kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Elektrik Mühendisi Ne İş Yapar?

Nasıl elektrik mühendisi olunur? Nedir? Kimler olabilir? Elektrik mühendisi görevleri nelerdir? Ne iş yapar? Çalışma saatleri ve şartları nasıldır?

A+
A-

Elektrik Mühendisi Ne İş Yapar?

Enerji ve güç mühendisliği olarak da tabir edilen elektrik mühendisliği, merak edilen bir meslektir. Elektrik mühendisliğin ne iş yaptığını ya da nasıl elektrik mühendisi olabileceğinizi merak ediyorsanız yazımız tam da sizlere göre.

Hangi mesleği yapacak olursa olsun bir mesleği yapmadan önce bireyler bazı soru işaretleri taşımaktadırlar. Bu soru işaretlerinin başında ise o mesleği yaparken ne iş yapacakları, görevlerinin neler olacağı, kaç saat ve kaç gün çalışacakları gibi sorular gelmektedir. Meslek adayları bu soruların cevaplarına bağlı olarak da tercihte bulunmaktadırlar.

İşte biz sizlerin bu sorularına elimizden geldiğince cevaplar arayan meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya çalışıyoruz. İçinde bulunduğunuz yazımızda elektrik mühendisi mesleğine dair bu tip soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

ELEKTRİK MÜHENDİSİ NEDİR? ELEKTRİK MÜHENDİSİ KİMDİR?

Elektrik mühendisliği genel olarak enerji, güç mühendisliği olarak görülmektedir. Bu mesleğin mensupları elektrik enerjisinin üretilmesi, iletimi, dağıtımı ve yüksek güçlü cihazların tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar, araştırmalar ve projeler yürütmektedir. Elektrik mühendisi nedir sorusunun cevabını görevleri üzerinden almaya çalışabiliriz.

ELEKTRİK MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Elektrik mühendisleri elektriğin üretiminden tüketimine kadar olan tüm süreç üzerine ve bunlarla ilişkili ekipmanlara ilişkin çalışmaktadır. Elektrik mühendisinin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Elektrik enerjisinin uygun maliyetler ile üretilmesini ve dağıtılmasını sağlayacak ekipmanların kurulumunda görev almak
  • Elektrik üretiminde var olan her türlü santralin çalışmasında ve bakımında görev almak
  • Elektriğin üretiminden tüketildiği ana kadar geçen her evrede gerçekleşen her şeyin hesabını ve planlamasını yapmak
  • Elektrik üretiminin maliyetini düşürmeye çalışmak ve sorunsuz gerçekleşmesini sağlamak için projeler üretmek
  • Çalışılan kurum ve kuruluşun istekleri, talepleri doğrultusunda proje hazırlamak ve bu projelerin yürütüm ve denetim sürecinde rol almak
  • Altında çalışan birimlerin denetiminden organize edilmesine kadar tüm yönetim görevlerini yerine getirmek

elektrik muhendisi ne is yapar

NASIL ELEKTRİK MÜHENDİSİ OLUNUR? KİMLER ELEKTRİK MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Elektrik mühendisi olarak bir kurum veya kuruluşa girmek için adayın belli bir lisans programını bitirmesi gerekmektedir ve bu elektrik mühendisi için elektrik mühendisliği veya benzeri bir bölümdür. Buna alternatif olarak elektrik mühendisi olabilmenin bir diğer yolu ise farklı bir lisans programından mezun olduktan sonra üniversitelerin lisansüstündeki başvuru şartlarını, kabul edilen bölüm mezunu olma şartını sağlayan bireyler de lisansüstünde bu tip bir öğrenim görerek elektrik mühendisi olma şansını özel sektörde alım yapan firmanın kararı doğrultusunda elde edebilirler.

Lisans veya lisansüstü program mezunu olmak meslek olarak elektrik mühendisi olmanın sadece ilk adımıdır. Mezuniyet sonrasında elektrik mühendisi olabilmek için adayların önünde gidilmesi gereken yollar bulunmaktadır. Bunların en başında da bireyin kamuda mı özel sektörde mi çalışacağıdır çünkü bir bireyin bu ikisi noktasında izlemesi gereken yollar biraz da olsa farklıdır.

Kamuda elektrik mühendisi olmak isteyen bir adayın KPSS’ye yani kamu personeli seçme sınavına girmesi ve açıktan, mülakatla alım yapan kurumlara başvurmasını veya merkezi atamalarda atanmasını sağlayacak bir puanı alması gerekmektedir.

Özel sektörde elektrik mühendisi olmak isteyen bir birey ise özel sektöre alım yapan kurum ve kuruluşların ilanlarını takip etmesi, bu kurum ve kuruluşlara başvurması ve işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Gerçekçi olmak gerekirse tabi ki özel sektörde elektrik mühendisi veya başka bir unvanla çalışmak için yeterli donanıma sahip olmak gerekmektedir.

ELEKTRİK MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ KAÇ SAATTİR VE ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Elektrik mühendisi çalışma şartlarını ve saatlerini kamuda veya özel sektörde olmak üzere ikiye ayırmak yerinde olacaktır.

Kamuda çalışan elektrik mühendisleri neredeyse tüm kamu görevlilerinin çalışması gereken haftalık 40 saat çalışma saatine sahiptirler. İstisnai durumlarda, proje yetiştirme dönemlerinde vs. ek mesai yapmaları gerekebilse de genellikle çalışma saatleri bu şekildedir. Çalışma şartlarına geldiğimizde ise hem alınan maaş hem de görece rahatlık nedeniyle elektrik mühendisleri fiyat/performans açısından kamuda iyi çalışma şartlarına sahiptirler. Çalışma ortamları da alana göre değişiklik gösterebilmekle birlikte zaman zaman ofis ortamı zaman zaman da saha olabilmektedir.

Özel sektörde çalışan elektrik mühendislerine baktığımızda durum bu kadar iç açıcı değildir çünkü özel sektörde özellikle yeni başlayanlar için hem oldukça düşük, asgari ücret veya civarlarında maaş alınmakta hem de uzun mesai saatleriyle, yorucu bir tempoda, baskı altında çalışılmaktadır. Tabi ki deneyim ve donanım kazandıktan sonra şartlar değişmektedir.

ELEKTRİK MÜHENDİSİNİN KULLANDIĞI EKİPMANLAR NELERDİR?

Bilindiği üzere mühendisler yardımcı bir takım araç ve gereçler kullanırlar. Elektrik mühendisinin kullandığı yardımcı araç gereçleri sıralamak gerekirse; basit el aletleri, ölçüm aletleri, jeneratör, elektrik motorları, bilgisayar ve benzeri teknolojik araçlar, alana özgü yazılımlar, uygulamalar gibi araç, gereç ve ekipmanlar karşımıza çıkmaktadır

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.