kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza Memuru 2023 Maaşları Ne Kadar?

Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatı içerisinde çalışan gümrük muhafaza memurları 2023 yılı ocak ayıyla birlikte ne kadar maaş almaktadır? Gümrük muhafaza memurları nerelerde, hangi koşullarda ve nasıl çalışmaktadır? Gümrük muhafaza memurları yükselme şartları nasıldır? Gümrük muhafaza memurları maaş dışında ne kadar mesai, yolluk, ek5000 ve tayın bedeli almaktadır? Ticaret Bakanlığı gümrük muhafaza memuru 2023 maaşı hakkında bütün detaylar…

A+
A-

Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatı içerisinde yer alan Gümrük Bölge Müdürlükleri ve bu bölge müdürlüklerine bağlı müdürlüklerde çalışan gümrük muhafaza memurları hakkında bilgi vermek istiyoruz. Gümrük teşkilatı bünyesinde çalışan personelin yaklaşık yarısını oluşturan gümrük muhafaza memurları nerelerde çalışmaktadır? Gümrük muhafaza memurları 2023 ocak ayıyla birlikte maaş, mesai, yolluk, ek5000 ve tayın bedeli de dahil olmak üzere aylık ne kadar para kazanmaktadır? Bütün detaylarıyla birlikte işte gümrük muhafaza memuru…

Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakem Heyeti Raportörü Maaşları Ne Kadar Olmuştur?

Gümrük Muhafaza Memuru Kimdir?

Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatı içerisinde çalışan özel kolluk kuvvetlerine gümrük muhafaza memuru denilmektedir. Gümrük giriş kapıları olan: Sınır kapılarında, deniz limanlarında, havaalanları /havalimanlarında ve serbest bölge giriş kapılarında çalışan gümrük kolluk birimleridir. Muhafaza memurları: Havaalanları/havalimanlarında x-ray bagaj kontrolü, sınır kapılarında mazot ölçümü, sınır giriş noktalarında araçların giriş ve çıkış kontrolü, muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürlüğünde kaçakçılıkla mücadele gibi görevlerde çalışmaktadır. Muhafaza memurlarının temel görevi, sınır güvenliğini yurda kaçak yollarla sokulmaya çalışılan eşyalardan korumaktır. Yurda çeşitli yollarla sokulmaya çalışılan veya yurttan çıkarılmaya çalışılan yasak eşyaların, hayvanların, bitkilerin ve hatta insanların önlenmesini sağlamaktır. Bu amaçla da gümrük müdürlüklerinde ve kaçakçılık ve istihbarat müdürlüklerinde çok fazla gümrük muhafaza memuru çalışmaktadır.

Gümrük Muhafaza Memuru Nerelerde, Hangi Koşullarda ve Nasıl Çalışmaktadır?

Gümrük muhafaza memurları çalışma şartları açısından zor şartlarda çalışmaktadır. Kolluk birimi olarak görev yapan muhafaza memurları bir çok yerde nöbet usulüne göre hizmet vermektedir. Türkiye sınır giriş kapılarında gümrük müdürlüklerinin iş yoğunluğuna göre 12/12, 12/24, 12/36, 24/24 veya 24/48 şeklinde çalışmaktadır. Bu çalışma bazı kapılarda gece/gündüz fark etmeksizin sürekli olarak devam etmektedir. Kapıkule, Gürbulak, Habur, Sarp ve Dilucu gibi sınır kapılarında çalışabilecek gümrük muhafaza memurları, Çeşme, Alsancak, Marmaris ve Alanya liman kapılarında da çalışabilmektedir. Bazı gümrük müdürlüklerinde muhafaza memurları normal memurlar gibi mesai saatleri içerisinde de çalışmaktadır. Yurda giriş yapan tırların mazot ölçümleri, dorse kontrolleri ve kabin kontrolleri, yurda giriş yapan araçlardaki yolcu beraberi eşya muafiyeti kontrolleri, yolcuların yolcu beraberi hediyelik eşya kontrolleri, limanlara ve serbest bölgelere giriş/çıkış yapan tırların mühür kontrolleri ve müdürlükler tarafından kendilerine verilen diğer görevleri yerine getirmekle görevlendirilirler. Türkiye’nin her bölgesinde, her noktasında çalışabilmektedirler. Hakkari Çukurca’da Üzümlü sınır kapısında çalışan bir muhafaza memuruna denk gelindiği gibi, İzmir Foça gümrük müdürlüğünde çalışan bir muhafaza memuruna da denk gelinmektedir. Farklı bölgelerde bulunan gümrük müdürlüklerinde emeklilikleri gelinceye kadar her bölgede görev yapmaktadırlar.

