kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sosyal Denge Tazminatı 2019 Ne Kadar?

Sosyal Denge Tazminatı 2019 Ne Kadar? Sosyal Denge Tazminatı nedir? Sosyal denge tazminatı ne demek? Sosyal denge tazminatı kimlere ödenir? Tazminatı kimler alabilir? Sosyal denge tazminatı miktarı 2019 ne kadar?

A+
A-

Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarında yani devlette binlerce personel istihdam edilmektedir. Devlette çalışan bu personellere kamu personeli veya devlet memuru denmektedir. Devlette çalışan binlerce personel her çalışmalarının karşılığı olarak aylık ücretlerini yani maaşlarını almaktadır. Ancak maaş ödemesinin yanı sıra devlette çalışan binlerce devlet memurlarından bazıları en yüksek memur maaşını aşmayacak şekilde sosyal denge tazminatı alabilmektedir. Sosyal denge tazminatı kamu görevlisi tanımına giren personellerin bazılarına en yüksek memur maaşını geçmeyecek şekilde yapılan ödemelerdir. Peki sosyal denge tazminatı nedir? Sosyal denge tazminatı kimlere ödenir? Sosyal denge tazminatı 2019 ne kadar?

Sosyal Denge Tazminatı Nedir? Ne Demek?

Kamudaki binlerce memurun elde ettiği gelirler arasında fark oluşabilmektedir. İşte tam da bu noktada sosyal denge tazminatı devreye girer ve bu gelir farkını önlemek amacı ile düşük maaş alan memurlara ödenir. Her ay ödenebilen sosyal denge tazminatı binlerce devlet memurunun gelirini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle pek çok kişi bu tazminatla ilgili pek çok soru sormaktadır. Çalışanları yakından ilgilendiren ve binlerce çalışanın hakkında sorular sorduğu ve araştırmalar yaptığı tazminatı kısaca bu şekilde tanımlamak ve anlatmak mümkündür. Kamu Haber

Sosyal Denge Tazminatı Kimlere Ödenir?

Tazminatla ilgili en çok sorulan sorulardan biri de “Sosyal Denge Tazminatını kimler alabilir?” sorusu olmuştur. Bu soruya sizler için hemen cevap verelim. Tazminat belediyeler, belediyeler bünyesindeki kuruluşlar, il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında çalışan kamu personellerine ödenmektedir. Ayrıca 4688 sayılı Kanun hükümleri tarafından kamu görevlisi olarak tanımlanabilen personeller de tazminattan faydalanabilir. Tazminattan faydalanacak personellerde sendika üyesi olmaları veya olmamalarına ilişkin bilgi aranmaz. Memur, 4/B, 4/C gibi kamu görevlisi olarak adlandırılabilen personeller bu ödemeden faydalanabilir. Ayrıca belirtmek gerekir ki aynı kadro ve pozisyondaki memurlara ödenecek tazminat miktarının aynı olması gerekmektedir.

sosyal denge tazminati nedir

Sosyal Denge Tazminatı 2019 Ne Kadar?

Tazminatın aylık ne kadar olduğu ile ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Bu konuda belki de en çok sorulan soru “sosyal denge tazminatı ne kadar?” sorusudur. Tazminatın ödeneceği dönemdeki toplu sözleşmede belirtilen ücret tavanını geçmemek şartı ile belediyelerdeki veya il özel idarelerindeki en çok üyesi bulunan kamu görevlisi sendikaları arasında sözleşme yapılır. İşte bu sözleşme ile sosyal denge tazminatının aylık miktarı belirlenir. Son olarak 2017 yılında imzalanan ve 2019’a ilişkin belirlemelerde bulunan 4. dönem toplu sözleşmesinde pek çok bilgi yer almaktadır. Buna göre tazminatın aylık en yüksek miktarı, en yüksek memurun maaşının %100’ü kadar olmaktadır. Bu ücrete ek gösterge de dahil olduğu unutulmamalıdır.

Sosyal denge tazminatının ne kadar ödeneceğini belirleyen pek çok değişken bulunmaktadır. Örneğin personelin görev yaptığı birim, iş yoğunluğu, görevinin zorluğu ve önemi son derece belirleyicidir. Personelin çalıştığı yerin özellikleri, çalışma süresi, kadro, unvan ve dereceleri de ücreti belirleyen unsurlar arasındadır. Bu kapsamda 2019 yılında sosyal denge tazminatı brüt bin 240 Türk Lirası 67 kuruş olarak ödenir. Tazminat ödemelerinde yaşanan gelir ve damga vergisi kesintilerinin ardından ise tazminatın net miktarı belirlenir. İşte sosyal denge tazminatı miktarı 2019…

Gelir vergisi ilk diliminde %15 olan memurlar için sosyal denge tazminatı 2019 yılında en çok 1045 TL olarak ödenir.

Gelir vergisi ikinci diliminde %20 olan memurlar için tazminat miktarı 2019 en çok 983 TL’dir.

NOT: Sosyal Denge Tazminatı miktarı 120 Türk Lirası artacaktır. Hesaplamalar da bu doğrultuda yapılmalıdır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.