kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Doktor Maaşları Ne Kadar Oldu?

Son yapılan zamlarla doktor maaşları ocak ayında ne kadar oldu? Uzman doktor maaşı, pratisyen doktor maaşı, emekli doktor maaşı, asistan doktor maaşı ne kadar? Güncel doktor maaşı listemiz sizlerle.

A+
A-

Doktor maaşları ne kadar?

Bu yazımızda doktor maaşları ne kadar oldu; uzman doktor, emekli doktor, özel sektör doktoru ve doktorların emekli ikramiyesi hakkında bilgi vereceğiz.

Önceki yılın enflasyon rakamlarının beklenenden yüksek olması nedeniyle tüm memurlara ocak zammı yapıldı. Elbette kamuda çalışan doktorlar da bu zamdan faydalandı. Yalnızca maaş değil nöbet ücretleri, döner sermaye ödemeleri ve diğer özlük haklarını da aktarmaya çalışacağız. 

Yapılan son zammın ardından yeni başlayan pratisyen doktor maaşları ocak ayında tüm yan ödemeler dahil edildiğinde 12 ile 15 bin TL seviyesine çıktı. 

Aile hekimi maaşları şeklinde bir ifade doğru olmamakla birlikte aile hekimi net geliri ne kadar anlatmaya çalışalım. Maksimum ödeme yapılan net hasta sayısı 4 bin hastadır ve aile hekimleri bu sayıyı aştığında doluyum sizi alamam gibi dönüşler yapar. Burada anlatılan sizi alırım ama sizin için ödeme alamam o yüzden başka bir aile hekimine ulaşın anlamındadır. Aile hekimlerine farklı hasta gruplarında yaş, hastalık, hamilelik gibi faktörlerde dahil edilerek ödeme yapılır. Bu ödenecek maaş veya ücret içinden aile sağlık merkezi kirası ve personel giderlerini aile hekimleri kendisi karşılar ve semte göre değişmekle birlikte 17 bin TL civarında maaş ceplerinde kalır.

DOKTOR MAAŞLARI NE KADAR?

Uzman Doktor Maaşları Ne Kadar Oldu?

Temel tıp eğitimi olarak adlandırılan 4 yıl teorik ve 2 yıl pratik eğitimin ardından tıpta uzmanlık sınavını (TUS) kazanarak bir tıp fakültesinde uzmanlık eğitimi alıp uzman doktor ünvanı kazanılır. Uzmanlık eğitimi en zorlu ve ağır çalışılması gereken dönem  olarak adlandırılmaktadır. Uzman doktor maaşları ocak ayında 13 bin TL olarak belirlendi. Bunun haricinde muayene ücreti veya operasyon ücreti, döner sermaye ödemesi gibi ek ödemelerle aylık 14-15 bin TL seviyesinde ödeme almaktadırlar.

Emekli Doktor Maaşı Ne Kadar?

Yapılan son genel seçim sonrası TBMM milletvekili meslek dağılımı net şekilde değişti. Bu durumun tabii bir sonucu olarak partiler arası mutabakat yapılarak TBMM’den süratle çıkan ilk kanun emekli doktor maaşı zammı oldu. Yeni maaş sistemi ile tablo aşağıdaki şekilde oluştu:

Emekli uzman doktor maaşı 10 bin TL civarındadır.

Doktorların yıllardır sıklıkla dile getirdiği döner sermaye, nöbet ücreti gibi yan ödemeler emeklilik ikramiyesini ve maaşını etkilemiyor söylemi de emekli doktor maaşına doğrudan yapılan zamla çözülmüş oldu.

DOKTOR MAAŞLARI  NE KADAR?

Özel Sektör Doktor Maaşı Ne Kadar Oldu?

Özel sektör kamudaki kılık kıyafet ve tayin gibi zorunluluklardan kurtulmak için güzel bir alternatif olarak tercih edilmektedir. Özel sektör doktor maaşları geniş bir aralıkta olduğundan anlatmak biraz daha zor olacaktır.

