kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Numarataj Nedir? Nasıl Alınır? Numarataj Belgesi

Numarataj Nedir? Nasıl Alınır? Numarataj Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır? Numarataj Uygulaması Zorunlu Mu? Numarataj Belgesi Almak İçin Gereken Belgeler Numarataj Belgesi Ücreti Ne Kadar?

A+
A-

Türkiye’nin nüfusu giderek artmaktadır. Cumhuriyetin başında birkaç milyon olan nüfus 2020’li yıllarla birlikte 80 milyonun üzerine çıkmıştır. 2021-2022 döneminde Türkiye nüfusu yaklaşık 84 milyon olarak açıklanmaktadır. Milyonlarca kişi ülkenin dört bir yanında yaşamakta, farklı adreslerdeki iş yerlerinde çalışmaktadır. Vatandaşların ev adresleri, iş adresleri, yemek siparişleri, posta işlemleri ve mekan ararken adres bilgilerine başvurulur. Şehir, ilçe, mahalle, sokak bilgilerinin yanı sıra bina numarası bilgilerinden faydalanır. İşte tüm bu bilgilerin yer aldığı plakalara, levhalara numarataj denmektedir. Meydanlardaki, caddelerdeki, bulvarlardaki, binalarda adres bulmak için gözlerimizin aradığı genellikle mavi levhalara denir. Bu sayede hangi adreste hangi ev veya iş yeri var, aradığımız yere ne kadar uzaklıktayız öğrenebiliriz. Peki numarataj nedir? Ne demek? Numarataj nasıl alınır? Numarataj belgesi nasıl nereden alınır? Numarataj ücreti ne kadar?

Numarataj Nedir? Ne Demek?

Belediyelere ait bölgelerde bulvarlarda, meydanlarda, yol, cadde ve sokaklarda bulunan, binaların adresini bulma konusunda işe yarayan mavi plakalara, levhalara numarataj denir. Bu levhaların üzerindeki bilgiler sayesinde aradığmız binayı, kafeyi, iş yerini, evi bulabiliriz. Aradığımız adrese uzaklığımızı ölçebiliriz. 

Numarataj Uygulaması Zorunlu Mu?

İl, ilçe, mahalle, bulvar, köy, meydan, sokaklar, yollar ve caddelere isim ve numara yazılması zorunludur. Binalara, iş yerlerine de numara yazılması zorunludur. Bu nedenle numarataj uygulaması zorunlu bir uygulamadır. Böylece adres bilgileri kayıt altına alınmış olur, haritalar yapılabilir, internette aktarılarak harita uygulaması kullanılabilir.

31 Temmuz 2006 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan adres ve numaralama yönetmeliği ile cadde, meydan ve sokaklarda cephesi olan binalara numara verilmektedir. Yeni yapılacak binalar için de numarataj belgesi alınmak zorunludur. Bu belgeyi almadan yapılacak projeler eksik olmaktadır. Numarataj almak için belediyeye başvuru yapılmalıdır..

Numarataj Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?

Numarataj belgesi yeni yapılacak yapılar, binalar ve yeni yapılmış yapılar için alınan bir belgedir. Bu belgeyi almak için ikamet edilen bölgedeki sorumlu belediyeye giderek başvuru yapılmalıdır. Numarataj belgesi almak için gerekli belgeleri temin ederek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Gerekli belgelerin fotokopilerini ve asıllarını yanında bulundurmanız faydalı olacaktır. Bölgenin krokisi ile birlikte numarataj işlemlerini yapabilirsiniz. Bu kroki sayesinde binanın bulunduğu mahalle, sokak, etrafındaki yapılar, kaç katlı olup yapıyla ilgili bilgiler ve kapı numaraları belediyeye sunulmuş olur.

Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) sayesinde Türkiye’deki tüm adres bilgileri kayıt altına alınmaktadır. Sizde numarataj belgesi alarak bu sisteme kayıt işlemini tmamlarsınız. Numarataj Banko Sistemine kayıt yaptıktan sonra Numarataj Müdürlüğü ilgili yapıya keşif memurları gönderir. Ve keşif yapılır. Daha sonra numarataj kaydı tamamlanır.

Numarataj Belgesi Almak İçin Gereken Belgeler

Numarataj belge talep dilekçesi
Bina tapu belgesi ve fotokopisi
Bina kullanım izin belgeleri
Kiracı numarataj belgesi alacaksa kira kontratı ve fotokoisi
Numarataj harç bedeli ödendiğine ilişkin belge
İşlemi yapacak kişiye göre gerekirse vekalatname

Numarataj Belgesi Ücreti Ne Kadar?

Numarataj başvurusu tapu sahipleri veya kiracıların kira kontratı getirmesiyle yapılabilir. Üçüncü şahıslar ancak vekaletname ile işlem yapabilir. Bu işlemler için harç parası ödenmelidir. Numarataj ücretleri şu şekildedir;

Çok katlı konutlar için 450 TL
İş yerleri için 250 TL
Hobi bahçeleri için 100 TL
Tek konutlar için 300 TL
Tek konutlar için dublex ve triplex 500 TL
Çok katlı konutlar için 600 TL
İş yerleri 450 TL
Hobi bahçeleri için 200 TL
Yol için keşif bedeli 140 TL
İstinat duvarı, fore kazıklar ve iksa gibi yapılar için 500 TL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.