kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

False Flag Nedir?

Yüz yılardır uygulanan ve kullanım alanı gitgide artan false flag uygulmaları nedir? Ne amaçla kullanılır? Tarihte bilinen flase flag operasyonlar hangileridir? Detayları makalemizde.

A+
A-

İngilizce bir kavram olan false flag bir devlet aklı veya istihbarat kavramıdır. False: yanlış, flag: bayrak anlamlarına gelmekte olup yapılacak doğrudan bir çeviride “yanlış bayrak” veya”yanıltıcı bayrak” olarak adlandırmak mümkündür. 

Eski çağlarda korsan gemileri tarafından kullanılan bir taktikten ismini almıştır. Korsan gemileri, herhangi bir devletin bayrağını gemilerine çekip yağmalamak amacıyla yaklaştıkları geminin kaçmasını veya savaşmak için hazırlanmasını engellemeyi hedeflerdi. Uzun yıllar boyunca kullanılan ve büyük ölçüde işe yarayan bu yağma taktiği bütün Dünya’da ün yapmıştı. Modern  iletişim ve radar sistemleri kullanılmaya başlayana değin bu şaşırtma yöntemi hava ve kara savaşlarında da kullanıldı. Düşman üniformasını giyerek veya uçakların üzerine düşman bayrağını işleyerek uzun yıllar devam edildi. Günümüzde ise kullanım alanı oldukça farklıdır.

False Flag ile Amaçlanan Nedir?

İkinci Dünya Savaşı başta olmak üzere 20. Yüzyılda modern devletler tarafından yapılan bir çok “haklı gerekçe”, “müdahale gerekçesi” yaratma veya “muhalif hareketleri kötü gösterme”amacıyla yapılan eylemlere “false flag”adı verilmektedir. Bir çok akademisyen ve politikacının yanı sıra toplumun büyük kesimininde false flag olarak nitelendirdiği başlıca olaylar şunlardır:

Pearl Harbor Baskını

Gleiwitz Vakası

Reichstag Yangını

11 Eylül Olayları

Nothwoods Operasyonu

En bilinenleri yukarıda sayılan false flag olayların tek amacı uluslararası bir müdahaleye meşru zemin hazırlamak olmayıp yerine göre ülkedeki muhalefete müdahaleyi haklı gösterecek bir neden yaratmakta olabilmektedir. İstihbarat örgütleri tarafından gerçekleştirilen bir eylem sanki bir kişi veya grup tarafından yapılmış gibi gösterilip buradan kamuoyu oluşturmak hedeflenmektedir. Almanya Parlamestosu’nun yakılması olarak bilinen ve Hitler’in kendisine muhalif olan herkesi yok etmesine imkan tanıyan Reichtag Yangını bunların en büyük örneğidir.

Psikolojik anlamda üstünlük sağlama, kitleleri harekete geçirme, meşru zeminde müdahale olanağı yaratma gibi sebeplerle günümüz modern devletlerinin ve istihbarat örgütlerinin vazgeçilmezidir. GÜNDEM

 

Yorumlar

  1. şüpheci Avatar şüpheci dedi ki:

    Bizim düşüncelerimizle gayet rahat oynayabiliyor adamlar. Biz isteyerek yaptık sanırken onlar ne istiyorsa aslında ona yöneliyoruz.