kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Orman Muhafaza Memuru Maaşları 2023 Ne Kadar?

Orman Muhafaza Memuru Maaşları 2023 Ne Kadar? Orman Muhafaza Memuru Nedir? Ne Demek? Orman Muhafaza Memuru Ne İş Yapar? Orman Muhafaza Memuru Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023 Orman Muhafaza Memuru Maaşları 2023 Orman Muhafaza Memuru Tazminat ve Mesai Ücreti

A+
A-

Orman Muhafaza Memurları’nın güncel maaşları, mesai saatler, çalışma şartları, tazminat ve mesai ücretleri gibi konuları sizler için açıkladık. Dünyanın dört bir yanında çıkan orman yangınları 2019 yılına damga vurdu. Özellikle de Avustralya’daki aylarca söndürülemeyen yangın neredeyse tüm dünyayı etkiledi. Türkiye’de de yıl genelinde pek çok yangın meydana geldi. Ormanlar, ciğerlerimiz yandı. Üstelik başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada farklı amaçlarla ormanlarda kaçak kesim faaliyetleri gerçekleşiyor. Tüm bu olumsuzluklar nedeniyle dünyanın yeşil örtüsü zarar görüyor. Ormanları korumak için, yangınlarla mücadele etmek, kaçak kesim faaliyetlerini engellemek için en kritik rolü orman muhafaza memurları oynamaktadır. Doğa ile iç içe olan bu personeller oldukça kutsal bir görevi yerine getirirler. Üstelik bu özel meslekle ilgili başta maaşlar olmak üzere pek çok konu merak edilir. Peki orman muhafaza memuru nedir? Kimdir? Orman muhafaza memuru çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Orman muhafaza memuru maaşları 2023 ne kadar?

Orman Muhafaza Memuru Maaşları Ne Kadar?

Orman Muhafaza Memuru Nedir? Ne Demek?

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yer alan Orman Genel Müdürlüğü faaliyetlerini Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde sürdürmektedir. Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan orman muhafaza memurları ise önemli bir görev icra etmektedirler. Bu memurlar ormanları, orman ürünlerini, orman canlılarını, doğa ve çevreyi, orman sınırlarını korumakla görevlidir. Ayrıca bulunan orman varlıklarını, ağaç sayılarını da artırmaya çalışırlar. Bu kapsamda orman içi ve dışında ağaçlandırma yaparlar, ağaçlandırma yapılan sahaları korurlar. Fidanlıkların, doğal alanların, tabiat anıtlarının, koruma sahalarının, özel bölgelerin, hayvan yuvalarının, parkların, ağaçların korunmasında orman muhafaza memurları görev yapar.

Orman Muhafaza Memuru Ne İş Yapar?

  • Ormanların, ağaçların, orman varlığının korunması için görev yaparlar.
  • Damga ve işaretleme işlemleri yürütülür.
  • Kesilmesi gereken ağaçların tespiti yapılır. 
  • Ağaç kesim işlemleri gerçekleştirilir.
  • Tohum temini yaparlar.
  • Orman ürünlerinin üretimi ve korunmasında görev yaparlar.
  • Ağaçlandırma çalışmaları yaparlar.
  • Orman, canlı, ağaç, hayvan, sınırların korunması yönünde çalışırlar.
  • Orman yangınlarıyla mücadele ederler.
  • Görevleri kapsamında edindikleri tüm eşya ve malzemeleri korurlar.

Orman Muhafaza Memuru Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Personellerin çalışma şartları ve çalışma saatleri oldukça zorludur. Personeller şehirlerden, yerleşim yerlerinden uzakta görev yaparlar. Ormanlarda devriye yaparlar. Kaçak kesim yapanlarla mücadele ederler. Kaçak avcılarla mücadele ederler. Ormanları tehdit eden her şeyle mücadele ederler. Bu da oldukça zorludur. Çalışma saatleri de normal 08.00-17.00 saatleri arasındadır. Ancak nöbet sistemi bulunur. Akşam saatlerinde, gece saatlerinde, sabah saatlerinde personellerin görev yapmaları mümkündür.

Orman Muhafaza Memuru Maaşları 2023

Personellerle ilgili en çok merak edilen konu maaşlardır. Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan orman muhafaza memurlarının ne kadar maaş aldığı merak edilir. Bu görevi yapmak isteyenler, bu görevi icra edenler bu konuda araştırma yapmaktadır. Personellerin maaşlarını etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır. Aile yardımı, AGİ, çocuk yardımı, sendika aidatı, sigorta ve BES kesintisi, deneyim ve hizmet yılı, derece ve kıdemine göre ücretler değişebilmektedir.

