kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

GİB Koruma ve Güvenlik Görevlisi Maaşları 2023 Ne Kadar?

​​​​​​​GİB koruma ve güvenlik görevlisi maaşları 2023’de ne kadar olacak, GİB nedir, güvenlik ve koruma görevlisi ne iş yapar, koruma ve güvenlik görevlisi olmak için ne yapmak gerekir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Tercihini Yap olarak sizlere meslekleri tanıtmaya, mesleklerin maaş bilgilerini, ne iş yaptıklarını vb. şeyleri anlatmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda da sizlere GİB özelinde koruma ve güvenlik görevlisi mesleğine dair bilgiler vereceğiz.

Bahsettiğimiz bilgiyi vermemizin nedeni KPSS ile memur olmayı düşünen adayları yakından ilgilendiren merkezi atamalardan biri olan 2023/2 içinde GİB’in 36 adet koruma ve güvenlik görevlisi almasıdır. Görece iyi sayıda bu kadroların unvanını da anlatmak gerektiğini düşündük.

İnfaz Koruma Memuru Maaşları Ne Kadar?

GİB; Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kısaltılmış halidir. GİB’i daha iyi anlamak için GİB’e yani gelir idaresi başkanlığına dair yayımlanan kanunda geçen amaçlar kısmı açıklayıcı olacaktır.

Bu Kanunun amacı; gelir politikasını adalet ve tarafsızlık içinde uygulamak; vergi ve diğer gelirleri en az maliyetle toplamak; mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlamak; mükellef haklarını gözeterek yüksek kalitede hizmet sunmak suretiyle yükümlülüklerini kolayca yerine getirmeleri için gerekli tedbirleri almak; saydamlık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik, etkililik ve mükellef odaklılık temel ilkelerine göre görev yapmak üzere Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığının kurulmasına, teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasları düzenlemektir.

Peki GİB’de veya kamu kurumlarında çalışan koruma ve güvenlik görevlisi ne iş yapar?

KAMUDA KORUMA VE GÜVENLİK GÖREVLİSİ NE İŞ YAPAR?

Aslında bu soruyu kamu veya özel diye ayırmaya çok gerek olmasa da tabi ki kamuda çalışan güvenlik görevlilerinin şartları biraz daha iyi olduğundan dolayı kamuda diye belirtmeye gerek duyduk.

Güvenlik görevlileri isimlerinden de anlaşılacağı üzere çalıştıkları mekanın güvenliğini sağlamak ile sorumlu kişilerdir. Bu güvenlik kısmı zaman zaman görev açısından değişiklik gösterse de; x-ray cihazlarının başında durma, bir yerden bir yere bir şey aktarırken aktarılan malın güvenliğini sağlama, bulunulan yere yapılabilecek bir tacizi, saldırıyı önleme, rahatsızlık verici durumları giderme, nöbet tutarak belli zamanlarda konum güvenliğini sağlama gibi; genel olarak dediğimiz gibi bir malın, mekanın ya da kişinin korunması ile ilişkilidir. Bu yüzden özetle güvenlik görevlisi asayişi ve korumayı sağlamak ile görevli kişilerdir demek yanlış olmayacaktır.

<div></div>

KAMUDA KORUMA VE GÜVENLİK GÖREVLİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ

Güvenlik görevlileri genellikle uzun saatler ayakta durarak çalıştıklarından mesleğin yorucu olabilen bir meslek olduğunu belirterek başlayalım. Bunun dışında gece nöbetleri gibi yine yorucu bir göreve de sahip olduklarını belirtelim.

Bunlara ek olarak çalışma şartları yukarıda bahsettiğimiz görevlendirilen işe göre değişiklik gösterebilmektedir. Güvenlik görevlilerinin görev tanımları geniş olduğu için çalışma şartları da ona göre farklılık taşımaktadır. Örneğin x-ray cihazının başındaki görevli genelde konumunda dururken ve zaman zaman oturarak çalışma şansına sahipken farklı bir konumdaki güvenlik görevlisi tüm mesai saatini ayakta geçirebilmektedir.

Çalışma saatlerine gelecek olursak genellikle kamudaki tüm personellerin çalışma saatleri haftalık 40 saattir fakat bu güvenlik görevlileri için değişiklik gösterebilmektedir. Ek mesailer ve nöbetler ile bazı kurumlarda günlük 8 yerine 12 saate kadar varan çalışma saatlerinden bahsetmek mümkündür. Genel ortalamaya vurduğumuzda ise haftalık 40 ila 60 saat çalıştıklarını söyleyebiliriz.

GİB KORUMA VE GÜVENLİK GÖREVLİSİ MAAŞLARI 2023 YILINDA NE KADAR OLACAK?

Güvenlik görevlisi maaşları kamuda özel sektöre kıyasla oldukça iyi durumdadır. Özel sektörde çalışan bir güvenlik görevlisi asgari ücret ila 300-500 TL fazlası aralığında maaş alırken, kadrolu ve devlette çalışan bir güvenlik görevlisi 2022 yılında 3500 TL civarlarında maaş almaktaydı. Yazımızı yazdığımız tarihlerde henüz yeni zam oranları belli olmadığı için şu ana kadar var olan enflasyon değerleri üzerinden gitmek gerekirse %6 ila %9 arası bir zam yapılacağı öngörülebilir. Bu şartlar altında da devlette, GİB’de çalışan bir güvenlik görevlisi yaklaşık olarak 2023 yılında 13700 ila 13900 TL arası bir maaş alacaktır diyebiliriz.

Koruma ve Güvenlik Görevlileri Maaşları Ne Kadar?

Kadrolu güvenlik kaç saat çalışır?

İş Kanununa göre haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.