kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Nükleer Enerji Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Nükleer enerji mühendisi maaşları kamuda ne kadar oldu? Nükleer enerji mühendisleri aylık ne kadar kazanıyor? Özel sektörde aylık maaşları ne kadar?

A+
A-

Nükleer Enerji Mühendisi maaşları ne kadar, çalışma şartları ve saatleri nelerdir, özelde ne kadar para kazanıyorlar, nasıl nükleer enerji mühendisi olunur gibi aklınıza takılan sorular varsa bu yazımız sizler için.

Nükleer enerji üretmek maksadıyla kurulan tesislerin, santrallerin projelendirilmesi, bu konudaki araştırmaların yapılması ve geliştirilmesinde, bunların güvenliği temele alarak hayata geçirilmesinde rol oynayan mühendislere nükleer enerji mühendisi denir. Nükleer enerji mühendislerinin işi kendi ölçüsünde riskler taşıyabilmektedir, tahmin edilebileceği üzere bu risklerin en başında da yapılacak bir hatanın topluma büyük ölçekli zarar verme ihtimalidir.

Cevher Hazırlama Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

NASIL NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ OLUNUR?

Bir meslek sahibi olmak için o mesleğin eğitimini almış olmanız gerekir. Hele nükleer enerji mühendisliği gibi bir meslek için bunun eğitim almadan yapılamayacağı aşikardır. Nükleer enerji mühendisi olmak için bir kişinin üniversitelerin en az 4 yıllık eğitim veren lisans programlarından nükleer enerji mühendisliği programını bitirmiş olmaları gerekmektedir.

Mezun olduktan sonra nasıl iş bulunabileceği konusuna gelecek olursak bireylerin kamuda mı özel sektörde mi çalışacaklarına karar vermelerine bağlı olarak izlenmesi gereken metotlar farklıdır. Özel sektörde nükleer enerji mühendisi olmak isteyen bireyin yapması gereken bu alanda faaliyet gösteren, hizmet veren şirketlere, firmalara özgeçmiş bırakmak veya yayınlanmış bir ilan var ise buna başvuru yaparak işe kabul edilmeyi beklemektir.

Kamuda nükleer enerji mühendisi veya kamudaki pozisyon olarak mühendis olarak çalışmak isteyen bir nükleer enerji mühendisliği mezununun ise öncelikle KPSS’ye girmesi ve yerleşmesine veya herhangi bir ilana başvuru yapmasına yetecek kadar puan alması gerekmektedir. Nükleer enerji mühendisleri ülkemizde kamuda her ne kadar fazla istihdam edilme şansı bulamasalar da ilana çıkılması ya da merkezi atamalarda kadro açılması halinde bunlara başvuru yaparak atanmayı beklemelidirler.

nukleer enerji muhendisi calisma saatleri ve sartlari nasildir

NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI

Yukarıda da belirttiğimiz gibi hangi sektörde çalışırsa çalışsın nükleer enerji mühendisinin işi biraz streslidir. Uğraşılan işin nükleer enerji olması mesleği pek çok meslekten daha dikkatli davranılması gerekliliğine itmektedir.

Kamuda buna rağmen özlük hakları ve imkanlar gereği daha iyi çalışma imkanları bulunan nükleer enerji mühendisleri özel sektörde başlangıçta kısmen iyi denemeyecek şartlarda işe başlasalar da ilerleyen yıllarda tecrübe, donanım, birikim kazandıkça çalışma olanakları iyileşmektedir.

Mesai saatleri noktasında kamuda her kamu görevlisi gibi haftanın beş günü haftalık 40 saat mesai saatine sahip olan nükleer enerji mühendisleri özel sektörde ise özel sektörün tabiatı gereği bundan biraz daha fazla çalışmaktadırlar.

ÖZEL SEKTÖR İÇİNDEKİ NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSLERİ NE KADAR KAZANIYOR?

Özel sektörde çalışan nükleer enerji mühendisleri çalışılacak firmaya göre değişiklik gösterebilecek olsa da 9500 TL dolaylarında bir maaş ile işe başlayabilmektedirler. Asgari ücret seviyesi olan 8506 TL ile başlama ihtimalleri de bulunmaktadır 9.000-10.000 TL arası maaşlar ile de. Bu dediğimiz gibi çalışılacak firma ile birlikte bireyin kendi yeterliliği ile de ilişkili bir durumdur.

Cevher Hazırlama Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

KAMUDA MÜHENDİS OLARAK GÖREV YAPAN NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSLERİ MAAŞLARI NE KADAR?

Kamuda mühendis olarak görev yapan nükleer enerji mühendislerinin maaşlarını şöyle bir tablo ile açıklamak mümkün olacaktır:

Yeni başlayan Nükleer Enerji Mühendisi Maaşı: 16500-16750 Türk Lirası

Bu maaş skalası kamuda çalışan tüm mühendisler için geçerlidir diyebiliriz. Kamuda X mühendisi, Y mühendisi olmak fark etmeksizin mühendis gruplarının hepsi mühendis pozisyonunda çalışırlar ve benzer imkanlar ile maaşlara sahiptirler.

Tabloda yer alan rakamlar hakkında iki açıklama yapmak gerekmektedir. Bunlardan ilki tablodaki maaşların aralık olarak gösterilmesinin sebebi çalışılacak kurumdaki ek ödenekler, aile ve çocuk yardımları, BES kesintileri gibi nedenlerden dolayı aynı konumdaki mühendislerin maaşları arasında böyle ufak farklılıklar olabilmektedir ama yeni başlayan nükleer enerji mühendisi maaşı aşağı yukarı 16.600 TL’dir diyebiliriz.

Ayrıca buradaki rakamlar bireylerin eline geçen rakamı yani net maaşlarını ifade etmektedir. Brüt olarak daha fazla kazansalar da gelir vergisi kesintisi, sağlık primleri, emeklilik keseneği gibi nedenlerden dolayı mühendislerin eline brüt kazançlarından yine aşağı yukarı 1500 TL az maaş geçmesine neden olmaktadır.

Nükleer enerji mühendisi kaç yıllık?

Nükleer Enerji Mühendisliği lisans düzeyinde eğitim veren bir bölümdür. Eğitim süresi 4 yıldır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.