kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Belletmen Nedir? Ne İş Yapar?

Belletmen Nedir? Ne Demek? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur? Belletmen görevleri nelerdir? Belletmen Nasıl Olunur? Belletmen Olma Şartları Nelerdir? Belletmen Nasıl Olmalı?

A+
A-

Belletmen Nedir? Ne İş Yapar?

Sizlere bugün de belleten nedir, ne iş yapar, belleten nasıl olunur ve nasıl olmalıdır sorularının yanıtını verdik. Yazımızda konuyla ilgili ayrıntılara ulaşabilir aklınıza takılan sorunun cevabını bulabilirisiniz.

Türkiye’deki en büyük sektörlerin başında eğitim sektörü gelmektedir. Bölgenin, Avrupa’nın en genç nüfus oranına sahip ülkelerinin başında olan Türkiye’de milyonlarca kişi devlet okullarına, özel okullara ve ek eğitim kurumlarına gitmektedir. Öğretmen, öğrenci, veli derken milyonlarca kişi eğitimle kalkıp eğitimle yatmaktadır. Bu nedenle sektördeki her meslek, her konu merak konusu olmaktadır. Özellikle de ‘belletmen’ olarak çalışan personellerle ilgili sık sık sorular sorulmaktadır. Pek çok kişi bu meslekle ilgili araştırma yapmaktadır. Peki belletmen nedir? Ne demek? Belletmen ne iş yapar? Belletmen nasıl olunur?

Belletmen Ne Demek?

Türk Dil Kurumunda yer alan bilgiye göre belletmen, eğitim kurum ve kuruluşlarında etütleri, dersleri denetleyen, düzenleyen görevli kişidir. Halk arasında belleten, öğreten kişi olarak bilinmektedir. Genellikle eğitim kurumlarında, eğitim merkezlerinde, kurslarda istihdam edilirler. Bu kişiler özel dersler de verebilir.

DİĞER MESLEK TANITIMI YAZILARIMIZA GÖZ ATTINIZ MI?

Belletmen Ne İş Yapar?

Personellerin pek çok görev ve sorumluluğu bulunmaktadır. Halk arasında ise personellerin ne iş yaptıkları pek bilinmemektedir. Bu nedenle “Belletmen görevleri nelerdir?” sorusu sık sık sorulur. Bu soruya belirli bir çerçevede verilebilecek cevaplar şu şekildedir;

  • Öğrencilerin ders çalışmasını sağlar.
  • Öğrencilerin sorularına cevap verir. Anlamadıkları konularda yardımcı olur.
  • Öğrencilerin ruh halini, beslenmesini, sağlığını takip eder.
  • Öğrencilerin can güvenliğini sağlar. Huzurlu, güvenli bir ortamda bulunmalarına yardımcı olur.

Belletmen Nasıl Olunur? Belletmen Olma Şartları Nelerdir?

Belletmen olmak için kişinin öğretmen olması gerekmektedir. Bu kişiler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atamasının yapılmasının ardından belletmen olmak istediğini yönetime bildirir. Ardından gerekli işlemler yapılır ve kursa gönderilir. Eğitim süreci tamamlandıktan sonra personel yeni görevine başlar.

Belletmen olmak için kişinin öğretmen olması, gereken eğitimleri alması gerekir. Ayrıca bu kişiler yatılı eğitim kurumlarında görev yapmaktadır. Hafyanın 7 günü nöbet tutmaları istenebilir. Tüm günleriniz eğitim kurumunda öğrencilerinizle birlikte geçebilir. Bu nedenle bu görevi üstlenecek kişilerin ahlaklı, düzgün, vicdanlı, terbiyeli, doğruyu-yanlışı ayırt edebilen, iletişim yeteneği olan kişiler olması gerekmektedir.

Belletmen Nasıl Olmalı?

Sosyal medyanın da yaygınlaşmasıyla dünya global bir köye dönüştü. Uzaklar yakın oldu ve her haber duyulur hale geldi. Bu nedenle ülkemizde de taciz, tecavüz, şiddet, darp, hırsızlık vakaları sık sık gündeme gelmekte. Özellikle de kurslarda, yurtlarda, küçük çocuklara yönelik yapılan bu affedilemez eylemler tüm ülkenin canını yakıyor. Bu tarz olayların yaşanmaması, bu tarz olaylara göz yumulmaması için belletmen olarak görev yapan kişilerin kendilerini iyi yetiştirmeleri gerekir. Ruh ve fiziksel olarak sağlıklı olmalarının yanı sıra ahlaklı olmaları gerekmektedir. Hangi nedenden olursa olsun taciz, şiddet vb. eylemler asla affedilemez ve kabul görmez!

Personellerin öğrencilerle iyi iletişim kurmaları önemlidir. Empati yeteneklerinin olması onların işini kolaylaştırır. Ayrıca kendilerini mesleklerine adamalı ve faydalı olmaya çalışmaları gerekmektedir. Kendilerini geliştirmeli ve öğrendiklerini öğrencilerine aktarmaları fark oluşturabilir.

DİĞER MESLEK TANITIMI YAZILARIMIZA GÖZ ATTINIZ MI?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.