Özel sektörde yeni başlayan pratisyen hekim maaşı 15 bin TL ve nöbet ücreti ve muayene ücreti olarak hesaplanmaktadır. Çalıştığınız sağlık kuruluşunun bulunduğu şehre göre rakamlar değişmektedir. Örneğin İstanbul için gecelik nöbet ücreti bin TL civarındadır. Anadolu şehirlerinde bu rakam 500 TL düzeyine inmektedir. Ay sonunda ele geçen rakam 13 bin TL düzeyindedir.

Özel sektörde yeni başlayan uzman doktor maaşları branşa ve uzmanlığa göre değişmekle birlikte 15.000 TL net rakamın altına kazanan henüz rastlamadık desek yeridir. Üniversiteler ve Türk Tabipler Birliği arasındaki dayanışma nedeniyle hiç bir zaman yeterince uzman kadrosu açılmayarak sürekli olarak uzman doktor arzı kontrol altında tutulur. Hastanın uzmana erişmesi zorlaştıkça uzman doktor maaşları da artmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz rakam maaş ve yan ücretler toplamı olarak ay sonunda ele geçen minimum rakamdır.

Farklı kaynaklarda farklı maaş miktarları yazılmasındaki en büyük etken doktor maaşı diğer meslekler gibi tek parça değil 3-4 farklı kalemin toplanmasıyla oluşmaktadır. Bazı kaynaklar maaş olarak yalnızca bu ödeme kalemlerinden birine yer vermektedir ve bu durum kafa karışıklığı yaratmaktadır.

DOKTOR MAAŞLARI NE KADAR?

Doktor Emekli İkramiyesi Ne Kadar?

Tüm mesleklerde emekli ikramiyesi aynı şekilde hesaplanır, bu yöntem hizmet yılı ile emeklilik talep edilen ayın maaşının çarpılmasıyla bulunur. Eğer özel olarak yıpranma payı veya kesinti yapılarak oluşturulmuş bir fon (OYAK veya TCMB Formu benzeri) var ise eklenir. Bu elde edilen değer emekli ikramiyesi olarak yapılacak ödemeyi verecektir. Örneğin 30 yıl hizmet etmiş ve emekli aylığı 9 bin 200 TL olan bir doktor emekli ikramiyesi olarak 200.000 TL emekli ikramiyesi alacaktır. 

6 yıl tıp okuduktan sonra ne olunur?

Tıp fakültesi mezunları “Tıp Doktoru” ünvanını alırlar. Tıp doktorları sağlık hizmetlerinin çeşitli kademelerinde tanı ve tedavi hizmetleri, sağlık danışmanlığı, sağlık eğitimi, sağlık araştırmaları ve yöneticilik alanlarında çalışabilirler.

Yorumlar

  1. O.M. Avatar O.M. dedi ki:

    Asistan doktor Tıpta Uzmanlık Sınavı ile bir uzmanlık programı kazanıp buraya yerleşen (uzmanlık eğitimi alan) doktora denir. İntern dr ise son iki yıl değil son yıl yani 6. Sınıf öğrencisidir. Verilen ücret ise 1200₺ değil asgarî ücretin üçte biridir yani yaklaşık 600₺'dir.

  2. O.M. Avatar O.M. dedi ki:

    Asistan doktor Tıpta Uzmanlık Sınavı ile bir uzmanlık programı kazanıp buraya yerleşen (uzmanlık eğitimi alan) doktora denir. İntern dr ise son iki yıl değil son yıl yani 6. Sınıf öğrencisidir. Verilen ücret ise 1200₺ değil asgarî ücretin üçte biridir yani yaklaşık 600₺'dir.

  3. O.M. Avatar O.M. dedi ki:

    Asistan doktor Tıpta Uzmanlık Sınavı ile bir uzmanlık programı kazanıp buraya yerleşen (uzmanlık eğitimi alan) doktora denir. İntern dr ise son iki yıl değil son yıl yani 6. Sınıf öğrencisidir. Verilen ücret ise 1200₺ değil asgarî ücretin üçte biridir yani yaklaşık 600₺'dir.