kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Laborant Maaşları 2023 Ne Kadar?

Laborant maaşları 2023 ne kadar? Özel sektör laborant maaşı 2023 ne kadar? Devlette veya kamuda laborant maaşları 2023 ne kadar? Laborant atama ve başarı puanları nasıl? Laborantların çalışma şartları ve saatleri nasıl?

A+
A-

Sağlık sektörü dünyadaki en büyük sektörlerden biridir. Farklı alanlarda, farklı dallarda, farklı pozisyonlarda milyonlarca personel sağlık sektörü bünyesinde istihdam edilmektedir. Ancak özellikle sağlık biliminin mutfağına yani laboratuvarlara girmek oldukça büyüleyicidir. Laboratuvarlarda çalışan personeller ise sağlık biliminin merkezinde yer alır. İşte o kritik kadrolardan biri de laborant kadrosudur. Araştırmalarda, araştırma süreçlerinde, laboratuvarlarda ve deneylerde çalışan genellikle “yardımcı” rol üstlenen kişilere “laborant” denmektedir. Laborantlar hastanelerde, sağlık merkezlerinde, araştırma tesislerinde, laboratuvarlarda çalışırlar. Laborantlar hem özel sektörde hem de devlette sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.

Laborant ve Veteriner Sağlık

Laborant Atama ve Taban Puanları 2023

Devlette yani kamu kurum ve kuruluşlarında laborant olarak çalışabilmeniz için gerekli eğitim şartlarını taşımanız gerekmektedir. Bu kapsamda lise mezunu, 2 yıllık üniversite mezunu veya 4 yıllık üniversite mezunu olmanız gerekmektedir. Ayrıca devlet bünyesinde istihdam edilecek personellerin Kamu Personeli Seçme Sınavına girmeleri ve yüksek puan almaları gerekmektedir. Bu nedenle devlette laborant olmak isteyenlerinde KPSS puanları olmalıdır. Son yıllarda devlette laborant atama sayısı son derece azdır. Laborant atamaları KPSS P3 puan türü üzerinden yapılmaktadır. Yapılan atamalarda ise devlette ataması gerçekleşen kişilerin KPSS’den en az 85 puan aldıkları görülmüştür. Bu nedenle devlette Laborant olarak çalışmak için KPSS’den 90 puan almak gerekmektedir. Dolayısıyla laborant olmak için üniversiteye girdiğiniz andan itibaren KPSS’ye çalışmanız faydanıza olacaktır. www.tercihiniyap.net ailesi olarak laborant olmak isteyenler için taban puanları, atama puanları ve başarı sıralamaları ile ilgili tablolar hazırladık. Aşağıdaki linklerden o tablolara ulaşabilirsiniz.

LABORANT TABAN PUANLARI VE BAŞARI SIRALAMASI 2024

LABORANT 2023 ATAMA PUANLARI

Laborant Çalışma Şartları

Devlette çalışan laborantlarda özel sektörde çalışan laborantlar da laboratuvar ortamında çalışırlar. Devlet memuru olanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa bağlıdırlar. Laborantlar genellikle doktorlar ve araştırmacılar tarafından verilen talimatları uygularlar. Kan, idrar, virüs, bakteri gibi numuneleri incelerler. Steril, rahat bir çalışma ortamları vardır. Yüksek teknolojiye erişimleri bulunmaktadır. Diğer personellerden ayrı bir ortamda görev yaparlar.

Laborant Çalışma Saatleri

Laborant çalışma saatleri, Kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatleri bellidir. Hastanelerde mesai saatleri  09.00-16.00 arasındadır. Ayrıca 08.30-17.30 saatleri arasında da personeller çalışabilir. Ancak verilen işin önemine göre mesai saatleri ucu açık bir şekilde uzayabilmektedir. Bunun dışında nöbet sistemi ve vardiya sistemi gibi sistemlere göre çalışmak da mümkündür.

Özel sektörde ise mesai saatleri genellikle iş yoğunluğu, şirket politikası ve yönetici kararına bağlıdır. Özel sektörde sağlık alanında faaliyet gösteren şirketlerde genel mesai saatleri 09.00-18.00 arasındadır. Ancak personellerin çalışma saatleri değişebilmekte ve uzayabilmektedir. Ayrıca vardiya sistemi ve nöbet sistemi özel sektörde de uygulanabilmektedir. Ancak genel olarak özel sektörde laborant çalışma saatleri 9 saattir diyebiliriz.

Laborant ve Veteriner Sağlık Mezunları DGS İle Hangi Bölümlere Girebilir?

Laborant Maaşları 2023 

Laborantlar sağlık sektöründe oldukça kritik bir rol üstlenirler. Yaptıkları incelemeler ve ulaştıkları sonuçlar sağlık bilimini ileriye götürmektedir. Ayrıca son derece pahalı ekipmanlarla birlikte laboratuvar ortamında çalışırlar. Sorumlulukları da bu kapsamda oldukça fazladır. Laborantların bu nedenle yüksek maaş alması beklenmektedir. Ancak ülkemizde laborant maaşları istenilen düzeyde değildir. Peki laborant maaşları 2023 ne kadar? Kamuda laborant maaşları ne kadar? Özel sektör laborant maaşları ne kadar?

Kamuda Laborant Maaşları 2023

Devlette veya kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan laborant maaşları 2023 belli oldu. Laborantlar toplu sözleşme kapsamında 2023 yılında yüzde 4 ve yüzde 3,5 oranında maaş zammı alıyor. Ayrıca 2023 yılında yeni zam oranları geçerli olacak. Bu kapsamda en az 2 yıllık üniversite eğitimi alan önlisans mezunu laborantların maaşlarını sizin için inceledik.

Göreve yeni başlayan önlisans mezunu laborant maaşı 2023 16 bin 500 TL civarındadır.

5-10 yıl deneyim sahibi olan laborant maaşı 2023 18 bin 600 TL civarındadır.

20 yıl tecrübesi olan laborantlar devlette 20 bin 850 TL civarında maaş alır.

25 yıl ve üzerinde deneyime sahip olan laborantlar kamuda 24 bin TL civarında maaş almaktadır.

Ayrıca personelin evli olup olmaması, çocuk sahibi olup olmamasına bağlı olarak maaş miktarı artabilmektedir.

Özel Sektör Laborant Maaşları 2023

Özel sektörde hemen hemen her sektörde ve pozisyonda başlangıç maaşları son derece düşüktür. Personeller başarılarına, tecrübelerine ve hizmet yıllarına göre maaş alırlar. Bu kapsamda özel sektörde laborant maaşı 2023 başlangıçta ortalama 15 bin 500 TL ile 18 bin 500 civarındadır. 5 yıl civarında deneyimi olan laborantlar özel sektörde 17 bin 750 TL civarında maaş alır. Deneyimli ve başarılı laborantlar özel sektörde 2023 yılında 16 bin TL ile 20 bin TL civarında maaş alabilmektedir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Laborant ne giyer?

Doktor, hemşire, veteriner, kasap, laborant, öğretmen, kimyager, biyolog, diş hekimi, eczacı, kuaför gibi meslekler beyaz önlük giyerler.

Yorumlar

  1. HALİM Avatar HALİM dedi ki:

    Yanii 2000 tl olan asgari ücret bile verilmiyor

  2. HALİM Avatar HALİM dedi ki:

    Yanii 2000 tl olan asgari ücret bile verilmiyor

  3. HALİM Avatar HALİM dedi ki:

    Yanii 2000 tl olan asgari ücret bile verilmiyor