kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yazılım Mühendisi

​​​​​​​Nasıl yazılım mühendisi olunur? Kimler yazılım mühendisi olabilir? Yazılım mühendisi nedir? Yazılım mühendisi görevleri nelerdir? Çalışma şartları ve saatleri nasıldır?

A+
A-

Yazılım Mühendisi

Yazılım mühendisliği günümüzde oldukça popüler bir meslektir. Gelişen teknoloji ile birlikte önemi de iyice artan yazılım mühendisliği, en çok tercih edilen meslekler arasında yerini almıştır.

Meslekler hakkında o mesleği yapacak olsun ya da olmasın insanımızın merak ettiği şeyler vardır. Ne iş yapıyorlar, görevleri neler, çalışma koşulları nasıl, kaç saat çalışıyorlar, nasıl o mesleğe giriliyor gibi konular bu merakların başını çeken konular olarak karşımıza çıkıyor. Bizlerden bu noktadan hareket ederek Türkiye’de bulunan bir çok meslek grubuna dair meslek tanıtımı yazıları hazırlıyoruz. Bu yazımızda yazılım mühendisi hakkında yukarıda bahsettiğimiz tipte bilgiler bulabileceksiniz.

YAZILIM MÜHENDİSİ NEDİR?

Kullandığımız bilgisayarların, uygulamaların, teknolojik aletlerin neredeyse hepsinin kullandığımız şeyliyle kullanılmasını sağlayan yazılımlardır. İşte yazılım mühendisleri de hem bireysel hem de mesleki amaçla kullanılan bu teknolojik araçların kullanılmasını istediğimiz şekilde kullanılmasını sağlayacak yazılımları tasarlayan, hazırlayan ve uygulama koyan mühendislerdir.

NASIL YAZILIM MÜHENDİSİ OLUNUR?

Yazılım mühendisi olmak isteyen bir birey öncelikle ilgili bir lisans programı mezunu olmalıdır. Yazılım mühendisi unvanı ile çalışmak isteyen bir birey için bu program bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği veya benzeri bir mühendislik programıdır.

Ayrıca yine yazılım mühendisi olarak çalışmak için bir aday üniversitelerin lisansüstü programlarına alımlarda belirtilen lisans programlarından birinden mezunsa lisansüstü eğitimini bu alanda görerek en azından özel sektördeki firmalardan bu şekilde alım yapanlarda yazılım mühendisi olarak görev alabilir.

Mezuniyet bu işin sadece ilk adımıdır. Kamuda veya özel sektörde yazılım mühendisi olabilmek için adayı bekleyen bir süreç bulunmaktadır. Özel sektörde yazılım mühendisi olmak isteyen bir meslek adayının ilanları takip etmesi, açılan ilanlardaki şartları taşıması ve bu ilanlara başvurarak mesleğe başlamayı beklemesi gerekmektedir.

Ya da ilanı olmasa da bu alanda çalışan şirketlere, firmalara cv bırakması gerekmektedir. Takdir edileceği üzere özel sektörde yazılım mühendisi olmak için hemen hemen her meslekte olduğu gibi yeterli donanım sahibi olmak gerekmektedir.

Kamuda yazılım mühendisi olmak ise bir parça daha kolay olsa da kamuya girmek için de kamu personeli seçme sınavı yani KPSS’ye girerek ya merkezi atamalarda atanmayı sağlayacak kadar ya da ilan ile açıktan alım yapan kurum ve kuruluşlara başvuru yapacak kadar puan alınarak atanmayı beklemek gerekmektedir.

YAZILIM MÜHENDİSİ GÖREVLERİ, YAZILIM MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Yazılım tasarlama, geliştirme, yazma ve ortaya konan yazılımın var olan teknoloji ile uyumlu halde çalışmasını sağlama, sorun varsa giderme gibi sorumlulukları olan yazılım mühendislerinin en genel görevleri şu şekildedir:

  • En temelde program yazılımı yapmak ve yazılan programı test etmek
  • Yazılım işini veren kim ise onun ile iletişim kurarak alınan bilgiler ışığında tasarım yapmak
  • Yazılımı ortaya koyduktan sonra bununla ilgili bir kullanım yönergesi hazırlamak, yazılımın sorunsuz çalıştığından emin olmak ve ileride çıkabilecek sorunlarda teknik destek vermek
  • Alt birimlerinde çalışan yardımcı personellerin yönetiminden sorumlu olmak, onları görevlendirmek, organize etmek ve denetlemek

yazilim muhendisi ne is yapar

YAZILIM MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ UZUN MUDUR? YAZILIM MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Yazılım mühendisleri istisnai durumlar dışında büro ortamında, masa başında çalışmaktadırlar. Bu durum yazılım mühendisliği mesleğinin tercih edilmesinde önemli noktalardan bir tanesidir. Bundan daha önemli sayılabilecek bir diğer neden ise teknolojinin ve yazılım alanının çok gelişmiş olması sonucu hem iş olanaklarının fazla olması hem de iyi olanaklar ile çalışma fırsatı elde edilmesidir. Tabi ki bu durum da doğal olarak yazılım mühendisliği çalışma şartlarına olumlu olarak yansımaktadır. Kendini iyi geliştirmiş bir yazılım mühendisi hem maddi hem manevi yönden tatmin olarak bu mesleği yapabilir.

Yazılım mühendislerinin çalışma saatleri de kamuda farklı sebeplerden ötürü ek mesai olmaması halinde haftalık 40 saat iken özel sektörde bundan biraz daha çok olabilmektedir. Genellikle çoğu özel şirkette yazılım mühendisleri haftanın 6 günü çalışılmaktadır ve günlük de yaklaşık olarak 9-10 saat mesaileri bulunmaktadır.

Bu mesleğe veya başka mesleklere dair merak ettiklerinizi yazımızın alt kısmında yer alan yorum bölümünde veya deneyim sahibi hocalarımızın bulunduğu forum sayfalarımızda sorabilirsiniz. 

Yorumlar

  1. ANoNYM Avatar ANoNYM dedi ki:

    Yazılım mühendisi