kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Özel Güvenlik Nasıl Olunur? Silahlı veya Silahsız Sertifika Ücreti?

Özel Güvenlik Nasıl Olunur? Silahlı veya Silahsız Sertifika Ücreti? Özel güvenlik sertifikası nereden alınır? özel güvelik kurs ücretleri ne kadardır? Özel güvelik görevlisi nerede çalışır? Özel güvenlik sertifika ücreti ne kadardır ? Silahlı özel güvenlik sertifikası ile silahsız özel güvenlik sertifikası arasında ne fark vardır? Bu soruların cevabını yazımız içerisinde bulabilirsiniz.

A+
A-

Birçok yerde çalışma imkanı olan ve her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulan özel güvenlik hakkında bilgi verdiğimiz bu yazımızda aklınızdaki tüm sorulara cevap bulabilirsiniz. Özel güvenlik nasıl olunur, silahlı veya silahsız sertifika ücreti ne kadardır gibi konulara da yazımızda yer verdik.

Özel güvenlik görevlisi mesleği, bir çok yerde çalışma imkanı olan ve her geçen daha fazla ihtiyaç duyulan mesleklerin başında gelmektedir. Ülkemizde sürekli olarak artan nüfusun, güvenlik ihtiyacını kolluk kuvvetlerinin tek başına karşılayamamasının anlaşılmasıyla ortaya çıkmış bir meslektir. 2000 yılı ile birlikte özel sektör eliyle, kolluk kuvvetlerinin yetemediği alanlarda özel güvenlik görevlisi çalıştırılmaya başlamıştır. Yaratılan bu istihdam kapısı ile birlikte toplumdaki genel güvenlik problemi büyük ölçüde azalırken, oluşabilecek yeni suçların da önüne geçilmesi sağlanmıştır. Bu mesleği yapmak isteyenler için özel güvenlik nasıl olunur? Şartları nelerdir? Özel Güvenlik Sertifikasını almak ne kadardır? Sorularının cevaplarını vermeye çalışalım.

Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Özel Güvenlik Görevlisi olabilmenin en temel şartı silahlı veya silahsız özel güvenlik sertifikasına sahip olmaktır. Bu sertifikaları alabilmek için belirli şartları taşıyor olmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra sertifika alabilmek için de açılan kursların başarı ile tamamlanması gerekmektedir. Diğer detayları alt başlıklar halinde görelim.

Özel Güvenlik Sertifikası Nedir? Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır?

Özel Güvenlik Sertifikası : Kamusal yetki ve alan dışında kişileri, kurumları veya varlıkları korumak ve güvenlik hizmetini yerine getirebilmek için verilen resmi bir belgedir. Bu anlamda mesire yeri, park, bahçe, sahiller gibi yerler ile kamuya açık olmakla beraber festival ve benzeri etkinliklerde özel veya tüzel kişilerce kiralanarak kullanıma açılan alanlar ile belediyelerce işgaliye ücreti alınan veya kuyumcular çarşısı gibi para ve emtianın yoğun olduğu yerler için istenilen izin talepleri değerlendirilerek özel güvenlik hizmeti verilebilmektedir. Aynı zamanda iş yerlerinde, büyük sitelerde, alışveriş merkezlerinde, sanayi bölgelerinde ve havalimanlarında özel güvenlik hizmeti verilebilmektedir. Özel güvenlik sertifikası, silahlı ve silahsız olarak ikiye ayrılmakta ve alınma şartları açısından ayrılmaktadır:

Özel Güvenlik Sertifikası Almanın Şartları Nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak en temel şarttır. Oturma izni olanlarda sertifika alabilirler.
  • Silahsız sertifika alabilmek için, en az ilköğretim mezunu veya ortaokul mezunu olmak  ve 18 yaşını tamamlamış olma şartı gerekirken, Silahlı sertifika alabilmek için, en az lise ve dengi okuldan mezun olmak ve 21 yaşını tamamlamış olma şartı aranmaktadır.
  • Taksirli suçlar dışında, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis cezası olmamak.
  • Fetö, PKK, PYD gibi terör örgütleriyle herhangi bir bağlantı içine girmemiş olmak.
  • Kamusal haklardan yararlanma konusunda yasaklı olmamak.
  • Özel güvenlik olmaya engel durumu olmamak. Akıl hastalığı, akıl bozukluğu, engelli, aksayarak yürüme gibi durumlara haiz olmamak.
  • Özel Güvenlik sertifikası almak için belirtilen belgelere sahip olmak.

