kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Nedir?

47 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Nasıl personel alacak? Detaylar haberimizde.

A+
A-

18 Ekim 2019 tarihinde 30922 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 47 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu kuruldu. Yeni kurulan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu nedir? Ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Personel Alımını nasıl yapacak? Tüm bu sorularınızın yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. Kamu Haber

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Nedir?

Eski Hazine Müsteşarlığı bünyesinde yer alan Sigorta Denetleme Kurulu, Hazine Müsteşarlığı ile Maliye Bakanlığı’nın birleşmesi ile teşekkül ettirilen Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde de yine aynı şekilde devam ettirilmiştir. Aslî görevi; Bireysel emeklilik, Sigortacılık kanunu, Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ve bu üst mevzuatın ikincil mevzuatı dahlinde gerçekleştirilen iş ve işlemlerin denetimi olan Kurul, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bağlı birimi olmaktan çıkarılmış ve 47 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte ayrı bir Kurum haline getirilmiştir. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu adını alan bu yeni yapı genel itibariyle eski Sigorta Denetleme Kurulu’nun ve yine Bakanlık bünyesinde yer alan Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün görevlerini, daha fazla uzmanlaşarak ve farklı bir yapı içerisinde sürdürecektir.

Kurumun merkezi İstanbul ilidir. Kamu tüzel kişiliğine sahip, idari ve mali açıdan özerk olan bir üst kurul olarak yapılandırılmıştır. Yani bir Bağımsız İdari Otorite olarak görev yapacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ise ilişkili kuruluş olacaktır.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Ne İş Yapar?

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu yukarıda belirtmiş olduğumuz ana mevzuat ve düzenlenen alt mevzuat kapsamında denetim ve düzenleme görevlerini yürütecektir.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Görevleri Nelerdir?

Özellikle piyasa standartlarının belirlenmesi, belirlenen standartların korunması, bu standartların ve işleyişin belirleyicisi olacak mevzuat düzenlemelerinin yapılması konusunda yetkili olacak Kurumun görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

-Sigortacılık ve özel emeklilik alanının mevzuat hazırlıklarını yapmak, düzenlenen mevzuatın uygulanmasını sağlamak, izlemek ve gerekli yönlendirmeleri yapmak,

-Ülkede özel emeklilik ve sigortacılık sisteminin gelişmesini sağlamak konusunda tüm paydaşların korunmasını sağlayacak tedbirleri almak ve bunların uygulanmasını sağlamak,

-Özel emeklilik ve sigortacılık sektöründe yer alan kurum ve kuruluşların, kişilerin denetimini sağlamak ve gerektiğinde müeyyide uygulamak,

-Sistemin uluslararası uyumluluğunu sağlayacak çalışmalar yapmak, mali piyasalarla uyumlu bir çalışma ortamını sağlayacak hazırlıklar ve çalışmalar yapmak.

Kurum özellikle piyasanın işleyişi ve hayata geçirmiş olduğu kararların uygulanması hakkında gerçekleştireceği denetim faaliyetlerini denetim yetkisine sahip kariyer meslek mensupları eliyle gerçekleştirecektir. Bu bağlamda Kuruma Sigortacılık Uzman Yardımcılığı ve Sigortacılık Uzmanlığı kadroları ihdas edilmiştir. Bu kariyer meslek mensupları, Kurumun asli görevleri olan denetim ve regülasyon faaliyetlerinin temelinde yer alacak en önemli personel grubu olacaktır.

sddk uzman

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Personel Alımı Nasıl Olacak?

Kurumun kuruluş hükümlerine yer veren 47 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne ekli cetvelde toplam 357 adet kadro ihdas edilmiştir. Bu kadrolara geçiş tabi ki öncelikle; kapatılan Sigorta Denetleme Kurulu ve Sigortacılık Genel Müdürlüğü personeli için olacaktır.

Bu bağlamda ihdas edilen Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunda ihdas edilmiş olan Sigortacılık Uzmanlığı ve Sigortacılık Uzman Yardımcılığı kadrolarına kapatılan birimlerde görev yapan ve kadroları yürürlükten kaldırılan Sigorta Denetleme Uzmanları ve Uzman Yardımcıları ile Sigorta Denetleme Aktüerleri’ne ek olarak bu birimlerde görev yapan Hazine ve Maliye Uzmanları ile Uzman Yardımcıları geçiş yapabileceklerdir. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumuna geçiş talebinde bulunmayan adaylar ise Bakanlığın diğer birimlerinde Hazine ve Maliye Uzmanı ya da Uzman Yardımcısı olarak görevlendirileceklerdir.

Yine diğer birimlerde görev yapan Hazine ve Maliye Uzmanları ile Uzman Yardımcıları, talep etmeleri halinde Kurumda yer alan Sigortacılık Uzman ve Uzman Yardımcılığı kadrolarına geçiş yapabileceklerdir. Bu kişilerin sayısı ihdas edilen toplam kadro sayısının en fazla %20’si kadar olabilecektir.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Sigortacılık Uzman Yardımcılığı Alımı

Bu geçiş hükümlerinin yanında artık yeni bir A Grubu Kariyer Meslek ortaya çıkmış olduğundan bu kadroya açıktan alımlar da söz konusu olacaktır. Sigortacılık Uzman Yardımcılığı adı ile ihdas edilen kadro için 47 sayılı ekli cetvelde yer alan bilgilere göre 9. derece için 25 kişilik kadro ihdas edilmiştir. 8. derece kadroların da geçiş ile dolma ihtimalini değerlendirdiğimiz zaman bu unvan için en az 25 kişilik açıktan bir alım olmasını bekleyebiliriz.

Sigortacılık Uzman Yardımcılığı ile alakalı olarak detaylı bilgileri vereceğimiz ayrıca bir MESLEK TANITIM yazısı düzenleyeceğiz.

Kurum ve personel alım süreçleri hakkında bilgiler almak, merak ettiğiniz hususlar hakkında sorular sormak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.