kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bütünleme Sınavı (BÜT) Nedir?

Bütünleme Sınavı (BÜT) Nedir? Ne Demek? Ne Zaman Yapılır? Kimler Bütünleme Sınavına Girebilir? Bütünleme Sınavı Ücretli Mi? BÜT Ücreti Ne Kadar? Bütünleme Sınavına Girersem Yaz Okuluna Gidebilir Miyim? Bütünleme Sınavından Kaç Puan Alınmalıdır? Bütünleme Sınavı Ne Zaman Olur? BÜT Ne Zaman Yapılır? Bütünleme Sınavına Başka Üniversitede Girilir Mi? En Fazla Kaç Bütünleme Sınavına Girilir?

A+
A-

Bütünleme Sınavı (BÜT) Nedir?

Bütünleme sınavı üniversite eğitimi gören pek çok gencin sıklıkla duyduğu bir ifadedir. Bütünleme sınavı kaldığınız dersin sınavı demektir. Peki bütünleme sınavı nedir, tam olarak nasıl yapılır gelin birlikte bakalım…

Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde üniversite ve yüksek okullar bulunmaktadır. Bu yükseköğretim kurumlarında ise kadın-erkek, her yaş grubundan binlerce öğrenci eğitim almaktadır. Bu nedenle üniversitelerle, derslerle, vize ve final sınavlarıyla, akademisyenlerle, bütünleme sınavı ile devamsızlık, ders seçimi ve öğrenci işleriyle ilgili pek çok soru sorulmaktadır.

Özellikle de üniversiteye yeni başlayanlar ‘BÜT’ kelimesini duyunca şaşırmaktadır. Toğun vize ve final takvimi sonrasında düşük puan alan öğrencilerin kurtarıcısı bütünleme sınavı olmaktadır. Peki bütünleme sınavı nedir? Ne demek? Bütünleme sınavından kaç puan almak gerekir? Bütünleme sınavı ne zaman olur? BÜT ne zaman yapılır? BÜT’e başka üniversitede girilir mi? En fazla kaç tane sınava girilir? Kaç ders için BÜT’e girilebilir?

Bütünleme Sınavı (BÜT) Nedir? Ne Demek?

Üniversitelerde bir eğitim öğretim yılı iki dönem olarak icra edilmektedir. Bazı okul ve fakültelerde öğrenciler her dönem vize ve final sınavlarına girerken bazı okul ve fakültelerde ilk dönem vizeye ikinci dönem finale girilir. Sınav sonuçlarının açıklanması sonrasında dersi geçemeyeceği anlaşılan öğrenci final sınavının yerine geçecek BÜT’e yani bütünleme sınavına girmeye hak kazanır. Ancak şu unutulmamalıdır ki her üniversite ve her fakülte bu uygulamayı hayata geçirmemektedir. Bu nedenle “Nasıl olsa BÜT var!” demeden önce bu sınavın okulda geçerli olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir.

Bütünleme sınavı vize ve final sınavı gibi uygulanan bir sınavdır. Çoktan seçmeli veya klasik olarak uygulanabilir. Genellikle final sınavında sorumlu olduğunuz derslerden sorular hazırlanır. Ancak bazı hocalar tüm dönemden soru sorabilir. Bazı üniversiteler de BÜT uygulaması yokken bazılarında vardır. Her okulda bu sınav farklı şekilde uygulanabilir. Bu nedenle öğrenci işlerine giderek sınavla ilgili en doğru bilgiyi almanız faydalı olacaktır.

Kimler Bütünleme Sınavına Girebilir?

Bu sorunun cevabı oldukça önemlidir. Çünkü pek çok üniversiteli mezun olabilmek için, alttan ders almamak için, ders bırakmamak için çaba göstermektedir. Bu nedenle kimlerin bu sınava girebileceği merak edilmektedir. Çünkü her üniversiteli BÜT’e girememektedir.

Devamsızlık nedeniyle dersten kalan öğrenciler BÜT’e giremez.

Vize ve final sınavları sonrasında dersten geçmeye hak kazanan öğrenciler sınava katılamaz.

Bazı okullarda dersi geçen öğrenciler hocalarını ikna ederek BÜT’e girebilir. Ancak bu riskli bir harekettir. Girdiği sınavdan daha düşük not alan bir öğrenci bu kez de dersi geçemeyebilir.

