kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

DGS Özel Eğitim Öğretmenliği Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

DGS – Dikey Geçiş Sınavı için adayların çalışmalara devam ettiği bugünlerde, adayların kazanmak istedikleri bölümlerden biri de özel eğitim öğretmenliği bölümüdür. Bu bölüm, sözel bölümler içerisinde DGS ile kazanılabilecek en iyi bölümlerden biridir. Özel eğitim öğretmenliği bölümüne dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümlerinin birinden mezun olan arkadaşlarımız için DGS özel eğitim öğretmenliği kazanmak için kaç net gerekir? Sorusuna cevap verdik.

DGS
A+
A-

DGS Özel Eğitim Öğretmenliği Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

Dikey geçiş sınavı ile pek çok kişi iki yıllık olan eğitimlerini dört yıla tamamlamaktadır. DGS ile özel eğitim öğretmenliği kazanmak için kaç net gerekir, gelin birlikte bakalım…

Özel eğitim öğretmenliği bölümü, son yıllarda revaçta olan ve önemi yıla yıla artan bölümlerin başında gelmektedir. Günümüzde ebeveynlerin, çeşitli engelleri bulunan çocuklarına karşı daha bilinçli davranmaları bu alanda görev yapan özel eğitim öğretmenlerinin değerini arttırmıştır. Bu durum iş bulma konusunda fazla sıkıntı çekilmeyen bölümün tercih edilmesinde artışa sebep olmuştur.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile dört yıllık lisans eğitimi verilen özel eğitim öğretmenliği bölümünü kazanamayan kişiler, iki yıllık önlisans eğitimi sonrası dikey geçiş sınavı (DGS) ile bu bölümü kazanmayı denemektedir. ÖSYM tarafından her yıl açıklanan tercih kılavuzunda özel eğitim öğretmenliği bölümüne iki yıllık hangi bölümlerden mezun olan kişilerin yerleşebilecekleri açıklanmaktadır. Belirtilen bölümlerden mezun olan öğrenciler, DGS puanlarına göre özel eğitim öğretmenliği bölümüne girebilmektedir. Bizde bu bölümlerden mezun olduktan sonra 2020 DGS hazırlıklarına başlayan arkadaşlarımız için DGS Özel Eğitim Öğretmenliği kazanmak için kaç net gerekir? Yazısını kaleme aldık.

DGS Nedir? DGS İle Ne Amaçlanmaktadır?

Meslek yüksekokulları veya açıköğretim fakültelerinden önlisans düzeyinde mezun olanların, mezun oldukları alanların devamı niteliğinde olan lisans programlarına dikey geçiş yapmalarını sağlayan sınava DGS – Dikey Geçiş Sınavı denilmektedir.

DGS, ÖSYM tarafından her yıl yaz aylarında yapılmaktadır. DGS ile birlikte önlisans programından başarıyla mezun olan öğrencilerin, eğitimlerini lisans düzeyine çıkarmak amaçlanmaktadır. Önlisans programıyla mesleki teknik eğitim bilgisi alan kişilerin minimum iki yıl daha teorik bilgi almalarına yol açan DGS, ülkemiz açısından da bireylerin beşeri sermayesini arttıran bir sınavdır. Dikey Geçiş Sınavında adaylara 60 sayısal ve 60 sözel olmak üzere 120 test sorusu yöneltilmektedir. Bu sorular için verilen süre 140 dakikadır

Özel eğitim öğretmenliği Fakültesine Geçiş Yapılabilen Önlisans Bölümleri

Dört yıllık özel eğitim öğretmenliği Fakültesine dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümleri şunlardır:

  • Çocuk Gelişimi
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
  • Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri
  • Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
  • Odyometri
  • Okul Öncesi Eğitimi

DGS Özel Eğitim Öğretmenliği Taban Puanları

Dikey Geçiş Sınav sonuçlarına göre sözel puan türünde en yüksek taban puanda kalan bölümlerin başında bu bölüm gelmektedir. Taban puan olarak, Anadolu, Hacettepe ve Ege Üniversiteleri en yüksek puanda kalan devlet üniversiteleri olurken, en düşük taban puanda kalan devlet üniversite ise Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi olmuştur. Üniversiteler arasında ciddi puan farklarının olmadığı görülmektedir. Bu da bölümün bilinçli öğrenciler tarafından tercih edildiğini göstermektedir. Bazı devlet üniversitelerine ait taban puanlar şöyledir:

  • Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği DGS Taban Puanı : 301.082
  • Ankara Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği  DGS Taban Puanı : 295,929
  • İnönü Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği  DGS Taban Puanı : 292,161
  • Sakarya Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği  DGS Taban Puanı : 288,838
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği  DGS Taban Puanı : 285,784

 

Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

Yazımızın başına dönerek, özel eğitim öğretmenliği bölümünü kazanmak için kaç net yapılması gerektiğini hesaplayalım. ÖSYM tarafından açıklanan sınav sonuç belgelerine göre, sözel puan türünden 286 puan ile 301 puan arasında almak için kaç net yapmak gerektiğine bakalım.

ÖNEMLİ : DGS sözel puan türünde her bir sayısal netinin etkisi yaklaşık 0,555 puan iken, her bir sözel netinin etkisi ise 2,445 puandır. Bu puan türü hesaplamasında her bir sözel neti yaklaşık 4,5 sayısal netine eşittir.

  • Anadolu Üniversitesi için : OBP : 69, sayısal neti : 27 ve sözel neti : 48,5
  • Ankara Üniversitesi için : OBP : 66, sayısal neti : 26,75 ve sözel neti : 47,25
  • İnönü Üniversitesi için : OBP : 64, sayısal neti : 25,25 ve sözel neti : 46,5
  • Sakarya Üniversitesi için : OBP : 61, sayısal neti : 24,5 ve sözel neti : 46
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi için : OBP : 59, sayısal neti : 23,5 ve sözel neti : 45,5

 

Yorumlar

  1. semra Avatar semra dedi ki:

    Mrb 4 yıllık okulöncesi bitirenler de özel eğitim öğretmenliğine geçiş yapabilirler mi ?

    1. doğukan Avatar doğukan dedi ki:

      çok merak ediyorum şuan ne okuyorsunuz acaba bi yere gelebildiniz mi