kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Laboratuvar Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar? Tıbbi Laboratuvar Teknikeri Maaşı 2023

​​​​​​​Laboratuvar teknikeri maaşları 2023 yılında ne kadar oldu, tıbbi laboratuvar teknikeri görevleri nelerdir, nasıl laboratuvar teknikeri olunur, tıbbi laboratuvar teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır, özel sektör için tıbbi laboratuvar teknikeri maaşı ne kadardır gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Mesleklerin pek çok özelliğini anlatmaya çalıştığımız yazıları sizlere kariyer ve eğitim planlamanız noktasında yardımcı olması amacıyla kaleme alıyoruz. Şu an içinde bulunduğunuz yazıda ise laboratuvar teknikerinin görevlerini, maaşlarını, çalışma şartlarını ve saatlerini anlatmaya çalıştık.

Patoloji Laboratuvar Teknikleri Önlisans İçin Kaç Net Gerekir

LABORATUVAR TEKNİKERLİĞİ NEDİR? TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKERİ OLMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR? LABORATUVAR TEKNİKERİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Sağlık teknikerleri sağlık alanında çalışan yardımcı personel konumunda bulunan meslek mensuplarıdır. Laboratuvar teknikeri de buna paralel olarak sağlık alanında çalışan destek personelidir. Tıbbi laboratuvar teknikerini daha iyi anlayabilmek için laboratuvar teknikeri görevlerini en genel haliyle şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Laboratuvara başvuran kişilerin numunelerini kabul etmek, numunelerin analizi için ön hazırlık yapmak, başvuru yapan kişilerden usule uygun klinik örneği almak.
  • Numunelerin sınıflandırmasını yapmak, numuneleri usule uygun olarak muhafaza etmek, saklamak.
  • Reddedilmesi gereken numuneleri reddetmek ve bunu hekime veya hemşireye bildirmek.
  • Laboratuvardaki ekipmanları ve araç-gereçleri kullanıma hazır, hijyenik tutmak ve gerekli şeyleri kayıt altına almak.
  • Laboratuvar araç gereçlerinin günlük kontrollerini yapmak, kullanım öncesi kalibrasyon kontrollerini yapmak.

Tıbbi laboratuvar teknikeri görevlerinin başlıcaları bunlardır fakat siz daha fazla görev ve yetki bilgisi edinmek isterseniz aşağıdaki linkten tüm sağlık çalışanlarının görev ve yetkilerini belirten yönetmeliğe ulaşabilirsiniz.

► TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GÖREV VE YETKİLERİNİ BELİRTEN YÖNETMELİK

Laboratuvar teknikeri olmak için ne yapmak gerekir sorusuna gelecek olursak adayların izleyebileceği yollar bulunmaktadır fakat bu yolları belirtmeden önce bir farkı anlatmak yararlı olacaktır. Aynı isme sahip benzer unvanlar bireylerin kafasında soru işareti oluşturabilmektedir ve tekniker ve teknisyen unvanları da buna oldukça müsaitlerdir. Bu ikisi arasındaki farkı en azından eğitim ve öğretim açısından belirtmek gerekirse; teknikerler 2 yıllık önlisans programı mezunudurlar ve teknisyenler ise ortaöğretim mezunudurlar. Tabi ki her 2 yıllık bölümü bitirmek veya ortaöğretim mezunu olmak her teknikerliği veya teknisyenliği yapmaya yetmemektedir. İlgili teknikerlik veya teknisyenlik için belli bölüm mezunu şartı aranmaktadır. Tıbbi laboratuvar teknikerliği için aranan şarttaki bölümler ise şunlardır:

  • Tıbbi Laboratuvar
  • Sağlık Laboratuvarı
  • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri/ Tıbbi Laboratuar Teknikleri

Bu bölümlerden birinden mezun olmak laboratuvar teknikeri olarak çalışmayı sağlayacak ilk adımdır. Eğer özel sektörde çalışmayı düşünüyorsa bireyler kendilerini yetiştirmiş olmalı ve kurumların ilanlarını takip ederek başvuru yapmalıdırlar. Devlette çalışmayı düşünenler için ise daha farklı bir yol bulunmaktadır. Kamuda laboratuvar teknikeri olmayı düşünenler KPSS’ye girmeli, KPSS’den yeterli düzeyde bir puan almalı ve devletin alım yapmasını bekleyip puanları ile başvuru yaptıktan sonra atanmayı beklemedirler. Yeterli puan dediğimiz puanların kaç olduğuna dair fikir edinmek için atama taban puanlarını inceleyebilirsiniz.

 

TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NE DURUMDADIR? LABORATUVAR TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR?

Laboratuvar teknikerleri kapalı ortamlarda ve kimyasal maddeler ile çalışırlar, bu durum sağlıkları için tehdit oluşturabilmektedir. Bu bilgiyi vermemizin nedeni sağlık teknikerliği meslek mensuplarının hemen hemen hepsinin çalışma şartlarının zor olduğu ve tıbbi laboratuvar teknikerlerinin de kendince bu zorluktan nasibini aldığı gerçeğidir.