Özel Güvenlik Kursları ve Eğitim Süresi

Özel güvenlik sertifikası almak isteyenler, başvuru kayıt zamanında bulundukları ilde yer alan ve sertifika veren kuruluşlara başvurularını yapmalıdır.  Bu kurslarda 120 saat sürecek bir programla silahlı ve 100 saat sürecek bir programla da silahsız sertifika eğitimi verilecektir. Adaylar, kurs eğitimi sonrasında EGM Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı tarafından önceden belirlenen tarihlerde yapılan sınavlara katılacaktır. Sınavlar, kursta eğitimi verilen dersleri kapsar nitelikte 100 sorudan oluşacaktır. Sınavda başarısız olan adaylar tekrar eğitim kursuna katılmaksızın, üç kez daha sınava katılabilecektir. Yazılı sınav dışında silahlı özel güvenlik sertifikası almak isteyenler için bir de poligonda atış sınavı yapılacaktır. Bu sınavda adaylar, 25 mermilik atışta 15 isabetli atış hedefini tutturmalıdır. Sınavları başarıyla geçen adaylar özel güvenlik sertifikası almaya hak kazanır. Sınavı kazanan adaylar kimlik kartı alabilmek için ikamet ettikleri İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne istenilen belgelerle birlikte müracaat etmelidir Bu adaylara, kimlik kartları valilik tarafından gönderilecektir.

Özel Güvenlik Kurslarında Gösterilen Dersler

Özel Güvenlik Kurslarında, silahsız ve silahsız özel güvenlik temel eğitiminde 100 saat ders gösterilmektedir. Bunun yanı sıra silahlı özel güvenlik eğitiminde 20 saat silah bilgisi ve atış dersi verilmektedir. Ders içerikleri aşağıdaki şekildedir:

  • Özel Güvenlik Hukuku ve Kişi Hakları : 20 saat
  • Güvenlik Tedbirleri : 20 saat
  • Etkili İletişim : 12 saat
  • Temel İlk Yardım : 10 saat
  • Kalabalık Yönetimi : 10 saat
  • Kişi Koruma : 9 saat
  • Yangın Eğitimi : 8 saat
  • Güvenlik Sistem ve Cihazları : 5 saat
  • Genel Kollukla İlişkiler : 4 saat
  • Uyuşturucu Madde Bilgisi : 2 saat
  • Silahlı özel güvenlik sertifikası için silah bilgisi ve atış : 20 saat

5776 1 46e51e18b5bb118924f0561045e2e2e6

Bunun yanı sıra özel güvenlik sertifikası her 5 yılda bir kez yenilenmek zorundadır. Yenileme eğitimi silahsız özel güvenlik sertifikası için 50 saat iken, silahlı özel güvenlik sertifikası fazladan 10 saat silah bilgisi ve atış dersi ile birlikte 60 saat olarak verilecektir.

Özel Güvenlik Sertifika Ücreti Ne Kadardır?

  • Silahlı Özel Güvenlik Sertifikası Kurs Ücreti : 1000 TL
  • Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Kurs Ücreti : 750 TL
  • “Silahlı özel güvenlik görevlisi olur” yılı sağlık raporu ücreti : 200 TL
  • “Silahsız özel güvenlik görevlisi olur” yılı sağlık raporu ücreti : 200 TL
  • Silahlı Sertifika Yenileme Ücreti : 750 TL
  • Silahsız Sertifika Yenileme Ücreti : 550 TL
  • Özel Güvenlik Kimlik Harç Ücreti : 986 TL

Özel Güvenlik Maaşları Ne Kadardır ?

Özel güvenlik görevlisi bir çok yer veya mekanda çalışabildikleri için aldıkları maaşta çalıştıkları firma ve kuruma göre değişiklik göstermektedir. En düşük ÖGG maaşı asgari ücret kadar olurken, en yüksek maaşla çalışanlar ise 4.500 TL civarında maaş alacaktır. Mesai saatleri dışında çalıştırılmaları durumunda saat üzerinden mesai ücreti de verilmektedir. Çalışma saatlerinde genel olarak vardiya sistemi uygulanmaktadır. Vardiyalar çalışılan firma ve kuruma göre iki veya üç vardiya şeklinde olmaktadır. Günlük 8 saat Pazar günü hariç, haftalık 45 saat çalışmaktadırlar. 12 saat çalışıp, 24 saat dinlenilen yerlerde vardır. Servis ve yemek ihtiyacı taşeron firma tarafından karşılanmaktadır. Silahlı sertifikası olanların çalışma alanları daha geniştir. Bankalar, kamu kurum ve kuruluşları, özel korumaya tabi alanlar gibi yerlerde yalnıza silahlı güvenlik görevlileri çalışabilmektedir. GÜNDEM

Yorumlar

  1. Marrlyn Avatar Marrlyn dedi ki:

    4.500 TL bir tek bankalarda var
    Başka yerde vermezler, 2 bin TL ye calişan çok fazla.