kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Evde Bakım Maaşı Nedir? Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Evde bakıma muhtaç engelli veya yaşlı kimselere sahip çıkan, evini açan kişilere evde bakım maaşı ödenmektedir. Peki evde bakım maaşı nedir? Evde bakım maaşı ne kadar? Evde bakım maaşı nasıl alınır? Evde bakım maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşte evde bakım maaşıyla ilgili tüm merak edilenler..

A+
A-

Türkiye’de son dönemde sosyal devlet anlayışı hakimiyet kazanmıştır. 7’den 70’e 80 milyon vatandaş sosyal devletin tüm avantajlarından faydalanmaktadır. Sağlık, eğitim, yaşam, güvenlik gibi alanlarda vatandaş devlet yardımı almaktadır. Özellikle “evde bakım maaşı”, “evde bakım aylığı” vatandaşın yüzünü güldürmektedir. Peki evde bakım maaşı nedir? Evde bakım maaşı nasıl alınır? Evde bakım maaşı 2018 ne kadar? Evde bakım maaşı 2019 ne kadar ?İşte evde bakım maaşıyla ilgili tüm merak edilenler…

Evde Bakım Maaşı Nedir?

Hasta bakım maaşı hasta, engelli, sakat, bakıma muhtaç, ihtiyaç sahibi kişiler için devlet tarafından ödenen aylıktır. Hasta bakım maaşına halk arasında hasta bakım ücreti, hasta bakım aylığı da denmektedir.  Yaşlılar, engelliler, hastalar tek başlarına hayatlarını idame ettiremezler. Bu nedenle ya parayla bir hizmet alırlar ya da aile yakınlarıyla birlikte yaşarlar. Pek çoğumuz  ailesindeki yaşlı kişiye, bakıma muhtaç kişiye bir akraba tarafından bakıldığına şahit olmuştur. İşte hasta bakım maaşı bakıma muhtaç kişilerle ilgilenen aile yakınına verilir.

Engellilerin, hastaların, bakıma muhtaç kişilerin masrafları oldukça fazladır. Gerek bez, gerek ilaç, gerek elbise, gerek yiyecek ve içecek masrafları yük olabilmektedir. Hasta, engelli ve bakıma muhtaç kişilerle ilgilenen aile yakınlarına ödenen evde bakım aylığı bu bakımdan oldukça teşvik edicidir. İhtiyaç sahiplerinin masraflarını karşılayan bu destekleyici ücret sayesinde aile yakınları da derin bir nefes alabilmektedir. NEDİR ?

Evde bakım maaşı her ay düzenli olarak belirli bir miktarda erilir. Devlet vatandaşlara sağladığı hizmetlerin boşa gitmemesi için ince eler ve sık dokur. Yani verilen maaşın yerinde olup olmadığını denetler. Bu nedenle bu maaşı alabilmek için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Peki nedir o şartlar? Evde bakım maaşı alma şartları nelerdir? Evde bakım maaşı nasıl alınır?

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır?

Engelliler, hastalar veya bakıma muhtaç kişiler hayatlarını sürdürebilmek için yardıma ihtiyaç duyarlar. Bakıma muhtaç kişiler için “evde bakım maaşı” alabilmek için ise bazı şartlar aranıyor. Peki evde bakım maaşı alma şartları nelerdir? Evde bakım maaşı nasıl alınır? www.tercihiniyap.net ailesi olarak bu sorulara sizler için cevap aradık.

Evde bakım maaşı alabilmek için aylığı alacak kişinin 18 yaşından büyük yani reşit olması gerekmektedir. “Kimler evde bakım maaşı alabilir?” sorusuna verilecek pek çok cevap vardır. Evde bakım maaşı verme şartları arasında engelli raporu, ağır engelli sağlık raporu gibi resmi belgeler aranmaktadır. Evde bakım maaşı almak isteyenlerin bazı kriterleri sağlaması gerekmektedir. İlk olarak ailenin istenilen gelir şartını sağlaması gerekmektedir. Yani ailenin gelirinin belirli bir düzeyin üzerinde olmaması gerekir. Hastanın, engellinin bakıma muhtaç olması gerekmektedir. Hastanın ağır engelli olduğuna, hasta olduğuna, bakıma muhtaç olduğuna dair resmi sağlık raporu olması gerekmektedir.

Söz konusu bakıma muhtaç kişiyle ilgilenen ailenin tamamının kişi başı geliri asgari ücretin 3’te 2’sini geçmemelidir. Ancak bakmakla yükümlü olmadıkları bir hasta için durum değişir. O zaman hanedeki kişilerin tamamının gelirleri dikkate alınmaz. Yalnızca söz konusu bakıma muhtaç kişinin gelirinin 3’te 2’sinin geçmemesi gerekir asgari ücreti.