Laboratuvar teknikerleri bunun dışında kısmen sakin bir çalışma ortamına sahiptirler. Tabi ki sağlık alanında bulunan tüm çalışanlarda olduğu gibi hastalarla diyalog halinde olmak mesleğin zor yanlarından biridir. Bunun dışında çalışılan kişiler, kurumlar üzerinden değişiklik gösterebilse de çalıştığınız herkesin hastalarla iletişim halinde olması onların da sinirlerini yıpratabilmekte ve sağlıksız olabilecek iletişimler kurulabilmektedir.

Çalışma saatleri noktasında da kamu görevlilerinin haftalık çalışma saati 40’tır fakat sağlık sektöründe buna tamamen uyulamamaktadır. Nöbetler, ek mesailer gibi mesai saatlerini uzatabilecek uygulamalar olduğu için laboratuvar teknikerlerinin net bir çalışma saati diğer sağlık teknikerleri gibi bulunmamaktadır ve ne kadar uzun ya da kısa olacağı da çalışılacak, çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir.

 

DEVLETTE ÇALIŞAN LABORATUVAR TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 YILINDA NE KADAR OLDU?

Sağlık teknikerlerinin kamuda aldığı maaş bilgisini genel haliyle şu tablo ile paylaşabiliriz.

Yeni Başlayan Sağlık Teknikeri 13.500-13.950 Türk Lirası

5 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14.050-14.100 Türk Lirası

10 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14.100-14.550 Türk Lirası

15 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14.500-14.900 Türk Lirası

20 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 15.100-15.500 Türk Lirası

25 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 16.350-16.650 Türk Lirası

30 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 17.500-18.300 Türk Lirası

Bu tabloda yer alan maaşların bir aralık olmasının nedeni döner sermaye, ek ödemeler, ek mesailer ile maaşların kurumdan kuruma ufak farklılıklar ile yatırılıyor olmasıdır. Laboratuvar teknikerleri de tablomuzdaki gibi yeni başlayan statüsünde olduklarında 12.006-12.800 Türk Lirası dolaylarında maaş almaktadırlar 2023 yılı içinde. Temmuz ayında da ocak ayında yapılan zam gibi bir zam yapılırsa 2023 Temmuz maaşları 12.500-13.100 Türk Lirası civarlarına yükseldi.

ÖZEL SEKTÖR İÇİN TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023’DA NE KADAR?

Özel sektörde maaş kamuya yakın değildir. Burada da maaşlar net bir miktar değildir çünkü asgari ücret olan 11.500 Türk Lirası civarında maaş veren kuruluş da bulunmaktadır, 14.500 Türk Lirası maaş veren kuruluş da. Ortalamasını aldığımızda özel sektörde 2023 yılında laboratuvar teknikeri maaşları 12.500 – 13.100 Türk Lirası dolaylarındadır diyebiliriz. Bu da 100-200 Lira aşağı veya yukarıya oynayabilmektedir.

 

LABORATUVAR TEKNİKERİ NASIL OLMALI? TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR?

Sağlık alanında çalışmak yorucudur evet ama bu yoruculuğa rağmen bu alanda çalışacak herkesin insanla ve insan sağlığı ile uğraştığının farkında olması gerekmektedir. Laboratuvar teknikerleri de bu bilinç ile hareket eden bireyler olmalıdırlar. Bunun dışında direk laboratuvar teknikerinde aranan özellikler nedir diye baktığımızda; kapalı ortamda çalışmaya uygun olmak, kokulara karşı dayanıklı, renklere karşı dikkatli olmak, el, göz, parmak koordinasyonu iyi olmak, disiplinli, titiz, dikkatli olmak gibi özellikler karşımıza çıkmaktadır.

Laboratuvar teknikeri veya başka meslek grupları hakkında, sınavlara veya üniversitelere dair ve bunlar gibi tüm konularda merak ettiklerinizi sorabileceğiniz, paylaşımlarda bulunabileceğiniz forum sayfalarımız hizmetinizdedir. Foruma ulaşmak için:

FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

*Tıbbi laboratuvar teknikeri ve laboratuvar teknikeri isim olarak birbirlerinin yerine kullanılabildiği için yazı içinde mesleği iki isimle de andık, bu sizin için kafa karışıklığı yaratmasın.

Tıbbi laboratuvar Teknikleri kan alır mı?

Laboratuvarı başvuran kişilerden usulüne uygun olarak klinik örnekleri alır. Kan alma ünitesinde, kan alma işlemini yapar.

Yorumlar

  1. Mahsun Yıldız Avatar Mahsun Yıldız dedi ki:

    ​​​​​​​mrb şuan coğrafya okuyorum dönem sonu Laboratuvar teknikeri bölümüne geçiş yapabilirmiyim