Ticaret Bakanlığı KPSS A Grubu Kadroları

Gümrük Muhafaza Memurları Kariyer İmkanları Nasıldır?

Ticaret Bakanlığı bünyesinde muhafaza memurları, bakanlığın belirttiği sınav şartlarını taşıdıkları takdirde yükselme sınavları içerisinde ilk olarak Şef veya Kısım Amirliği sınavına girebilmektedir. Şef olan bir memurun bir sonraki aşamada katılacağı sınav gümrük müdür yardımcılığı sınavıdır. Kısım amiri olanların bir sonraki aşamada katılacakları sınav gümrük müdür yardımcılığı veya bölge amirliği olarak belirtilmiştir. Bölge amirliğinden de gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürü olabilmektedirler. Aynı şekilde şef olan bir muhafaza memuru gümrük müdür yardımcısı ve daha sonra da gümrük müdürü olabilmektedir. Atanma usulüne göre de gümrük ve dış ticaret bölge müdür yardımcısı ve  bölge müdürü olabilmektedir.

Gümrük Muhafaza Memuru 2023 Maaşları Ne Kadardır?

Ticaret Bakanlığının kadim kolluk kuvveti olan gümrük muhafaza memurları maaşları belirtilirken ek ücretleri de hesaba katılmalıdır. Gümrük muhafaza memurlarının aylık ellerine geçen parayı belirleyen kalemler: Cari aylık maaşları, aylık mesai gelirleri, yolluk olan müdürlüklerde yolluk gelirleri ve ek5000 olan yerlerde ek5000 gelirleri olarak belirtmek gerekir. Kolluk görevlisi olarak çalışan muhafaza memurlarına tayın bedeli adı altında aylık bir ücret ödenmektedir. Bütün bu gelirler hesaba katılarak gümrük muhafaza memurlarının 2023 ocak ayı ile birlikte aylık ellerine geçen gelir şöyle olacaktır:

  • Gümrük muhafaza memurunun 2023 aylık maaşı : 13.700-13.850 TL arası. (Taşrada yer alan bütün müdürlüklerde alınmaktadır.)
  • Gümrük muhafaza memurunun 2023 aylık mesai ücreti : 2.250-2.400 TL arası. (Taşrada yer alan bütün müdürlüklerde alınmaktadır.)
  • Gümrük muhafaza memurunun 2023 aylık yolluk ücreti : 1.050-2.000 TL arası. (Yolluk olan müdürlüklerde muhafaza memurları da yolluk almaktadır. Müdürlükler nezlinde dağıtılan yolluk miktarı değişmekte olduğundan aralık biraz geniş tutulmuştur. Her müdürlükte yolluk olmadığını bilinmelidir.
  • Gümrük giriş kapılarında çalışan personele ek500 adı altında bir ek gelir de verilmektedir. Limanlarda ve sınır kapılarında ek5000 verilmektedir. İç gümrüklerde ek5000 yoktur. 2023 yılı için ek5000 ücreti 550 TL civarında olacaktır.
  • Son olarak muhafaza memurlarına tayın bedeli olarak aylık 300 TL civarında bir para verilmektedir.
  • Gümrük muhafaza memurları silah taşımalarına rağmen, silah tazminatı almamaktadır.

Bütün bunları hesaba katarak yapmış olduğumuz hesaba göre: Ticaret Bakanlığında kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan gümrük muhafaza memurları 15 Ocak 2023 tarihi itibariyle aylık en az 15.250 TL civarında bir gelir elde edecektir. Yollukların yüksek olduğu ve ek5000 alınan müdürlüklerde bir muhafaza memurunun aylık maaşı 17.500 – 18.000 TL civarlarına çıkabilecektir.

Gümrük muhafaza memurlarının 2023 temmuz ayında ek gelirlerle birlikte maaşlarının en az 15.600 TL ve en fazla 18.500 TL arasında olacağını bilinmelidir.

Gümrük Muhafaza Memuru kaç yıllık?

Gümrük muhafaza memuru olabilmek için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilimler, İşletme veya Hukuk fakültelerinden mezun olmak ya da meslek yüksekokullarının dört yıllık “Gümrük İşletme” bölümünden mezun olmak gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.