kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Harita Mühendisi Maaşları 2023 Ne Kadar?

​​​​​​​Harita mühendisi ne iş yapar, harita mühendisi maaşı kamuda 203 yılı için ne kadar, özel sektörde harita mühendisi maaşları 2023 ne kadar oldu, adayların harita mühendisi olabilmesi için ne yapmaları gerekmektedir, harita mühendisi çalışma saatleri ne kadardır, harita mühendisi çalışma şartları nasıldır gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Mesleklere dair maaşlarından çalışma saatlerine kadar bilgilendirici yazılar yayımlamaya devam ediyoruz. Alan alan mühendislikler ile alakalı da böyle yazılar hazırlamaya karar verdik ve mühendisliklerin maaşlarını, haklarındaki kısa bilgileri sitemizde yayımlamaya başladık. Bu yazımızda sizlere harita mühendisi hakkında bu tip bilgiler vermeye çalışacağız.

İllerimizdeki Koronavirüs Vaka Sayıları ve İllerimizin Haritadaki Yeni Renkleri

NASIL HARİTA MÜHENDİSİ OLUNUR? HARİTA MÜHENDİSİ KİMDİR? HARİTA MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Harita mühendisi olabilmek için bir adayın harita mühendisliği veya benzeri bir bölüm mezunu olması gerekmektedir. Tabi ki sadece mezun olmak bir mesleği yapmaya yetmemektedir. Kamuda harita mühendisi olmak isteyen adaylar kamu personeli seçme sınavına (KPSS) girerek atanmalarına sağlayacak kadar puan almalı veya özel sektörde çalışmak istiyorlarsa da şirketlerin aradıkları kriterleri yerine getirmelidirler.

Harita mühendisi kimdir sorusunun cevabını da harita mühendisi ne iş yapar içinden cevaplayabiliriz. Harita mühendisi ne iş yapar kısmını açacak olursak;

  • Araştırma yaparak haritada ne gösterilmesi gerektiğine karar vermek,
  • Tasarım haritaları, illüstrasyonlar ve grafikler hazırlamak,
  • Harita ve çizelgelerin farklı ölçeklere hazırlanmasında ya da revizyonunda kullanılmak üzere harita kaynak verilerini araştırmak ve değerlendirmek,
  • Haritalanabilir bilgilerin analizini yapmak ve değerlendirmek,
  • Coğrafi bilgi veri tabanlarını tasarlamak ve değiştirmek,
  • Bütçeyi, personeli ve üretim programlarını yönetmek,
  • Diğer departmanlar ve müşteriler ile iletişim kurmak.

<div></div>

KAMUDA HARİTA MÜHENDİSİ MAAŞI 2023 YILINDA NE KADAR?

Yeni başlayan Mühendis Maaşı           20650-20750 Türk Lirası

Yukarıda yer alan tabloda kamuda çalışan mühendislerin ortalama olarak aldıkları maaşlar görülmektedir. Bu rakamlara aile yardımı, ek mesailer, duruma göre yurtdışı görevlendirmelerinden elde edilen gelirler gibi ek ücretler eklenebilir fakat genel olarak kamu personeli olarak göreve yeni başlayan bir harita mühendisi 20700 TL dolaylarında maaş almaktadır diyebiliriz.

ÖZEL SEKTÖRDE 2023 HARİTA MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Harita mühendisi olarak çalışma noktasında özel sektör ile kamuyu kıyaslayacak olursak kamunun bariz bir biçimde önde olduğunu görebiliriz. Özel sektörde firmalar genellikle yeni başlayan mühendislerine asgari ücret civarlarında maaş vermektedir. Yeni başlayan bir harita mühendisi de özel sektörde 9700 TL civarlarında maaş almaktadır. Tabi ki özel sektörde bu durum firmadan firmaya değişebileceği için bunu ortalama rakam olarak almak doğru olacaktır çünkü yeni başlayan mühendislerine asgari ücret veren şirketler olduğu gibi 10000-10500 TL dolaylarında maaş veren firmalar da bulunmaktadır.

<div></div>

HARİTA MÜHENDİSİ ÇALIŞMA OLANAKLARI, ORTAMI NASILDIR? HARİTA MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ HAFTALIK NE KADARDIR?

Harita mühendisliğine dair çalışma saatleri ve çalışma şartları bilgisini kamu ve özel sektör diye ikiye ayırmak doğru olacaktır.

Kamuda personeli olarak görev yapan harita mühendisleri kamu personellerinin çalışma saati olan haftalık 40 saat mesai saatine tabiidir. İstisnai durumlarda, proje yetiştirme dönemlerinde vb. zamanlarda ek mesaiye kalabiliyor olsalar da genellikle çalışma saatleri aşağı yukarı bu kadardır. Çalışma şartlarına geldiğimizde ise hem alınan maaştan dolayı hem de beyaz yakalı bir meslek mensubu olmaları hasebiyle harita mühendisleri iyi çalışma olanaklarına sahiptirler. Çalışma ortamları da uzmanlık alanlarına göre değişiklik gösterebilmekle birlikte mühendisler zaman zaman ofiste, zaman zaman sahada zaman zaman da laboratuvar ortamında çalışabilmektedirler.

Özel sektör personeli olan harita mühendisleri ise kamudaki kadar rahat olamayabilmektedirler çünkü özel sektörde (özellikle yeni başlayan mühendis olma noktasında) hem oldukça düşük ücretler elde edilirken aynı zamanda yorucu ve yoğun bir tempoda çalışılmaktadır.

SORU, GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN BURADAN FORUM SAYFALARIMIZI ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ.

Harita Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

Harita mühendisliği önü açık mı?

Ülkemizin en çok tercih edilen mühendislik dallarından biri olan harita mühendisliği önü açık ve geleceği parlak bir meslek olarak tanımlanmaktadır.

Yorumlar

  1. Zeynep Avatar Zeynep dedi ki:

    Iyi meslek