kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kara Cuma (Black Friday) Nedir? Hangi Gün? İndirimleri Ne Zaman?

Kara Cuma (Black Friday) Nedir? Hangi Gün? İndirimleri Ne Zaman? Kara Cuma (Black Friday) Nedir? Ne Demek? Kara Cuma Nasıl, Ne Zaman ve Nerede Ortaya Çıktı? Kara Cuma Tarihi nedir? Türkiye'de kara cuma ne zaman başladı? Kara Cuma (Black Friday) Hangi Gün? Hangi Tarihte? Ne Zaman? Kara Cuma indirimleri ne zaman başlıyor? Kara Cuma İndirimleri Nelerdir? Hangi Markalarda İndirim Var?

A+
A-

Türkiye’de dini bayramlar, resmi tatiller, resmi bayramlar ve özel günler bulunmaktadır. Bu günlere Ramazan ve Kurban Bayramları, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Gençlik Bayramı, 15 Temmuz Demokrasi Bayramı, 14 Şubat Sevgililer Günü, 1 Ocak Yılbaşı, babalar günü, anneler günü örnek olarak gösterilebilir. Bu günlerde binlerce, milyonlarca kişi günün anlam ve önemine bağlı olarak kutlama yapmaktadır. Ancak 2000’li yıllarla birlikte tüm dünyada etkili olan tüketim kültürü yeni bir özel gün hatta deyim yerindeyse yeni bir bayram oluşturmuştur. Son yıllarda tüm dünyada kara cuma yani orjinal ismiyle black friday çılgınlığı yaşanmaktadır. Dünyanın her yerinde ‘Kara Cuma’ denilen günde milyonlarca kişi internete, mağazalara, alışveriş merkezlerine akın etmektedir ve alışveriş yapmaktadır. 24 saat içinde tüm dünyada milyonlarca kişi milyarlarca dolar para harcamaktadır. Uluslararası, ulusal, yerel mağazalar bugüne özel indirimler yapmaktadır. İndirim oranları artıkça da insanların harcadığı para da artmaktadır. Bu nedenle yıl boyu Black Friday yani Kara Cuma gününü beklemektedir. Milyonlarca kişi bugünün anlam ve önemini, tarihini araştırmaktadır. Ancak en çok merak edilen konu kara cumanın ne zaman olduğu, hangi güne ve hangi tarihe denk geldiğidir. Peki Kara Cuma (Black Friday) nedir? Ne demek? Kara Cuma (Black Friday) hangi gün? Hangi tarihte? Kara Cuma (Black Friday) indirimleri ne zaman başlayacak?

Kara Cuma (Black Friday) Nedir? Ne Demek? 

Türk tarihi, Anadolu tarihi ile yakından uzaktan alakası olmayan Black Friday (Kara Cuma) günü ülkemizde etkisini geç hissettirmiştir. İletişim araçları ve ulaşım araçlarının gelişmesiyle küresel bir köy haline gelen dünyada kara cuma hızlı bir şekilde yayılmış en sonunda ülkemizde etkisini hissettirmiştir. Bugün kapitalist sistemin dini veya resmi bayramı denilebilir. Özünde para avcılığı, market yüceliği ve alışveriş ritüeli bulunmaktadır. Dünyadaki tüm insanlara zevklerini, hobilerini, sevdiklerini, elbiselerini daha ucuza icra etme fırsatı sunulur. İnsanlar kara cuma (black friday) gününde normal şartlarda 10 birim fiyatına alacağı ürünleri 5 birim fiyatına alabilmektedir. Bu nedenle insanlar kara cuma indirim gününü beklemektedir.

