kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İİBF Mezunlarının Sorunları Üzerine Bir Değerlendirme ve Öneriler

İİBF bölümleri nelerdir? İİBF bölümlerinde ne gibi sorunlar mevcuttur? İİBF bölümü mezunlarının yaşadıkları sorunlar nelerdir? İİBF mezunlarının sorunları nasıl çözülür? Mezunların sorunlarına yönelik çözüm önerileri nelerdir? İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunlarını ve bu fakültede yer alan bölümleri okumayı düşünen arkadaşlarımızın okumasını tavsiye ediyoruz.

A+
A-

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) ülkemizdeki her üniversitede bulunan fakültelerin başında gelmektedir. Bu fakülteler içerisinde her yıl 50 bine yakın mezun verilmektedir. Genel olarak kamuya üst düzey bürokrat veya memur statüsünde aday yetiştirme hedefi olan bu fakülteler, yıldan yıla bu özelliğini kaybetmiştir. Kamuya istihdamın olabildiğince azaltıldığı son bir kaç yıl içerisinde İİBF mezunları için devlet kapısı hayal olmaya başlamıştır. Aynı bölümleri içermesi ve mezuniyet sonrası mezun olanlara aynı hedefleri barındırması itibariyle Siyasal Bilgiler Fakülteleri de gücünü her geçen gün kaybeden fakültelerin başında gelmektedir. Gerek İİBF gerekse de SBF mezunları, mezuniyet sonrası en fazla problem yaşayan yüksekokul mezunu insanlar olarak anılmaya başlamıştır. Bizde yazımız devamında İİBF/SBF mezunlarının yaşadıkları sorunlar üzerine bir değerlendirme yapmak istiyoruz. Bu sorunlara karşı ne gibi önlemler alınabilir üzerinden öneriler sunmayı planlıyoruz.

İİBF ve SBF Bölümleri Nelerdir?

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Siyasal Bilgiler Fakültesi içerisinde yedi temel bölüm bulunmaktadır. Bu bölümlerin dışında da bazı yeni bölümler açılmış olup, açılan yeni bölümler her üniversitede bulunmadığından biz İİBF’nin temel bölümlerinden mezun olanların sorunlarına değinmek istiyoruz. Bu bölümleri şu şekilde sıralayarak yazımıza başlayalım:

  • İktisat veya Ekonomi bölümü
  • İşletme bölümü
  • Maliye bölümü
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ve Kamu Yönetimi
  • Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü
  • Ekonometri bölümü

Sosyal Hizmet, Aile ve Tüketici Bilimleri, Sağlık Yönetimi, Sağlık İdaresi ve Uluslararası Ticaret gibi bölümlerde son yıllarda açılan bölümler olarak ön plana çıkmaktadır.

İİBF ve SBF Mezunlarının Sorunları ve Çözüm Önerileri

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunları için en önemli sorun, İİBF ve SBF bölümlerine çok fazla kontenjan verilmesidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.