kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İŞKUR İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İŞKUR İşsizlik Maaşı Ne Kadar? İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir? İşsizlik Maaşı Nereden ve Nasıl Alınır? İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süreyle Ödenir? İşsizlik Ödeneği Ne Kadar Oldu?

A+
A-

Günümüzde en büyük sorunlardan biri de işsizliktir. Peki İŞKUR işsizlik maaşı ne kadar? İşte bu sorunun cevabını en güncel haliyle sizler için bu yazımızda paylaştık. İŞKUR işsizlik maaşı alma şartları, kimler alabilir, nereden ve nasıl alınır gibi sorularınızın cevapları burada.

Yeni tip Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomi ve iş dünyası olumsuz etkilendi. İşsizlik sorununun olduğu Türkiye’de tablo daha da karardı. Binlerce kişi işinden, gelirinden oldu ve borçlarını bile ödeyemez hale geldi. Çalışanların hakları işten çıkarma yasağı ile korunmaya çalışsa da anlaşmalarla sonlandırılan sözleşmeler oldu. Yasağın kalkmasıyla işten çıkarmaların artacağı beklenirken “İşsizlik maaşı ne kadar?” sorusu gündeme geliyor. Peki işsizlik maaşı nedir? Nasıl ve nereden alınır? İŞKUR işsizlik maaşı miktarı ne kadar oldu?

İşsizlik Maaşı Nedir?

İstihdamı desteklemek ve işsizlerin hayat koşullarını korumak için hayata geçirilen bir uygulamadır. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından verilen bu ödeme işsizlik ödeneği olarak da bilinir. Sigortalı olup işsiz kalan kişilere gerekli şartları taşımaları durumunda işsiz kaldıkları süre için belirli bir dönemde ve belirli bir miktarda verilen ödemelerdir. 

İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

İşsizlerin kendi istekleri (istifa) ve kusurları dışında işsiz kalmaları şarttır.
Hizmet akdinin yani iş sözleşmesinin sona ermesinden önceki son 120 gün yani 4 ay boyunca çalışmaları gereklidir.
Sözleşmenin sona ermesinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün boyunca işsizlik sigortası primlerinin yatırılmış olması gerekir.
İş akdinin feshinden sonraki 30 içinde en yakın İŞKUR şubesine giderek şahsen veya elektronik ortamda işsizlik maaşı almak için başvuru yapılması şarttır.

İşkur İstihdam Uzman Yardımcılığı Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik Maaşı Nereden ve Nasıl Alınır?

İş sözleşmesinin bitmesinin ardından 30 gün içinde işsizlerin en yakın İŞKUR şubesine başvurmaları gerekir. Bu başvuru İŞKUR şubesine gidip şahsen başvuru yaparak ya da elektronik ortamda gerçekleştirilebilir. Elektronik ortamda yapılacak başvurular için adres www.iskur.gov.tr adresidir. Zorunlu haller dışında 30 gün içinde başvuru yapılmazsa gecikilen süre toplam hak sahipliği süresinden düşer.

İşsizlik ödeneğinin kişiye ödenmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır halde olması şarttır. İşsizlik ödeneği başvurusuyla birlikte kişinin “iş arayan kaydı” da yapılır ve güncellenir. Böylece kişi işsizlik maaşı alırken bir yandan da yeni işe hazırlanır. İşsizlik maaşı almak için kişilerin vekalatname ile başvurması da imkansızdır.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süreyle Ödenir?

İşsizlik ödeneğinden faydalanmak için kişilerin bazı şartları taşıması gerektiğini anlatmıştık. Bu şartlardan biri de iş sözleşmesi bitmeden önce gerekli sürede çalışmış olmalarıdır. Bu oldukça önemli bir ayrıntıdır çünkü işsizlik maaşının ne kadar ödeneği bu süreye göre belirlenir.

600 gün sigortalı çalışan ve işsizlik sigortası pirimi ödeyen sigortalı işsizlere 180 gün yani 6 ay işsizlik maaşı ödenir.

900 gün sigortalı çalışan ve işsizlik sigortası pirimi ödeyen sigortalı işsizlere 240 gün işsizlik ödeneği verilir.

1080 gün sigortalı çalışan ve işsizlik sigortası pirimi ödeyen sigortalı işsizlere 300 gün işsizlik maaşı ödenir.

İŞKUR İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

Konuyla ilgili en çok merak edilen başlık işsizlik maaşının ne kadar olduğu yönündedir. Günlük işsizlik ödeneği, kişinin son 4 aylık prime esas kazançlarına göre hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanır. Ayrıca işsizlik maaşı miktarı aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini de geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır.

Aylık işsizlik ödeneği hesabı

  Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı Damga Vergisi Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı
Son 4 Ay Asgari Ücretle Çalışan 3.577,50 1.431,00 10,86 1.420,14
Son 4 Ay 4.100 TL ile Çalışan 4.100,00 1.640,00 12,45 1.627,55
Son 4 Ay 7.500 TL ile Çalışan 7.500,00 2.862,00 (*) 21,72 2.840,28
(*)  Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemeyeceği için işsize ödenecek aylık işsizlik ödeneği bu şekilde hesaplanmıştır.

İŞKUR İlanlarına Başvuru Nasıl Yapılır?

1 yıl çalışan işsizlik maaşı alabilir mi?

Kişinin hizmet akdinin feshinden önce 120 gün (4 ay) boyunca çalışmış olması gerekir.

Yorumlar

  1. Soner Nazik Avatar Soner Nazik dedi ki:

    Merhabalar. Pandemi doneminde issizlik maasi alabilmek icin gerekli gun sayilar son 3 yil icinde 600 gun sigortali calismak degilde 400 gune indirilmisti. Bu hala devam ediyor mu..?