10/2 derece ve kıdemindeki göreve yeni başlayan orman ve muhafaza memuru maaşı 2023 24 bin 500 TL civarındadır.

Orman Muhafaza Memuru Tazminat ve Mesai Ücreti

Memurlar mesai saatleri dışında orman yangınlarına müdahale ettiklerinde fazla mesai ücreti öderler. Buna göre mayıs başlangıcından kasım sonuna kadar 90 saati geçmemek şartıyla her saat için 5 kaz fazla çalışma ücreti alınabilir. Bu doğrultuda orman muhafaza memuru fazla mesai ücreti 2023 aylık brüt 1000 TL olabilmektedir.

Memurlar için önemli bir gelir kaynağı da yansın söndürme tazminatıdır. Buna göre hava araçları kullanıldığında, yangınla mücadele edildiğinde görev yapan memurlar her uçuş günü için 900 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda ortaya çıkan rakam kadar tazminat alır. Aylık en fazla tazminat 5400 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu ortaya çıkar. 2023’de en fazla yangın söndürme tazminatı brüt 790 TL civarına kadar çıkabilir.

Memurlar yangın söndürme çalışmalarına katılmaları sonucunda yaralanmaları veya destekle yaşam sürdürecek konuma gelmeleri veya ölümleri durumunda mirasçılara en yüksek devlet memuru maaşının 100 katı tutarında ödeme yapılır. Bu tutar 2023’de 138 bin tl civarındadır. Engelli hale gelenlere de engel derecesine bağlı olarak en yüksek memur maaşının 25 katı ile 75 katı arasında tazminat ödemesi yapılır. Bu tutarlar da 34.5 bin TL ile 105 bin TL arasındadır.

Orman Çalışanları Ne Kadar Maaş Alıyor?

Orman çalışanlarının aldığı maaşlar ocak ve temmuz aylarında yeniden düzenlenerek her yıl değişiklik göstermektedir. Orman çalışanlarının maaşları 12.000 Türk Lirası ile 17.000 Türk lirası arasındadır. Ağaç Devirici ve Bıçkıcı, Ağaç Dikim İşçisi, Kömürcüler ve Orman Bekçileri gibi tüm orman çalışanlarının maaşları ufak oynamalarla genelde aynı maaşı yani 12.000 Türk Lirası ile 17.500 Türk Lira arasında bir maaş alırlar.

Orman Muhafaza Memuru Kaç Gün Çalışır?

Orman muhafaza memurları kaç gün çalışır diye sorulduğunda verilmesi gereken cevap standart bir memur gibi günlük 8 saat ve haftanın 5 günü çalışır. Bu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre belirlenen şartlardır fakat Orman Muhafaza Memurları genelde bu kurala göre çalışmazlar. Bulundukları yerin kurallarına göre genelde 12 saat mesai ve ardından 12 saat dinlenme ya da 24 saat mesai 24 saat dinlenme gibi devam ederler. Buna ek olarak mesailer dahil olacaktır. Bulunduğu bölgeye göre gece devriyeleri işin içine dahil edilebilir ve çalışma gün ve saatleri yükselebilir.

Orman Muhafaza Memuru Silah Taşır Mı?

Orman muhafaza memurunun kamu görevlisi taşıma madde 8 bünyesinde silah taşıma ruhsatı bulunuyor. Bu sebeple Orman Muhafaza Memurları silah taşıyabilirler. Görev yeri ve esaslarına bağlı olarak orman muhafaza memurlarında silah bulunur.

Orman Muhafaza Memuru Hafta Sonu Tatil Mi?

Orman muhafaza memurlarına hafta sonu tatil mi diye sorulduğunda bunun cevabı hem evet hem hayır olacaktır. Sebebi ise şu; Devlet memuru oldukları için teknik olarak hafta sonu tatil yapmaları gerekiyor fakat genelde bu durum öyle olmuyor. Bulundukları yerin kurallarına göre hafta içi ya da hafta sonu gözetmeksizin 24 saat mesai ardından 24 saat dinlenme gibi çalışabiliyorlar. Bu yüzden Orman Muhafaza Memurları için hafta içi ya da hafta sonu gibi bir kavram tam olarak geçerli değil.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) İş İlanları, Personel Alımı ve İş Başvurusu

Orman Muhafaza Memuru Hangi Silahı Bulundurur?

Orman muhafaza memurları 9 mm yerli üretim tabanca ile atış eğitimlerini tamamladıktan sonra aktif görevlerine başlarlar.

Yorumlar

  1. Yakup Azaklı Avatar Yakup Azaklı dedi ki:

    Ormancık olmak istiyorum 20 yaşındayım üniversite okuyorum ormancılık üzerine bi de tip 1 diyabet şeker hastasıyım ormancı olmamda bi mahsur varmıdır