kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) Nedir? Ne Demek? Nasıl Olunur? 

Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) Nedir? Ne Demek? Nasıl Olunur?  Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) Nedir? Ne Demek?JÖAK Personeli Nasıl Olunur? JÖAK Eğitimleri Nasıl? Zor Mu? JÖAK Personeli Ne Kadar Maaş Alır?

A+
A-

Türkiye’nin en önemli konusu yıllardır terör ve terörle mücadeledir. Bu nedenle İç İşleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığına bağlı güvenlik birimleri, timler, ekipler kamuoyunda oldukça bilinirdir. Polis Özel Harekat, Bordo Bereliler, Emniyet Terörle Mücadele, istihbarat ekipleri ve Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı bu ekiplerden yalnızca bazılarıdır. Özellikle Jandarma Özel Asayik Komutanlığı yani kısaca JÖAK hakkında pek çok soru sorulmaktadır. Deprem, sel, yangın gibi afetlerde de en ön safta yer alan bu güvenlik güçleriyle ilgili sorulan tüm sorulara cevap aradık. Peki Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) nedir? Ne demek? JÖAK açılımı nedir? Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) nasıl olunur? Ne iş yapar?

Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) Nedir? Ne Demek?

Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı koordinesinde faaliyet gösteren Jandarma Genel Komutanlığına bağlı bir komutanlıktır. Kamuoyunda JÖAK kelimesi daha bilinirdir. “JÖAK açılımı nedir?” sorusuna ‘Jandarma Özel Asayiş Komutanlığının kısaltmasıdır.’ cevabı verilebilir. JÖAK, iç güvenlik birimlerinin en gözde teşkilatlarından biridir. Gerek terörle mücadelede, gerek afet sonrasında, gerek rehine kurtarma operasyonlarında en ön safta görev alırlar. Her türlü zorlu görevi yerine getirebilirler. Özellikle ülkede deprem, yangın ve sel felaketleri sonrasında olay yerinde yürüttükleri hayati faaliyetlerle vatandaşın gönlünde taht kurarlar.

JÖAK Personeli Nasıl Olunur?

JÖAK personeli olmak için her şeyden önce Jandarma Genel Komutanlığına bağlı bir personel olmanız gerekir. JGK bünyesindeki subay, astsubay ve uzman çavuşlar gönüllülük esasıyla JÖAK bünyesine katılmak için başvuru yapabilir. Başvuruları sonrasında adaylar Foça Jandarma Komando Okulunda en az 16 hafta eğitim alırlar. Eğitimler sırasında atış, spor, sözlü mülakat gibi aşamalardan geçilir. Eğitimlerini tamamlayan adaylar daha sonra son bir kez elemeye tabi tutulurlar.

JÖAK’a katılmak isteyen adaylar 2 haftalık intibak eğitimi alır. Bu eğitimlerde bina, tren, gemi, uçak, kara araçlarına yönelik farklı senaryolardan eğitim alır. Rehine kurtarma, terörle mücadele, afet vb. konularda eğitim alır. JÖAK taburlarında, timlerinde kesin nişancılar, bomba imha uzmanları, sıhhiyeci gibi özel eğitimlere sahip personeller yer alır.

JÖAK Eğitimleri Nasıl? Zor Mu?

Jandarma Genel Komutanlığının en özel birimlerinden biri olan Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı bünyesine katılmak oldukça zordur. Adayların zorlu eğitim sürecini tamamlaması gerekmektedir. Gönüllülük esasıyla başvurular sonrasında adaylar eğitime alınır. Bu eğitimlerde hareketli, hızlı, yakın ve uzak mesafelerden atış eğitimi, zorlu spor eğitimi ve fiziksel dayanıklılık testleri bu eğitimlerden bazılarıdır. Ayrıca poligonlardaki performanslarına da önem verilir. Kurtarma, operasyon, bomba imha, afet müdahale senaryolarına hazırlanılır.

JÖAK Personeli Ne Kadar Maaş Alır?

Konuyla ilgili en çok merak edilen başlıklardan biri de personellere ödenen maaşlarla ilgilidir. Bu denli zor girilen, faaliyetleri ve eğitimleri zorlu olan JÖAK timlerindeki personellerin ne kadar maaş alacağı merak edilmektedir. Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında yapılan toplu sözleşme zamları kapsamındaki artışların yanı sıra enflasyon farkı, operasyon tazminatı, ek tazminatlar gibi ödenekler de personelerin aylıklarına yansıtılır. Bu kapsamda JÖAK personel maaşları 6 bin ile 10 bin TL arasında değişmektedir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

  1. Hüseyin anar Avatar Hüseyin anar dedi ki:

    Jaök ün heryerde karargahı varmı yoksa sadece ankarada mı var