kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İtfaiye Eri Maaşları 2023 Ne Kadar?

İtfaiye Eri Maaşları 2023 Ne Kadar? İtfaiye Eri Nedir? Ne Demek? Kimdir? İtfaiye Eri Ne İş Yapar? İtfaiye Eri Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023 İtfaiye Eri İş İlanları, Personel Alımı ve İş Olanakları 2023

A+
A-

Türkiye için 2019 yılı oldukça zorlu geçti. Özellikle de yurdun dört bir yanında çıkan yangınlar nedeniyle binlerce hektar orman yok oldu. Özellikle ülkenin akciğeri olarak nitelendirilen ormanların yok olması ve yangın sonrasında bölgelerin imara açılması yeni tartışmalara konu oldu. Ege, Akdeniz, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde çıkan yangınlarla mücadelede en ön safta ise itfaiye personeli ve itfaiye teşkilatı yer aldı. Günümüzde herkes itfaiye personeli ve teşkilatı hakkında bilgi sahibi olsa da bu bilgiler yeterli seviyede değildir. Personellerin ne iş yaptığı, ne şartlarda çalıştığı ve ne kadar para kazandığı merak edilmektedir. Özellikle de itfaiye eri maaşları ile ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Peki itfaiye eri nedir? Ne iş yapar? İtfaiye eri çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? İtfaiye eri maaşları 2023 ne kadar?

İtfaiye Eri Nedir? Nasıl Olunur?

İtfaiye Nedir? Ne Demek?

Arapça bir kelime olan itfaiye yangın söndürme kuruluşu olarak kabul edilmektedir. Günümüzde her devletin bu kapsamda bir kurum ve kuruluşu ya da teşkilatı bulunur. Ülkemizde teşkilatın tarihi de Osmanlı Devletine uzanmaktadır. 1720 yılında Yeniçeri Ocağı bünyesinde kurulan Dergah-ı Ali Tulumbacı Ocağı kurulmuş daha sonra Yeniçeri Ocağı kaldırıldıktan sonra 1827 yılında İtfaiye Teşkilatı kurulmuştur. O teşkilat günümüze dek faaliyetlerini sürdürmüş ve hala da sürdürmeye devam etmektedir.

İtfaiye Eri Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Teşkilat bünyesinde çalışan personellerden biri de ‘itfaiye eri’ olarak çalışan kişilerdir. Teşkilatta en fazla bu kadroda personel istihdam edilmektedir. İtfaiyeci olarak da bilinen bu kişiler yangın söndürmek konusunda faaliyet gösterir. Ayrıca arama kurtarma, afet müdahale gibi ek görevleri de bulunur.

İtfaiye Eri Ne İş Yapar?

Teşkilat içerisinde bu unvanda çalışan personellerin sayısı bir hayli fazladır. Ayrıca yürüttükleri görevlerin sayısı da bir hayli fazladır. İtfaiye erleri alevlerle, yangınlarla mücadele dışında arama kurtarma, kaza ve afet müdahale gibi görevleri icra ederler. İşte personellerin başlıca görev ve sorumlulukları;

  • Ev, araba, bina, yapı, orman vb. yangınlarla mücadele ederler. Yangın söndürme, yangın çıkmasını engelleme gibi faaliyetlerde bulunurlar.
  • Kayıp kişileri bulma, arama kurtarma, hayvan kurtarma gibi konularda faaliyet gösterirler.
  • Trafik kazalarına müdahale, afet durumlarında müdahale gibi görevleri icra ederler. Özellikle deprem, heyelan gibi konularda personeller ön safta yer alır. Bunların yanı sıra sel, tsunami, fırtına gibi doğa olaylarına karşı göreve hazırdırlar.

İtfaiye Eri Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

İtfaiye erleri Türkiye’nin 81 ilindeki teşkilat merkezlerinde görev yapar. Genellikle belediyelerde çalışırlar. Görev yaptıkları yerlerde kendilerine yaşam alanları bulunur. Bilgisayar, telefon, yaşam alanı, mutfak gibi konulara erişimleri vardır. Yangın müdahale aracı ve her türlü duruma karşı kullandıkları pek aletleri bulunur. Yangın, sel, heyelan, deprem gibi afetlerle mücadele ettikleri için, gece gündüz çalıştıkları için, arama kurtarma faaliyetleri gibi zorlu görevleri icra ettikleri için işleri son derece zorludur. Kim alevlerle kaplanmış bir binayı söndürmek veya bu binanın içine girmek ister ki?

Belediyelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet veren ve kamu görevi icra eden personeller devlet memurlarını gibi 08.00 ile 17.00 saatleri arasında görev yaparlar. Yer yer bu saatlerin değişiklik gösterdiği de bilinmektedir. Ancak afetle mücadele ve afete müdahale ile arama kurtarma faaliyetlerini belirli bir mesai saati içerisinde icra edilecek görevler değildir. Bu görevler kesintisiz 7/24 anlayışı ile  yapılmalıdır. Bu nedenle itfaiye teşkilatlarında vardiya ve nöbet sistemi bulunur. Çalışanlar sabah, akşam ve gece vakitlerinde görev yapar. Acil durumlarda kesintisiz 1 veya birkaç gün çalıştıkları bile bilinmektedir.

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik

İtfaiye Eri Maaşları 2023 Ne Kadar?

Bu meslekle ve mesleği icra eden personellerle ilgili en çok merak edilen konu ödenen maaşlardır. İtfaiye eri maaşlarını belirleyen pek çok etmen bulunmaktadır. Personellerin evli olup olmadığı, çocuk sahibi olup olmadığı, sigorta ve BES kesintisi, derece ve kıdem, hizmet yılı, ek tazminat, görev yeri, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı ücretlerde değişikliğe yol açabilir. Ayrıca maktu fazlası çalışma ücreti ile sosyal denge tazminatı da personellerin maaşlarını önemli ölçüde artırmaktadır. Bunların yanı sıra itfaiye erlerinin istihdam edildiği belediyede görevli belediye encümeni kararı ile yılda 2 kez ödenen ikramiyeyi almaya hak kazanabilirler. 

Alevlerin arasında geçen bir meslek hayatı, afet sonrasında mücadele etmek, arama kurtarma faaliyetlerine katılmak oldukça zorludur. Görev sırasında çalışma arkadaşınızı kaybetme riski, fedakarlık yapma arzusu, görevde başarısız olma ihtimali bir kişinin taşıyamayacağı kadar ağır bir yüktür. Bu nedenle bu personellerin icra ettikleri görevlerin maddi karşılığı bulunmamaktadır. Hangi para, hangi miktar alevlerin arasında hiç tanımadığınız birini kurtarmanızı sağlayabilir? Üstelik itfaiye erlerine ödenen ücretler sanıldığının aksine, hak ettiklerinin aksine yüksek değildir. Personellerin aylıkları aile ve çocuk yardımı, sigorta ve BES kesintisi, kıdem/derece, hizmet yılı, toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı gibi unsurlara bağlı olarak aylıklarının değişebileceği unutulmamalıdır. İşte itfaiye eri maaşı 2023…

8/1 derecesinde yeni başlayan itfaiye eri maaşları 2023 13 bin 900 TL civarındadır.

 

NOT: Ek tazminat, sosyal denge tazminatı, ikramiye, aile ve çocuk yardımı, sigorta ve BES kesintisi, hizmet yılı, derece/kıdem gibi unsurlara bağlı olarak maaşların değişebileceği unutulmamalıdır.

İtfaiye Eri İş İlanları, Personel Alımı ve İş Olanakları 2023

Türkiye deprem, yangın, sel gibi afetlerle sık sık yüz yüze gelen bir ülkedir. Ülkenin her şehrinde yaşanan bu afetler ve yaşanması muhtemel afetler itfaiye eri olarak çalışan personel sayısının artırılmasını gerektirir. Bu nedenle 2023 yılında itfaiyeci alımı devam edecektir. Belediyeler itfaiye eri iş ilanı ve personel alım ilanı yayınlamaya devam edecektir. 2023’lü yıllarda itfaiye eri olmak isteyen kişilerin önünde pek çok iş olanağı bulunacaktır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

İtfaiye suyu kaç bar?

Bu hortumun adı yüksek basınç hortumudur. Bu hortumun içi iplik ile örülmüş ve dışı da lastik ile güçlendirilmiştir. 60 bar basınca dayanıklıdır. 30-60 metre uzunluğundadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.