kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Staj Defteri Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?

Staj Defteri Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır? Staj Defteri Nasıl Doldurulur? Ne Yapmak Gerekir? Staj Defteri Hangi Kalemle Doldurulur? 

A+
A-

Türkiye’de binlerce lise, önlisans ve üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Bu öğrenciler eğitim-öğretim dönemlerinde uzaktan veya yüz yüze eğitim modeliyle eğitimlerini tamamlar. Yaz ayları geldiğinde ise eğitimin bir başka modeli yani staj dönemi başlar. Zorunlu veya gönüllü şekilde öğrenciler staj yapmak için başvurular yapar. Özellikle mesleki ve teknik bölümlerde staj uygulaması zorunludur. Öğrenciler staj yaptıklarını, stajda öğrendiklerini, staj süreçlerini kayda alarak staj bittikten sonra okula teslim eder. Bunun için de staj defteri kullanılır. Peki staj defteri nedir? Ne demek? Staj defteri en işe yarar? Staj defteri nereden ve nasıl alınır?

Staj Defteri Nedir? Ne Demek?

Staj defteri, öğrencilerin zorunlu stajlarını yaparken edinmeleri gereken bir araçtır. Staj dönemlerinde edindikleri mesleki tecrübeleri yazdıkları, günlük gibi tuttukları bir defterdir. Staj yapmak için bu defteri tutmak, doldurmak ve teslim etmek zorunludur. Staj defteri olmadan zorunlu staj uygulamasını tamamlamak imkansızdır. Bu defterde stajın başladığı ve bittiği tarihleri, nerede staj yapıldığı, nelerin öğrenildiği, kimlerle çalışıldığı kayda geçer.

Staj Defteri Nereden ve Nasıl Alınır?

Farklı eğitim kurumlarında okuyan öğrenciler yaz aylarında zorunlu staj yapabilir. Bu stajlar hem üniversite eğitimi için hem de mesleğe hazırlık için eğitim, tecrübe ve pratik olur. Bu zorunlu stajın tamamlanması için staj defteri alınmalıdır. Bu defter ise Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasından, okulun veya fakültenin fotokopicisinden, okul etrafındaki kırtasiyelerden temin edilebilir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasından staj defteri almak için belirli bir ücret ödenebilir.

Öğrencilerin staj defteri ile birlikte staj anketine de ihtiyaç duyacağı bilinmelidir. Staj anketi de yine okulun internet sitesinden, fotokopiciden, kırtasiyeden temin edilebilir. Ayrıca geçmişte staj yapan öğrencilerden de edinebilirsiniz. PDF formatında da bulunabilen bu belgeler eksiksiz doldurulması gerekir. Özellikle de staj bittikten sonra defterin ve anketin doğru şekilde doldurulması önemlidir. Staj defteri ve anketi doldurulduktan sonra korunaklı şekilde Fakülte öğrenci İşlerine teslim edilir. Bu işlem için doğru tarihleri kaçırmamanız gerekir. Staj defter teslim tarihini okullar duyurmaktadır.

Staj Defteri Nasıl Doldurulur? Ne Yapmak Gerekir?

Staj ile öğrencilerin okulda öğrendiği teorik bilgilerin pratiğe dökülmesi amaçlanır. Üniversitelerde, meslek liselerinde zorunlu staj uygulamaları ile bu hedef gerçekleştirilir. Bunun için öğrencilere staj defteri ve staj ankeri verilir. Bu evrakların eksiksiz, hatasız doldurulması istenir. Staj defterinde her sayfada staj boyunca yazılması gereken günlük raporlar bulunur.

Staj defteri her gün düzenli olarak doldurulması gerekir. Böylece staj sonuna iş birikmez. Ayrıca günü gününe doldurduğunuzda en sıcak bilgileri yazabilirsiniz. Staj bitene kadar defteri doldurmaz ve staj sonuna bırakırsanız strese girebilirsiniz. Ayrıca stajın ilk günlerinde neler yapıldığını hatırlamayabilirsiniz. Bunun için günü güne doldurmanız daha kolay olacaktır. Peki staj defteri nasıl doldurulur?

  • Staj defterine tarih bilgileri eksiksiz yazılmalıdır. Defterlerde tarihin yazılacağı yer açıkça belirtilmiştir.
  • Düzenli günlük rapor tutabilmeniz için staja başladığınız günden itibaren tarih sıralamasıyla staj sona erene kadar kayıt almalısınız.
  • Staj süresince öğrendiklerinizi günü gününe sırasıyla raporlarda yer vermelisiniz.
  • Staj sırasında yaptığınız hataları, hatalardan çıkardığınız dersleri yazmalısınız.
  • Bir günlük tutar gibi staj süresinde yaptıklarınızı yazmanız gerekir. Ayrıntı vermelisiniz.
  • Stajda her bir hafta bittikten sonra 1 haftanın özeti şekilde rapor oluşturmalısınız.
  • İş yeri giriş ve çıkış saalerini de staj defterine yazmanız iyi olacaktır. Böylece iş disiplinine aşina olursunuz.

Staj Defteri Hangi Kalemle Doldurulur? 

Staj defterini sakın ola kurşun kalemle doldurmaya kalkmayın. Tıpkı diğer tüm resmi işlemlerde kullanıldığı gibi staj defterlerinde tükenmez kalem kullanmanız faydalı olacaktır. Böylece deftere yazdıklarınız silinemez ve değiştirilemez. Eğer dışarıdan müdahale olursa anlaşılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.