kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mehil Vesikası Nedir? Süresi Ne Kadar? Nereden Alınır?

Mehil Vesikası Nedir? Süresi Ne Kadar? Nereden Alınır? Mehil Vesikası Ne Demek? Mehil Vesikası Nereden Alınır? Nereye Sunulur? Mehil Vesikası Nasıl Alınır? Mehil Vesikası Süresi Ne Kadar? Mehil Vesikası Örneği

A+
A-

Hukuk camiasında, adliyelerde, icra dairelerinde, mahkemelerde sürekli kulağa yabancı gelen kelimeler konuşulur. Bahsedilen terimler, işlemler, belgeler normal vatandaşların kulağına tuhaf gelir. Hukuk camiasının içindeki insanlar bile hukuk diline, resmi dile zor adapte olur. Tuhaf isimli belgeler nedeniyle binlerce kişi internette araştırma yapar. En çok merak edilen belgelerin başında ise “Mehil Vesikası” gelmektedir. Hukuk camiasında özellikle de icra işlemlerinde karşımıza çıkan mehil vesikasının ne olduğu bilinmemektedir. Peki mehil vesikası nedir? Ne demek? Mehil vesikası süresi ne kadar? Mehil vesikası nereden ve nasıl alınır?

Mehil Vesikası Nedir? Ne Demek?

Hukuk camiasında bilinen, genelde icra konularında karşımıza çıkan mehil vesikasının ne anlama geldiği merak ediliyor. Türk Dil Kurumuna göre mehil kelimesi bir işin tamamlanması için verilen ek süre demektir. Arapça kökenli sözcük hukuki işlerde kullanılır. Vesika kelimesi ise yine Arapça kökenlidir ve belge anlamına gelmektedir. Düz mantık bakacak olursak ek süreyi gösteren belge anlamına gelir. Hukuki olarak ise belgenin dayanağı icra ve iflas kanunun 36. maddesine dayanır. Tehiri icra kararı getirmek amacıyla alınan, elde edilen süreyi gösteren belge olarak ifade edilebilir. İcranın geri bırakılması istendiğinde bu belgeye ihtiyaç duyulur. Örneğin bir ilam icraya konulduğunda o ilamı bir taraf temyiz edebilir. Bu kez temyiz dilekçesini alıp İcra Müdürlüğüne gitmelidir. Başurusunu yapar geri alma talebini yapar. Yargıtay’dan karar gelene kadar kendisine ek süre verilmesini istemektedir.

İcranın bitmesi için verilen bu sürede belirli işlemler yapılmalıdır. İcra dosyasına borç, kanunda sayılan teminatların konulmasıyla süreç işler. İcra müdürü Yargıtay’ın icranın geri bırakılması kararı alana kadar bu süreyi tanıyabilir. Genellikle bu süreç dosya yüksek mahkemeye sevk edildiğinde başlar. Sürenin 60 ile 90 gün arasında olduğu belirtilmektedir. Mehil vesikası icra konularında müthiş önemli olan bir belgedir. Ne olduğu, nasıl ve nereden alınacağı, nereye sunulacağı, süresi ile ilgili çok soru sorulur.

Mehil Vesikası Nereden Alınır? Nereye Sunulur?

Mehil vesikası İcra Müdürlüklerinden alınır ve bu belge yine İcra Müdürlüklerine sunulur. İcra sürecinde alınacak her karar bu belgeye bağlıdır. Bu nedenle bu belgeyle ilgili hata yapılmaması gerekir. Mehil vesikası mahkemelere ve Yargıtay’a da iletilmektedir. Böylece icra dosyasında işlemler yapılır.

Mehil Vesikası Nasıl Alınır?

İcra dosyanız için mehil vesikası almak için İcra Müdürlüklerine, İcra Dairelerine gitmeniz gerekir. Dosya için süre talebinde bulunursunuz. Bu başvuru dilekçe ile yapılır. Dilekçeyi iki kopya olarak götürmelisiniz. İcra memurları dilekçeyi tarar ve elektronik ortamda işlem başlatır. İcra mahkemesine onaya sunulur. Ortalama 1 hafta içinde dilekçenize onay verilir.

Mehil Vesikası Süresi Ne Kadar?

İcra müdürlüklerine sunulan ve yine bu dairelerden alınan mehil vesikası süresiyle ilgili pek çok söylenti bulunur. Genellikle 60 veya 90 gün olarak verilir. Resmi işlemler için geçerli olan süre 60 ya da 90 gündür.

Mehil Vesikası Örneği

Mehil vesikası ile ilgili tanımlar, bilgiler her ne kadar yeterli olsa da pek çok insan belgeyi görmek istemektedir. www.tercihiniyap.net ailesi olarak daha iyi anlamanız için mehil vesikası örnekleri, mehil vesikası talep örneklerini sizler için derledik.

mehil vesikasi ornegi 1

mehil vesikasi ornegi 2

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.