kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Özel Üniversite mi Devlet mi?

Üniversite tercihlerinde nelere öncelik verilir? Kalıplaşmış düşüncelerden sıyrılıp özel üniversite mi devlet mi ? güncel cevaplar vermeye çalıştık.

YKS
A+
A-

Özel Üniversite mi Devlet Üniversitesi mi?

Sınav sürecini başarılı şekilde atlatabilmiş üniversite tercih sürecine geçen adayların aklında ki sorulardan bir diğerini cevaplamalarına yardımcı olacağız. Özel üniversite mi yoksa devlet mi? Aslı vakıf üniversitesi olan kavramı biz halk tabiri olan özel üniversite şeklinde kullanacağız. YKS 2018 puanı ve başarı sıralaması aynı bölüm için hem özel üniversitede burslu okuma hem de devlet üniversitesinde okumak fırsatı veren arkadaşlarımızın yaşadığı ikilemdir.

Yaklaşık 10 yıl önce başlayan ve özel üniversite sayısının hızla artmasını sağlayan bir furya her ne kadar parayı basanı mezun yapsa da en azından burslu okuma fırsatı vererek olumlu sonuçlar da yarattı. Devlet üniversitelerinde yer almayan bir çok imkana sahip özel üniversiteler, YÖK tarafından konulan burslu öğrenci kabul zorunluluğu sebebiyle yüksek puanlı burslu öğrenci kabul etmek zorunda. Kabul ettikleri öğrenciler ise genellikle YKS Türkiye derecesi ile bulundukları bölüme yerleşiyorlar. YKS

Tam Burslu Özel Üniversite mi Devlet mi?

Bölüm seçiminizi yaptığınızı varsayalım hatta belki de şehir seçimleriniz de kafanızda oluştu geriye yalnızca üniversite tercihi kaldı. Bu noktada sizi istatistik ve deneyimlerimizle desteklemeye çalışacağız.

Özel Üniversite

  Özel Üniversite Devlet Üniversitesi
Sınıf mevcutları Sınırlı sayıdadır böylece ders dinleme olanağınızı daha fazla olacaktır. Bölüme göre değişmekle birlikte yüzlerce kişilik olabilir.
  İmkânları Yurt dışı yurt içi staj, eğitim, burs gibi olanakları mevcuttur. Her şeyi ile sizin ilgilenmeniz gerekir. Yemek ve tuvalet ihtiyacı dahi sıra beklemeyi gerektirebilir.

Akademik kadro
  Genelde iyidir 65 yaş zorunlu emeklilik sebebiyle en başarılı akademisyenlerini özel üniversitelere kaptırır.


Kariyer Olanakları
Kariyer olanakları anlatılır, hocalarla daha fazla konuşma imkanı vardır. Mezuniyet sonrası hakkında yol çizmenize yardımcı olabilirler. Akademisyenler genellikle ilgisizdir. Öğrenci ile arasına daha fazla mesafe koymaya çalışır, yüksek ego sorunu mevcuttur.
     
  Eğitim
  Günceldir, piyasanın o bölüm mezunundan beklentisine göre şekillenir. Öğrenci bitirince kendisini ne beklemekte bilir.   Son 30 yılda hiçbir değişiklik yapmadan aynı dersi anlatan hoca bile mevcuttur. YÖK tarafından belirlenen dersler önem sırasına koyulmadan verilir. Gereksiz ve hiçbir işe yaramayacak teorik derse günlerinizi verebilirsiniz.

 

Temel özellikleri açısından özel üniversite ve devlet üniversitesini kıyaslamaya çalıştık. Elbette hepimiz devlet üniversitelerinin daha iyi bir seviyeye gelmesini isteriz ancak bugün önceliğimiz sizsiniz ve en iyi tercihi yapmanız. Unutmayın okuduğunuz şehir,yaşadığınız yer, şu anki sevgiliniz hepsi geçici ancak seçtiğiniz bölüm ve üniversite sizin hayatınızı ve ömrünüz boyunca yapacağınız işi belirleyecek.  Bu yüzden size en iyi kariyer olanağı sunan,daha az sayıda öğrencinin olduğu, akademik kadro olarak en yetkin, en geniş çevre imkanı sunan okulu seçmelisiniz.

Yazıda açıkça anlaşılacağı üzere önceden araştırmak ve şartlarını konuşmanızı tavsiye ederek tam burslu özel üniversite seçmenizi öneriyoruz. Ancak buradan kesinlikle her özel üniversite en iyi devlet üniversitesinden iyidir gibi bir yanlış kanaat oluşmasını istemeyiz. Unutmayın kaç dersten kalırsanız kalın burs kesmeyen özel üniversite mevcut olduğu gibi sizden para kazanmak için dersten bırakmaya çalışan özel üniversite de mevcut.

Özel Üniversite Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Elbette kaynakları, kurucu sermaye grubu,mütevelli heyeti gücü, ortakları büyüdükçe daha kurumsal olan özel üniversite tam burslu öğrenci için daha fazla güvence verecektir. Bugün Koç Üniversitesi veya Bilkent Üniversitesi ile bir apartmanda kurulan özel üniversite arasındaki farkı anlatmaya gerek yoktur. Özel üniversite seçimi yaparken üniversitelerle mutlaka konuşun zaten size yol paranızı teklif edip gelmenizi ve üniversitelerini incelemenizi isteyecektir. Her üniversite burslu öğrenci alırken bir önceki seneden daha iyi başarı sıralaması yapan öğrenciyi almaya çalışır.

Özel üniversite de tam burslu değil de kısmi burslu veya burssuz okumak ise biraz daha maliyetli ancak tercih edilebilecek bir yoldur. İstemediğiniz bir bölümü devlet üniversitesinde bedava okumak yerine istediğiniz ve iş garantisi olan bölümleri tercih etmek daha mantıklı olacaktır. Elbette burada ailenizin maddi imkânlarını değerlendirip öyle karar vermeniz uygun olacaktır. Kesinlikle hiç adını duymadığınız,yalnızca tercih kılavuzu üzerinden bulduğunuz veya reklamını gördüğünüz bir üniversiteyi yalnızca tam burslu okumak için yazmayın. Mutlaka şartlarından emin olun bursunuzun hangi şartlarda kesileceğini sorun, bunların yanı sıra akademik kadro ve her bir sınıfta kaç öğrenci olduğu konuları da önemli.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.