Kara cuma ya da orjinal ismiyle black friday Amerika Birleşik Devletlerinde ortaya çıkan bir günündür. Bugünün takvimdeki yeri ise Şükran Günü sonrasındaki haftanın cuma gününe denk gelmektedir. Bu günün talihsizlik, kötü şans veya lanetle ilgili bir gün olmamasına rağmen isminde ‘kara’ kelimesi bulunur. Bugünü bu kadar özel kılan ve tüm dünyada milyonlarca insanı para harcamaya ikna eden şey ise yılbaşı ve noel öncesine denk gelmesidir. Tüm dünyada yılbaşı ve noel kutlayan milyonlarca kişi alışverişlerini daha önce yapmaya çalışmaktadır. Ayrıca kış mevsimi için yapılacak hazırlıklar da bu günün sevilmesini kolaylaştırmıştır.

kara cuma black friday nedir tarihi 2

Kara Cuma Nasıl, Ne Zaman ve Nerede Ortaya Çıktı? Kara Cuma Tarihi

Sanayi devrimi sonrasında batı dünyasında refah düzeyi yavaş yavaş artmaya başlamıştır. Sömürge sürecinin de hızlanmasıyla birlikte dünyanın çekim merkezi batı dünyası haline gelmiştir. Bu kapsamda 1900’lü yıllarla birlikte alışveriş kültürü oluşmaya başlamış, tüketim oranları katlanmaya başlamıştır. Bu kapsamda yılbaşı ve noel öncesi alışverişler de hız kazanmıştır. İnsanlar yeni yıl hazırlıkları kapsamında yapacakları alışverişlerin başlangıç günü olarak 1932 yılından beri kara cuma adlandırılan günü kabul etmiştir. Yıllarca bugünün özel bir ismi olmamasına rağmen insanlar her yıl bu özel günde yılbaşı ve noel alışverişlerini yapmıştır. Takvimler 1961 yılını gösterdiğinde ise bu özel günün adı konmuş ve bu güne ‘Black Friday’ yani kara cuma denmiştir. Bu günde insanlar alacakları ürünleri daha ucuza alabilmektedir. İnsanlar kutsal saydıkları, önem verdikleri gün öncesinde alışveriş yapmaya başladıkça satıcılar da daha iyi indirimler ve kampanyalar yaparak satışlarını artırmıştır. Öyle ki çoğu ülkede dükkanlar neredeyse 24 saat çalışmaktadır. Ancak satışa konulan ürünler yalnızca birkaç saat içinde tükenmektedir. Bu nedenle binlerce kişi tüm dünyada sabahın erken saatlerinden itibaren dükkanların, mağazaların önünde uzun kuyruklar oluşturmaktadır. Tüketim ürünlerine ilgi artıkça fiyatlar düşmekte, indirimler artıkça da alışveriş çılgınlığı büyümektedir.

Kara Cuma yani Black Friday adını 1961 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde yaşanan bir olaydan almıştır. Her yıl olduğu gibi yılbaşı ve noel öncesinde milyonlarca Amerikalı bu özel günde alışveriş yapmak için mağazalara koşmuştur. Ancak 1961 yılında mağazalarda yaşanan yoğunluk sırasında müşteriler ucuz ürünleri almak için resmen birbirine girmiştir ve binlerce insan zarar görmüştür. Birbirini ezen, kavga eden, öldüren yaralayan insanlar nedeniyle tüketim çılgınlığının yaşandığı bu cuma gününün adı kara cuma yani black friday olmuştur. Kendine has hikayesi, büyük indirimleri, milyonlarca insanı cezbeden yönleri ile Black Friday yani Kara Cuma günü tüm dünyada etkisini artırmıştır. Öyle ki 2000’li yıllarla birlikte internetin de hayatımıza girmesiyle tüm dünyada alışveriş çılgınlığı yaşanmaktadır.

Kara Cuma Türkiye

21. yüzyılın başlamasıyla Black Friday (Kara Cuma) rüzgarları ülkemizde de esmeye başlamıştır. Uluslararası firmaların Türkiye pazarına girmesiyle bu kültür de ülkemizde yayılmıştır. Uluslararası, ulusal ve yerel firmalar kara cuma gününde etkinlikler, kampanyalar ve indirimler yapmaktadır. Her ne kadar ABD, Çin, Avrupa’daki gibi büyük indirimler ve kampanyalar olmasa da ülkemizde de normalden daha indirimli fiyatların görüldüğünü söylemek mümkündür.