Evde Bakım Maaşı İçin Bakıma Muhtaçlık Kriterleri

Söz konusu bakıma muhtaç kişi için evde bakım maaşı almak istiyorsunuz. Bu durumda söz konusu kişi için bazı şartları sağlamanız gerekmektedir. Yani evde bakım maaşı alma şartlarını sağlamanız gerekmektedir. Peki evde bakım maaşı alma şartları nelerdir?

İlk olarak söz konusu bakıma muhtaç kişinin tüm bakım ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Yani beden temizliği, tuvalet temizliği ve tuvalet, yeme, içme, beslenme, duş, banyo vb. gibi ihtiyaçların karşılanması gerekir.

Bakıma muhtaç kişi, engelli veya hastanın güvenli bir yerde olması gerekir. Ve bakıma muhtaç kişinin kendisini güvende hissetmesi gerekir.

Bakıma muhtaç kişi için evde bakım ücreti almak istiyorsanız sizin de bir hastalığınızın veya sorununuzun olmaması gerekir. Yani o kişiyle ilgilenecek yetkinlikte olacak kadar fiziksel ve ruhsal hareket kabiliyeti aranır.

Bakıma muhtaç kişi için evde bakım maaşı almak istiyorsunuz. Bu sizin ve aileniz için ekstra maddi ve manevi yük demektir. Bu noktada sizin tek başınıza yemek yapmak, bulaşık yıkamak, çamaşır yıkamak, alışveriş yapmak, evi idare etmek gibi becerilere sahip olmanız gerekmektedir.

Evde Bakım Maaşı Başvurusu

Evde bakım maaşı için başvuru yapmak istiyorsunuz. Ancak nasıl başvuru yapacağınızı bilmiyorsunuz. “Evde bakım maaşı başvurusu nasıl yapılır?” İşte bu soruya cevap arıyorsanız dikkat! Gereken şartları sağlayan vatandaşlar evlerine en yakın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerine giderek başvuru yapabilirler. Bakıma muhtaç kişinin yanınızda olmasına gerek kalmaksızın başvuru işlemleri gerçekleştirilir.

Başvuru için valilik, kaymakamlık, defterdarlık, mal müdürlükleri, hükümet konakları gibi idari makamlardan başvuru evraklarını temin etmeniz gerekir. Ardından da il veya ilçe idare kurulundan muhtaçlık kararı belgelerini alacaksınız. Aldığınız belgeler “SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne” teslim edilmesi gerekir. Belgeleri teslim ettikten sonra SGK belgelerinizi inceleyecek ve maaşı alıp alamayacağınıza karar verecek. 65 yaş yani yaşlılık maaşı başvurusu için 65 yaş üstü kişinin yakını tarafından yapılması için mahkemeden vasilik kararı alınması şarttır.

Evde Bakım Maaşı Başvuru Belgeleri

Evde bakım maaşı almak için başvuru yaptığınızda sizden bazı belgeler istenmektedir. Peki evde bakım maaşı başvurusu için istenilen belgeler nelerdir?

Evde bakım maaşı için “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” ve 1 adet fotoğraf istenmektedir.

Ayrıca nüfus müdürlüklerinden engelli ve bakımını üstlenen adına adrese dayalı vukuatlı kimlik belgesi örneği ve yerleşim yeri belgesi yani ikametgah istenmektedir.

Bakıma muhtaç ile aynı yerde yaşan bir iş yeri sahibi bulunuyorsa bu kişiye ait geçici vergi beyannamesi istenmektedir.

Bakma muhtaç kişinin tarım arazisi, ekili ürünü, tarlası, arsası, evi, arabası varsa ve bu mallar boş işe muhtardan mülklerin boş olduğuna dair onay yazısı istenmektedir.

Bakıma muhtaç kişi boşandıysa medeni halini onaylayan bir karar gerekmektedir.

Evde Bakım Maaşı 2018 Ne Kadar?

Evde bakım maaşı almak için gerekli şartları sağlayan pek çok kişi “evde bakım maaşı ne kadar?” sorusunu sormaktadır. Gereken şartları sağladıysanız ve engelli birine bakıyorsanız 2018 için aylık 1100 Türk Lirası civarında ödeme alabilirsiniz. Ancak şunu unutmamak gerekir ki evde bakım maaşı alacak hanede kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte ikisinden düşük olmalıdır. Bu doğrultuda bu rakam 970 TL civarındadır. Yani kişi başına düşen gelir 970 TL’nin altındaysa ve o hanede engelli birine bakılıyorsa evde bakım maaşı olan 1100 TL civarındaki ödemeyi alabilirsiniz. Eğer kişi başına düşen gelir 970 TL’nin üzerindeyse evde bakım maaşı alamazsınız.

Evde Bakım Maaşı 2019 Ne Kadar?

Evde bakım maaşı ve evde bakım maaşı alabilmek için gereken şartlar her yıl değişir. Bu nedenle 2019 yılında evde bakım maaşı artacaktır. 2019 yılında evde bakım maaşı yüzde 10 civarında artıyor. Bu nedenle evde bakım maaşı 2019 1200 Türk Lirası civarındadır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.