kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Üniversitede Koşullu (Şartlı-Sorumlu) Geçme Nedir?

Üniversitede Koşullu (Şartlı-Sorumlu) Geçme Nedir? Nasıl Olur? Üniversitede Koşullu Geçme Nedir? Üniversitede Şartlı-Sorumlu Geçme Nedir? Üniversitede DC ve DD Ders Notu İle Geçilir Mi? DD, DC Dersi Kalan Öğrencinin Bursu Kesilir Mi?

A+
A-

Üniversitede Koşullu (Şartlı-Sorumlu) Geçme Nedir?

Eğitim konusunda pek çok farklı başlıklara yer verdiğimiz yazılarımıza devam ediyoruz. Bugün de sizlere üniversite eğitiminde koşullu geçmenin ne demek olduğunu ele aldık. Gelin birlikte Üniversitede koşullu yani şartlı-sorumlu geçme nedir, bakalım…

Türkiye’de hemen hemen her şehirde bir üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerde, önlisans ve lisans öğrenimi gören binlerce öğrenci, eğitimini tamamlayarak mezun olmuş milyonlarca kişi bulunur. Üniversite öğrencilerinin, üniversiteye geçecek olan liselilerin eğitimle, sınavla, geçme notlarıyla ilgili pek çok sorusu bulunur. kamu haber

Örneğin üniversitede koşullu, şartlı, sorumlu geçme olup olmadığı merak edilir. Peki üniversitede koşullu geçme nedir? Üniversitede şartlı-sorumlu geçme ne demek?  Üniversitede DC ve DD Ders Notu İle Geçilir Mi? DD, DC Dersi Kalan Öğrencinin Bursu Kesilir Mi?

Üniversite Not Hesaplama Nasıl Yapılır?Üniversite Ortalaması Nasıl Bulunur ?

Üniversitede Koşullu Geçme

Liseye geçiş, üniversiteye geçiş derken yorulan öğrenciler genellikle üniversitede 1-2 yıl dinlenmeyi tercih ederler. Bu nedenle pek çok öğrenci dersleri alttan alır veya koşullu geçme formülü sık sık gündeme gelir.

Koşullu geçme üniversitede mezun olmasına ramak kalan, mezun olmaya çalışan öğrencilerin hayatını kurtarmaktadır. Bu formül sayesinde öğrenciler CD, DC veya DD gibi harf notu aldıklarında dersi koşullu geçerler. Ancak sınıfı geçmelerinin tek şartı mezuniyet için fakülte tarafından belirlenen ortalamayı yakalamanızdır.

 

Üniversitede Şartlı-Sorumlu Geçme Nedir?

Üniversite öğrencileri vize ve final sınavlarından aldıkları notlara göre dersleri geçerler veya ilgili dersi alttan alırlar. Sınavlardan alınan puanlar daha sonra AA, BC, CA gibi harf notlarına dönüştürülür. 100’lük sistemdeki puanlar karşılığındaki harflerle eşleştirilir. Bu kapsamda X dersindeki harf notunuz CD, DC veya DD olarak sisteme geçmişse bu dersleri koşullu geçmiş sayılırsınız. Bu durumda yapmanız gereken tek bir şey vardır. O da fakülte tarafından belirlenen mezuniyet için gereken not ortalamasını tutturmanızdır. Örneğin fakülteniz mezuniyet için 2.00 not ortalamasını sınır belirlemişse siz de 2.05 ortalamayla mezun oluyorsanız CD, DC veya DD aldığınız dersleri geçmiş sayılırsınız. Ancak not ortalamanız gereken sınırdan daha aşağıda ise bu dersleri tekrar almanız istenmektedir.

Üniversitede öğrencilerin derslerden direkt olarak geçmek için alması gereken harf notu CC olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin direkt olarak o dersten kaldığını, alttan aldığını gösteren harf notu ise FF olarak belirlenmiştir. FF aldığınız dersleri bir sonraki dönem tekrar almanız gerekmektedir.

 

Üniversitede DC ve DD Ders Notu İle Geçilir Mi?

Aldığınız dersteki geçme notu DC ve DD ise söz konusu dersi şartlı veya koşullu geçmişsiniz demektir. Mezun olma aşamasına geldiğinizde ortalamanız 02.00 veya 02.00’inin üzerinde ise sorunsuz mezun olabilirsiniz. Ancak fakültenin belirlediği geçme notunun altında kalmanız durumunda bu dersleri tekrar almanız gerekmektedir.

 

DD, DC Dersi Kalan Öğrencinin Bursu Kesilir Mi?

Geçmiş dönemde Kredi ve Yurtlar Kurumundan burs alan, yurt hakkından faydalanan öğrenciler 3 dersi FF ders notuyla geçerse bazı yaptırımlara tabii tutuluyordu. Bu durumda burs alan öğrencilerin bursu krediye çevriliyordu. Ancak yeni dönemde bu sistem değişti ve artık ders notlarına değil genel ortalamaya bakılır oldu.

Yeni dönemde genel not ortalamanız 2.00 üzerindeyse FF ders notunuz olsa bile bir yaptırıma maruz kalmanız söz konusu olamaz. Açıköğretim Fakültesinde koşullu geçme işlemleri de burada anlatıldığı gibidir.

universite ders notu harf notu

Üniversiteden Atılma Var Mı? Üniversiteden Kimler Atılır?

Koşullu geçince ne olur?

Koşullu geçtiğiniz dersleriniz mezuniyet durumu oluştuğunda önem kazanmaktadır. Şayet mezuniyet için gerekli ortalamaya sahipseniz koşullu olarak daha önce almış olduğunuz dersleri yeniden almanız gerekmez.

Yorumlar

  1. Alper Öz Avatar Alper Öz dedi ki:

    Merhaba benim matematik ortalama 44 ve dd başarısız diyor o dönem ortalama 2,25 genel ortalama 2,47 öğrenci işlerine sordum müdür yardımcısına sordum bütünlemeye girmeye gerek yok dediler yardımcı olur musunuz

  2. Melike Avatar Melike dedi ki:

    Merhaba benim bı dersimin ortalaması 55 genel not ortlamam 2.80 ben bütünlemeye girmeli miyim acaba

  3. yasemin kutlu Avatar yasemin kutlu dedi ki:

    merhaba üstten aldığım dersten kaldım seneye tekrar alsam sıkıntı olur mu ya da bütüne girmesem