kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bankacılık ve Finans Nedir? Ne İş Yapar?

Bankacılık ve Finans bölümü nedir? Mezunları ne iş yapar hangi alanlarda çalışır? Devlette ve özelde istihdam olanakları nelerdir?

Bankacılık ve Finans Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?

Son dönemlerde teknoloji ve bilişim alanında yaşanan gelişmeler nedeniyle bankaların ve finans kurumlarının etkinlik alanları da değişiklik göstermiştir. Bankacılık ve Finans bölümünün amacı ise; gelişen ve küreselleşen dünyada, çağdaş bilimin temel kural ve ilkelerini, uygulamalı ve teorik olarak ülke koşullarını da göz önünde bulundurarak vermektir. Yine bu programda bankaların ve diğer finans kurumlarının ihtiyaç duyduğu ve ilgili birimlerde çalışacak elemanlar yetiştirilmektedir.

Bu bölümü tercih edecek olan bireylerin matematik ve ekonomi ile ilgili olmaları, iletişim yeteneklerinin kuvvetli olması, yeniliklere açık ve ileri görüşlü olmaları gerekmektedir.

Bankacılık ve Finans Bölümü Nedir?

Bankacılık ve Finans bölümü eğitim süresi 2 ve 4 yıl olarak değişiklik göstermektedir. Öğrenciler eğitimleri boyunca; Yönetim Bilimi, Bütçe Planlama, Ekonomi, Muhasebe, Hukukun Temel Kavramları ve Finansal Yönetim gibi dersler almaktadır. Yine bölümü başarı ile tamamlayan kişilere lisans diploması ve “Finans Uzmanı” unvanı verilmektedir.

Bunların yanı sıra bu programdan mezun olan ve bankalarda çalışan kişilerin çok para kazandıkları yönünde söylentiler mevcuttur. Aslında bu söylentilerin aksi iddia edilemez. Çünkü bir kariyer hedeflendiğinde iyi kazançlar elde edilmesi mümkündür. Ancak unutulmamalıdır ki, her sektörde olduğu gibi bankacılık sektöründe de meslekte yükselme söz konusudur. Bu doğrultuda görevini başarı ile yapan personeller görevlerinde yükselebilir ve maaşlarında iyileşmeler gerçekleştirilebilir.

Bankacılık ve Finans Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bu bölümünü bitirerek “Finans Uzmanı” görevini yerine getiren kişilerin belli görevleri bulunmaktadır. Bu görevleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Çalıştığı firmanın periyodik mali raporlarını hazırlamak ve finansal analizini yapmak,
  • Tahsilat ve faturalandırma süreçlerini takip etmek,
  • Firmanın bankadaki kapitalini yönetmek ve bütçe takibi yapmak,
  • Kasa oluşumunu düzenlemek ve firmanın personelinin maaşının düzenli olarak ödenmesini sağlamak,
  • Güncel nakit, evrak ve çek takibini yapmak,

Bunların yanı sıra finans uzmanları görevlerini büro ortamında yürütürler. Birinci dereceden veriler ile ilgilenen bu kişiler, çalışırken düşünme ve araştırma gibi zihinsel faaliyetlerde bulunurlar. Yine finans uzmanları; firma sahipleri, muhasebe müdürleri, üretim müdürleri, bankanın istihbarat birimi, üst düzey yöneticiler ve müşteriler ile iletişimde bulunurlar.

Bankacılık ve Finans Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olanlar, temel matematiğin yanı sıra pek çok kurum ve kuruluşta görev alabilecek düzeyde yoğun ekonomi bilgisi kazanmaktadır. Bu nedenle de bölümü başarı ile tamamlayan bireyler, finans danışmanlığı ve bankalarda gişe görevlisi gibi işlerde görev alabilirler. Bunların yanı sıra mezunlar için finans danışmanlığı ile benzer özellikler gösteren kredi analizi sektörü de alternatif olarak düşünülebilir.

Ayrıca finans uzmanlarının tek seçeneği özel sektör değildir. Bunun yanı sıra Devlet Planlama Teşkilatı gibi kamu kurum ve kuruluşlarında da çalışabilir; bütçe hesapları, faaliyet raporlama, iktisadi ölçekleri planlama ve arşivleme gibi görevlerde bulunabilirler.

Tüm bunların yanı sıra Bankacılık ve Finans bölümü maaşları konusunda ise net bir rakam vermek oldukça zordur. Çünkü görev alınan pozisyon ve kurumun fiyat politikasına göre alınan maaş değişiklik göstermektedir. Yine KPSS ile resmi kurumlara atanan kişilerin 3500 TL civarında maaş aldıkları bilinmektedir. Ancak özel kurum ve kuruluşlarda asgari ücret ile çalışanları görmek mümkün iken, iyi bir özel bankada çalışanlar ise 4.500 TL ve üzeri maaş almaktadır.

Aklınızda Bulunsun

Bankacılık ve finans okuması oldukça çaba gerektiren mezun olununca genellikle iş bulabilen bir alandır. Ülkemizde bankacılık faaliyetleri oldukça fazla olup finans kuruluşu sayısı her geçen gün artmaktadır. Bankacılık son derece stresli ve yorucu bir meslek olmasına karşın imkanları girilen bankaya göre değişmektedir. Çalışmayı seven sabırlı bir yapınız mevcutsa bankacılık ve finans okumanızı tavsiye ederiz.

Üniversite tercihleri hakkında forum adresini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.