT MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?
Başlangıç seviyesinde bir ziraat mühendisi için özel sektörde çalışma saatleri uzun ve yorucudur. Bu hemen hemen her meslek grubu için böyle olduğu gibi ziraat mühendisliği için de çalışılan alanın yorucu olma potansiyeli de işin içine girebildiğinden biraz daha sıkıntılı bir hal alabilmektedir.
Devlette veya özel sektörde fark etmeksizin ziraat mühendisleri çalışılan departmana, kurum veya kuruluşa bağlı olarak değişkenlik gösterebilse de zaman zaman sahada, alanda zaman zaman da kapalı laboratuvar ortamında veya büroda proje üretiminde çalışmaktadır.
Kamuda başlangıç seviyesinde maddi olarak tatmin edici sayılabilecek çalışma olanakları bulunan ziraat mühendisliği mesleği çalışma saatleri açısından da kamuda daha iyi bir başlangıç noktasına sahiptir. Ekstra mesailere gerek duyulmaması halinde haftalık 40 saat mesaisi bulunan ziraat mühendislerinin özel sektörde ise genel olarak haftalık 50-60 saat çalıştıkları görülmektedir.