kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Öğretmen Ek Ders Ücreti 2020 Ne Kadar?

Öğretmen Ek Ders Ücreti 2020 Ne Kadar? Öğretmen Nedir? Ne Demek? Kimdir? Ek Ders Nedir? Ne Demek? Öğretmenler Ek Ders Nasıl Alır? Ek Ders Ücreti Nasıl Hesaplanır? Öğretmen Ek Ders Ücreti 2020 Ne Kadar?

A+
A-

Gerek Türkiye’de gerek dünyada eğitim sektörüne büyük önem verilmektedir. Devlet bünyesinde ve özel sektörde binlerce öğretmen görev yapmaktadır. Kamuda kadrolu ve sözleşmeli olarak binlerce öğretmen görev yapmaktadır. Bunların yanı sıra atanamayan, atama bekleyen işsiz binlerce öğretmen adayı da bulunur. Kamuda iş bulamayanlar da özel sektördeki eğitim kurumlarında çalışabilir. Kamuda çalışan öğretmenlerle ilgili maaş, ek ders, özlük hakları gibi pek çok konu merak konusu olur. Özellikle de personellerin kazançlarını etkileyen ek ders ücretleri oldukça önemlidir. Öğretmen maaşları 2020 belli oldu. Gözler öğretmen ek ders ücretleri 2020 miktarlarına çevrildi. Peki öğretmen ek ders ücreti nedir? Ne demek? Öğretmen ek ders ücreti 2020 ne kadar?

Öğretmen Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Bir dersi, bilim dalını, sanatı, konuyu, tekniği, bilgiyi, mesleği öğrencilere, başkalarına öğreten kişiye öğretmen denir. Halk arasında hoca, muallim, muallime olarak da bilinir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri öğretmenlere büyük sorumluluk yüklemektedir. Öğretmenler bir toplumun idealleri, hedefleri doğrultusunda her yaş grubundan kitleleri özellikle de yeni nesilleri eğitmektedir. “Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır.” sözü bu kapsamda oldukça önemli bir sözdür.

Ek Ders Nedir? Ne Demek?

Öğretmenlerin haftalık ders programı bulunur. Okula, öğrenci sayısına, hocanın branşına göre ders programı, ders yoğunluğu ve sayısı değişebilir. Öğretmenin ders programı dışında, verdiği dersler haricinde öğretmeni olmayan derslere girmesi, hafta sonu kurslara girmesi durumuna ek ders denir. Bu girilen derslerin saati, yoğunluğuna bağlı olarak öğretmenler maaşların yanı sıra ek ders ücreti alır. Bu ücret sayesinde öğretmen maaşları 1000 TL ile 2000 TL arasında artabilir. Ek ders ücretleri tıpkı maaşlar gibi her yıl Ocak ve Temmuz aylarında artmaktadır.

Öğretmenler Ek Ders Nasıl Alır?

Her derecedeki eğitim/öğretim kurumları, okullar, kurslarda, yaygın eğitim kurumlarında istihdam edilen öğretmen veya öğretim üyesi bulunmayan, kadro eksikliği yaşanan durumlarda öğretmenler ek ders görevi alabilir. Örneğin okulda 4 matematik öğretmenine ihtiyaç duyulduğunu varsayalım. Ancak okulda 2 matematik öğretmeni bulunuyor. Bu durumda o 2 öğretmen haftalık ders programlarındaki derslerin yanı sıra iki katı derse girerek tam ek ders alabilir. Böylece örneğin 3 bin TL maaş öğretmen 1500 TL ek dersle aylık 4 bin 500 TL kazanabilir.

Ek Ders Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Ek ders ücretlerinin miktarı öğretmenlerin eğitim durumlarına, ders görevini yaptıkları yere ve tarihe göre değişebilir. Ayrıca ek ders alan hocalara mevcut şartlara göre ek ders saati başına ek ders ödemeleri belirli bir çerçevede yapılır.

Gündüz öğretimi için 140 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımı sonucu çıkan sonuca göre ücret ödenir. Yüksek lisans yapan öğretmenlere ödenen ek ders ücretleri %5 artırımlı, doktora yapmış öğretmenlere ise %15 artırımlı ödenir.

Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 15 tatil ve yaz tatillerinde, hafta sonu yani cumartesi ve pazar günleriyle saat 18.00’den sonraki dersler için 150 gösterge rakamının aylık katsayısıyla çarpımı sonucunda çıkan miktara göre ücret ödenir. Yüksek lisans yapan öğretmenlere yine %5 artırımlı, doktora yapmış olanlara %15 fazla ödenir.

Ayrıca özel eğitime muhtaç öğrencilere ders verilen kurumlarda görevli öğretmenlere %25 fazla ek ders ücreti ödenir.

Özel eğitime muhtaç öğrencilere yönelik ders veren özel sınıf öğretmenlerine %25 fazla ödeme yapılır.

Cezaevlerinde görev yapan öğretmenlere ücret %25 fazla ödenir. Destekleme ve yetiştirme kurslarındaki hocalara %100 fazla ödeme yapılır.

Öğretmen Ek Ders Ücreti 2020 Ne Kadar?

Öğretmenlerin 2020 yılının ilk 6 ayında ders saati başına belirlenen gösterge rakamının 2020’nin ilk yarısındaki aylı katsayısı çarpımı sonucunda ek ders ücreti hesaplanır. Bu ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılır. Bu doğrultuda net rakam ortaya çıkar. Burada en önemli konulardan biri de 2019’un ikinci yarısında oluşan enflasyon farkıdır. Ayrıca personellerin aldığı ek ders ücretlerine de farklı oranlarda gelir vergisi kesintisi yapılır. Tercihiniyap ailesi olarak enflasyon farkının %0,71 olacağı üzerinden yaptığımız hesaplama doğrultusunda ek ders ücretleri 2020 yılında şu şekilde olacak;

Hafta içi gündüz vakti öğretmen örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders başına net ücret 17,10 TL, özel sınıf ve cezaevi öğretmenleri 21,37 TL, destekleme ve yetiştirme kurslarında 34,20 TL olarak ödenir.

Hafta içi gündüz vakti yüksek lisans yapan öğretmen örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders başına net ücret 17,95 TL, özel sınıf ve cezaevi öğretmenleri 22,44 TL, destekleme ve yetiştirme kurslarında 35,91 TL olarak ödenir.

Hafta içi gündüz vakti doktora yapan öğretmen örgün/yaygın eğitim kurumlarında 19,66 TL, özel sınıf ve cezaevi öğretmenleri 24,58 TL, destekleme ve yetiştirme kurslarında 39,33 TL ek ders başına net ücret ödenir.

Gece, hafta sonu ve tatillerde öğretmen örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 18,32 TL, özel sınıf ve cezaevinde görevli öğretmenler 22 90 TL, destekleme ve yetiştirme kurslarında 36,64 TL ders başı net ücret ödenir.

Gece, hafta sonu ve tatillerde yüksek lisans yapan öğretmen örgün/yaygın eğitim kurumlarında 19,24 TL, özel sınıf ve cezaevinde görevli öğretmenler 24,05 TL, destekleme ve yetiştirme kurslarında 38,47 TL ders başı ücret ödemesi yapılır.

Gece, hafta sonu ve tatillerde doktora yapan öğretmen örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevliyse 21,07 TL, özel sınıf ve cezaevlerinde görevliyse 26,34 TL, destekleme ve yetiştirme kurslarında görevliyse 42,14 TL ders başı ücret ödemesi alır. Kamu Haber

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

ogretmen ek ders ucreti 2020 ne kadar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.