İlgili dönemde almadığınız dersten, girmediğiniz sınavlardan, alttan aldığınız dersler için bütünleme sınavına giremezsiniz.

Üniversite ve akademisyenin belirlediği tarihler dışında bu sınava giremezsiniz. Ayrıca bu sınavın mazereti olmaz. Hiçbir mazeret kaçırdığınız BÜT’e tekrar gitmenizi sağlamaz.

Bu sınava girmek için öğrenci işlerine, okul yönetimine ya da hocaya dilekçe yazmanız gerekmez. Gerekli şartları taşıyan herkes sınava girebilir.

Bazı okullarda BÜT uygulaması yoktur. Bu nedenle bu konuyu iyice öğrendikten sonra ona göre hareket etmeniz işinizi bu son sınava bırakmamanız gerekir.

Bütünleme Sınavı Ücretli Mi? BÜT Ücreti Ne Kadar?

Türkiye’deki bazı üniversitelerde ve fakültelerde bütünleme sınavı uygulaması bulunur. Öğrenciler dönem sonu veya yıl sonunda BÜT’e girerek kaldıkları derslerden geçmeye çalışırlar. Ancak çiçeği burnunda üniversiteliler ile ilk kez BÜT’e girecek olanlar “Bütünleme sınavı ücretli mi?” sorusunu sormaktadır. Bu sorunun cevabı oldukça nettir. BÜT ücretsiz uygulanan bir sınavdır. Bu sınava giren veya girmek isteyen hiçbir öğrenciden ücret talep edilmez, edilemez.

Bütünleme Sınavına Girersem Yaz Okuluna Gidebilir Miyim?

BÜT ve yaz okulu uygulamaları birbirinden farklıdır. Biri dönem sonunda kaldığı dersten geçmeye çalışan öğrencinin girdiği sınavdır. Diğeri ise yaz aylarında geçemediği ders veya dersler için eğitim alan ve sonrasında sınava giren öğrencilerin başvurduğu bir uygulamadır.

BÜT’e giren öğrenciler pekala yaz okuluna da kayıt olabilir. Bu iki uygulama için kararları üniversite yönetimi verir. Karar doğrultusunda iki uygulamada kaldırılabileceği gibi ikisi de uygulanabilir.

Bütünleme Sınavından Kaç Puan Alınmalıdır?

Bu sınav son sınav olan final yerine geçmektedir. Vizeden aldığınız puan sabit kalırken girdiğiniz sınav final yerine geçer. Bu iki sınav okul yönetimince belirlenen yüzdelik dilimler doğrultusunda hesaplanır. Örneğin vizenin ağırlığı %30 iken finalin ağırlığı %70 olabilir. Bu doğrultuda vizeden 0 alan bir öğrenci finalden veya bütünlemeden 70 alırsa dersi geçebilir.

Bütünleme Sınavı Ne Zaman Olur? BÜT Ne Zaman Yapılır?

Her üniversitede bütünleme sınav tarihleri farklı olabilir. Sınav tarihleri akademik takvim hazırlanırken belirlenir. Yıl başında eğitim başlarken açıklanan takvime göre büt sınav tarih aralığı belirlenir. Daha sonra akademisyenler bu tarihler aralığında kendi derslerini yerleştirerek net sınav tarihlerini belirlemektedir. BÜT sınavlarına 1-2 hafta kala net tarihler açıklanır. Bazı okullarda duyuru panolarına asılırken bazı okullarda öğrenci bilgi sistemi veya okul bilgi sistemi üzerinden yani elektronik ortamdan paylaşım yapar.

Bütünleme Sınavına Başka Üniversitede Girilir Mi?

Her üniversitenin, her fakültenin, her dersin BÜT sınavı ayrıdır. Öğrenciler başka üniversitelerde, başka fakültelerde, başka dersler için düzenlenen sınavlara giremezler. Sadece sorumlu oldukları, katılma şartlarını sağladıkları kendi okul ve fakültelerinde ilgili dönemde aldıkları dersler için bu sınava girilir.

En Fazla Kaç Bütünleme Sınavına Girilir?

Bu sınav için belirli bir kotadan, sınırlamadan söz edilemez. Örneğin ilgili dönemde aldığınız 1 dersten de 2 dersten de 5 dersten de 10 dersten de kalsanız bu dersler için BÜT’e girebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.