kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ertelenen Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

2018 yılı için 500 kişilik Vergi Müfettiş Yardımcılığı ilanına çıkmış olan VDK Sınavı erteledi. Bu konu hakkında yeni gelişmeler neler? Süreç içerisinde adayları neler bekliyor? Hepsine yazımızda değindik.

A+
A-

Alım Sürecinde Neler Yaşandı?

2018 yılı Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavı Vergi Denetim Kurulu resmi internet sitesinden yapılan bir duyuru ile 7 Ağustos 2018 tarihinde belirsiz bir tarihe ertelendi. Normal şartlarda 11 Ağustos 2018 ve 12 Ağustos 2018 olmak üzere iki güne yayılı olarak gerçekleştirilecek olan sınava başvuru süreci aşağıdaki gibiydi;

Vergi  Denetim Kurulu 2 Temmuz – 20 Temmuz 2018 tarihleri arasında Yazılı sınav için başvuruları kabul etti. Bu başvuru sürecinin ardından sınava girebilecek adayların listesi, ne zaman sınava girecekleri ve sınava dair taban puan belli oldu. Sınava toplam 1890 adayın başvurduğu ve taban puanın, başvuru taban puanı olan 80 puanda kaldığı anlaşıldı.

Başvuruda adaylar KPSS P48, KPSS P47, KPSS P28, KPSS P27, KPSS P23, KPSS P22, KPSS P18 ve KPSS P17 puan türlerinden birini kullandılar.

Sınava mesleğe alınacak aday sayısının 5 katı kadar aday yani 2500 kişi katılacaktı ancak başvuruların 1590 kişide kalması nedeniyle taban puan duyurulmadı. Taban puanın başvuru taban puanı ile aynı olduğu anlaşıldı.

Vergi Müfettiş Yardımcılığı MESLEK TANITIMI için Tıklayınız!

Peki İlgi Neden Bu Kadar Azaldı?

Vergi Denetim Kurulu’nun açmış olduğu yüksek sayılı bu ilanda 2500 kişinin doldurulması beklenmekteydi. Özellikle son dönemde İİBF mezunlarının işsizlik durumu ve ilanların azlığı birlikte değerlendirildiğinde 2500 kişinin başvurması öngörülen alıma neden 1890 kişinin başvurduğu konusu merak edilen hususlar arasında yer aldı.

Buna sebep olarak 3 temel faktörü göz önüne almak gerekir.

1-) Kurum Sınavlarının Plansızlığı

Bu husus özellikle bir çok adayı mağdur eden bir durumdur. Uzunca süre ilanların gelmediği A Grubu’nda gelen ilanların da peş peşe ve bazı zamanlarda aynı günde sınav olacak şekilde gelmesi bu sınav nezdinde de ortaya çıkan bir problemdir.

Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavı’nın yapılacağı 11-12 Ağustos 2018 tarihlerinde; PTT, Ziraat Bankası ve Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Adaylığı sınavlarının da gerçekleştirilecek olması adayları adeta dörde bölünmeye zorlamış ve başvuruları etkileyen önemli bir unsur haline gelmiştir.

2-) Vergi Denetim Kurulu’nun Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavları’nda Kadroları Doldurmaması

Vergi Denetim Kurulu’nun hemen her alımda adet haline getirdiği, duyurduğu kadronun çok altında süreci tamamlama davranışı adayları Kurumdan soğutan önemli bir konudur. 

9.Dönem Vergi Müfettiş Yardımcılığı alımında 400 Kişilik ilana çıkan Kurul, yazılı sınav aşamasında 800 Kişinin sözlü sınava çağrılması beklenirken 356 kişiyi başarılı saymış, ardından yapılan Sözlü Mülakatta ise sadece 200 Kişiyi mesleğe layık görmüştür. 

10. Dönem Vergi Müfettiş Yardımcılığı alımında ise 300 Kişilik alım için 600 kişinin sözlü sınava katılmasının beklendiği durumda, 334 kişi yazılı sınavda başarılı olmuş ve sözlü sınava girmek hakkını elde etmiştir. Yapılan sözlü sınav neticesinde ise Kurul sadece 183 kişiyi başarılı ve kurula ve dâhi mesleğe layık görmüştür. 

Özellikle sözlü mülakatlarda elenen adayların hangi kritere dayanılarak başarısız sayıldığının net bir izahı olmadığından Kurul adaylar nezdinde güvenilirliğini yitirmiştir.

VDK’nın Mülakat Uygulamalarına dair; Vergi Müfettiş Yardımcılığı Kadroları Yine Boş Kaldı! başlıklı yazımızı okumayı Unutmayın!

3-) Meslek Mensuplarının Yakınmaları

Üçüncü olarak da meslek mensuplarının şikayetlerinin artık herkesçe malum hale gelmesini söyleyebiliriz. Özellikle ağır sınav uygulamaları, bu sınavlarda yıllarca emek vermiş ve Müfettiş unvanını almasına ramak kalmış adayların bile acımasız bir şekilde 3 senelik emeğinin zayi edilmesi vakıaları kurumdan adayların uzaklaşmasına sebep olmuştur.

30 Temmuz 2018 tarihinde yapılan duyurunun ardından sınava hazırlıklarını hızlandıran adaylar sınava 5 gün kala yapılan duyuruyla büyük bir şok yaşadılar. Yapılan duyuruya göre sınavın ileri bir tarihe ertelendiği, başvurup da sınava girmeye hak kazanan adayların haklarının korunacağı belirtilmişti. 

Bu duyuru yapılalı neredeyse 1.5 ay olmasına rağmen Kurul’dan alıma dair herhangi bir duyuru gelmedi ve adayların bekleyişe dair sabrı tükenme noktasına vardı. 

Vergi Müfettiş Yardımcılığı SINAV SORULARI için Tıklayınız!

Sınav Ne Zaman Yapılacak?

Kurulun bu konudaki sessizliği adayları belirsizliğe iterken umutlarını da her geçen gün azaltmaktadır. Özellikle Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı ile alakalı olarak sayının yüksek bulunduğu ve daha az alım planlandığı için sürecin uzadığına dair söylentiler, Vergi Müfettiş Yardımcılığı’nın 500 kişilik bir alımdan geriye dönmesi ihtimalini adaylara düşündürmeye başlamıştır.  GÜNDEM

Vergi Denetim Kurulu Başkanı Sayın Hüseyin KARAKUM olmak üzere kurum yetkililerinin bir an evvel sınav takvimini açıklayarak belirsizliği ortadan kaldırmaları adayların en önemli beklentisidir. 

11. Dönem Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavı FORUM başlığından en güncel gelişmeleri Takip Edebilirsiniz!

Yorumlar

  1. Mehmet Avatar Mehmet dedi ki:

    Alımlar ne zaman olacak

  2. Mehmet Avatar Mehmet dedi ki:

    Alımlar ne zaman olacak

  3. Mehmet Avatar Mehmet dedi ki:

    Alımlar ne zaman olacak