Türkiye’de bilgisayar, oyun, teknoloji, bilgisayar, telefon, kozmetik, giyim, tekstil, aksesuar gibi alan ve ürünlerde kara cuma indirimleri uygulanmaktadır. Özellikle oyun firmalarının ve teknoloji firmalarının kara cuma günü kapsamında çok büyük indirimler uyguladığı bilinmektedir. Steam, PS Plus, AppStore, Xbox Live platformlarında büyük indirimler yapılır. Öyle ki Türkiye’de kara cuma indirimleri kapsamında %50 %60 %70 %80 hatta %90’a varan indirimler görülebilmektedir. Üstelik e-ticaret yani internetten yapılan alışverişlerde de bu oranlar geçerlidir. Bu nedenle kara cuma günü saat 00.00 itibariyle internetten satışlar patlamaktadır.

black friday indirimleri 2

2019 Kara Cuma (Black Friday) Hangi Gün? Hangi Tarihte? Ne Zaman?

Kara Cuma yani Black Friday Amerika Birleşik Devletlerinde şükran günü sonrasına denk gelen ilk cuma kutlanmaktadır. Bu kapsamda 2019 yılında Black Friday yani Kara Cuma günü 29 Kasım Cuma gününe denk gelmektedir. 29 Kasım 2019 tarihinde Cuma günü saat 00.00 itibariyle indirim çılgınlığı başlayacak ve satışa konan tüm ürünler kısa sürede bitecektir. Bu nedenle alışveriş yapacak vatandaşların hızlı olması önemlidir.

Kara Cuma (Black Friday) İndirimleri Ne Zaman?

Black Friday indirimleri kapsamında 29 Kasım 2019 tarihinde Cuma günü binlerce markada binlerce ürün indirime girecektir. Ancak 29 Kasım tarihinde Kara Cuma indirimlerinden faydalanmak isteyenlerin hızlı olması gerekmektedir. Aksi takdirde indirimler başladıktan kısa bir süre sonra tüm ürünlerin biteceği bilinmelidir. Bu nedenle vatandaşların 29 Kasım Black Friday öncesinde mağazalara giderek ürünleri incelemesi, hatta internetten sipariş ederek ürün kontrolü yapması daha sonra iade edip 29 Kasım Kara Cuma günü indirimli fiyatlarla alışveriş yapması önerilir. Kara Cuma indirimleri yalnızca 29 Kasım Cuma günü geçerlidir. Ne 28 Kasım tarihinde ne de 30 Kasım tarihinde aynı indirimlerden faydalanmanız mümkün değildir.

Kara Cuma İndirimleri Nelerdir? Hangi Markalarda İndirim Var?

Kara Cuma yani Black Friday tarihinde dünyadaki her marka ve satışa sunulan her üründe belirli bir oranda indirim olmaktadır. Bazı markalar ve bazı ürünlerde indirim oranı daha az ike bazı markalar ve bazı ürünlerde yüzde 90’a varan indirimler görülebilmektedir. Ancak genel olarak teknoloji firmaları, beyaz eşya firmalarında, telefon, bilgisayar, televizyon gibi elektronik aletleri satan firmalarda büyük indirimler görüldüğünü söylemek mümkündür. Ayrıca oyun sektöründe de büyük indirimler yaşanmaktadır. Ancak asıl indirim çılgınlığı giyim firmalarında görülür. Mango, adL, Zara, Koton, Lcw Waikiki, De Facto, Mavi, Pull&Bear, Bershka, Madame Coco, Damat, Kığılı, Network, Altınyıldız vb. yüzlerce firmada binlerce ürün indirime girmektedir. Bunların yanı sıra kozmetik sektöründeki Gratis, Watsons vb. firmalarda da büyük indirimler yaşanır. Perakende sektöründe yer alan BİM, A101, Migros, CarrefourSA, Şok Market gibi firmalarda da bazı ürünler indirime girmektedir. Ayrıca Ford, Hyundai, BMW, Audi, Mercedes, FIAT gibi otomotiv markaları da ürünlerinde indirime gidebilmektedir. Hatta emlak firmaları bile özel indirim kampanyaları düzenlemektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.