kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Arabulucuk Nedir? Arabulucu Ne İş Yapar?

​​​​​​​Arabuluculuk kimdir, arabuluculuk ne iş yapar, görevleri nedir, nasıl arabuluculuk olunur, kimler arabuluculuk olarak çalışabilir, arabuluculuk mesleğinde çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır sorularının cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Arabulucuk Nedir? Arabulucu Ne İş Yapar?

Arabuluculuk mesleği son dönemlerin en çok telaffuz edilen ve ilgi odağı olunan mesleğidir. Arabuluculuk nedir ve nasıl olunuru gelin birlikte öğrenelim. Ayrıca çalışma saatleri ve koşulları hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bir mesleğin adayı bir mesleği yapmaya başlamadan veya o mesleği yapmasını sağlayacak bir üniversite programını tercih etmeden önce o meslek ile ilgili incelemeler yapar, yapmalıdır.

Bu incelemeleri yapmak bireyin doğru bölümü, doğru mesleği seçmesine fayda sağlayacaktır. Bizler de sitemizde sizlere fikir versin diye meslekler hakkında bilgiler derlemeye çalışarak meslek tanıtım yazıları hazırlıyoruz. Yazımızda arabuluculuk mesleğine dair bilgiler bulabileceksiniz.

ARABULUCULUK NEDİR?

6325 sayılı kanun ile ortaya çıkan arabuluculuk mesleği mahkeme öncesinde haklı veya haksız gözetmeden tarafların arasının bulunmasını sağlayan bir meslektir.

KİMLER ARABULUCU OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Arabulucu olarak çalışmak isteyen bireyler çoğu meslek grubunda olduğu gibi belli bir lisans programından mezun olmalıdırlar. Arabuluculuk mesleğini yerine getirebilmek için bitirilmesi zorunlu olan lisans programı ise hukuk bölümüdür. Tabi ki her hukuk mezunu istediği an arabuluculuk mesleğini yerine getiremez.

Arabulucu olmayı düşünen hukuk mezunlarının 5 yıllık mesleki kıdem (hukuk alanında olmak zorunda değil) kazanmış olmaları ve bunun akabinde de eğitimlere katılmaları gerekmektedir. Eğitimi aldıktan sonra arabuluculuk yönetmeliğine uygun olarak yapılacak sınava katılmaları ve bu sınavdan başarılı olmaları gerekmektedir.

Kısacası arabulucu olabilmek için hukuk mezunu olmak, 5 yıllık mesleki kıdeme sahip olmak, arabuluculuk eğitimi almak ve arabuluculuk sınavında başarılı olmak gerekmektedir.

ARABULUCUNUN GÖREVLERİ NELERDİR?

Arabuluculuk mesleğinin tam olarak görevlerinin belirlendiği bir yönetmelik bulunmamaktadır. Arabulucular tanımında bahsettiğimiz üzere davalar gerçekleşmeden önce taraflar arasında arabulucu olarak çalışırlar. Buna ek olarak genel bir sıralama yapmak gerekirse:

  • Arabulucular hukuki uyuşmazlıklarda başvurulan meslek gruplarıdır ve başvurmak zorunlu değildir, başvuru halinde tarafların suçlu veya suçsuz olduğuna bakmaksızın uzlaşmaları için çalışırlar.
  • Arabulucunun işi yargılama yapmak, ceza vermek değildir, arabulucu hem mahkemeleri rahatlatmak hem de işleri sulh yoluyla çözmek maksadıyla görev yapar.
  • Arabulucu taraflar arasındaki tartışmaları sonlandırmak maksadı ile yapılan müzakereleri yönetir ve anlaşmazlıkları çözer.
  • Arabulucunun asli amacı aralarında dava bulunan bireyler arasındaki diyaloğu geliştirmek ve iki tarafın da memnun olacağı bir sonuç elde etmektir.

arabulucu ne is yapar

ARABULUCULUK ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI NASILDIR?

Arabulucuya başvurmak gönüllülük esaslı olduğu için ve istisna davalar dışında arabulucuya gitme şartı aranmadığı için çalışma saatleri konusunda net bir şey söylemek doğru olmayacaktır. Esnek bir çalışma programlarının olduğunu söyleyebiliriz.

Çalışma şartları konusunda meslek henüz taze bir meslek grubu olduğu için meslek birliği gibi bir oluşum söz konusu olmadığından bazı eksiklikleri bulunmaktadır. Yapılan iş hem zevkli hem de yorucudur çünkü zaten halihazırda davalık olmuş iki insanı uzlaştırmaya çalışmak yeterince zordur. Mesleğin en temel yoruculuğunun bu olduğu söylenebilir. Bunun dışında yapmaya değer, güzel bir meslektir denebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.