kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Yaptırmamanın Cezası Nedir? Ne Kadar?

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Yaptırmamanın Cezası Nedir? Ne Kadar? Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Nedir? Ne Demek? Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Yaptırmamak Suç Mu? Cezası Var Mı? Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Yaptırmamanın Cezası Nedir? Ne Kadar? Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırılmalı Mı? Doğrusu Ne?

A+
A-

Türkiye gibi deprem tehdidi altındaki ülkeler kendilerini korumak, maddi ve manevi kayıpları en aza indirmek için adımlar atıyor. Depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi, toplanma alanlarının korunması, deprem tatbikatlarının düzenlenmesi, afet senaryolarına çalışılması gibi bir dizi hayati derecede önemli konu bulunuyor. Ancak bu işin bir de ekonomi boyutu var. Depreme karşı alınacak ekonomik tedbirlerin başında da sigorta geliyor. Sigorta uygulaması ile olası afet senaryolarında maddi kayıpların en aza indirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda devlet de Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasını hayata geçirdi. Olası büyük İstanbul depremi, Elazığ ve çevre illerde yaşanan depremler hakkında konuşuldukça sigorta konusu yeniden gündeme geliyor. Peki zorunlu deprem sigortası nedir? Zorunlu deprem sigortası yaptırmamak suç mu? cezası var mı? Zorunlu deprem sigortası yaptırmamanın cezası nedir? Ne kadar?

Zorunlu Deprem Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır? Neleri Kapsar?

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Nedir? Ne Demek?

Bu sigorta ile deprem, deprem sonucu meydana gelen yangın, sel, tsunami, yer kayması, sarsıntı nedeniyle ortaya çıkan maddi zararların, hasarların karşılanması hedeflenir. Özellikle deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşların maddi kayıplarının en aza indirilmesi istenir. Bu felaket senaryosunda sigortanın devreye girerek maddi zararları karşılaması maddi yaraları kısa sürede saracaktır. Çünkü deprem meydana geldiğinde insanlar her şeylerini kaybedebilmektedir. Sigorta sayesinde poliçede belirtilen limitler doğrultusunda zarar karşılanır. Burada önemli olan nokta poliçede belirtilen teminat kapsamına alınan yapılar ve yapı bölümleridir. 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla azami teminat tutarı tüm yapı tiplerinde 240 bin TL olarak belirlenmiştir. kamu haber

zorunlu deprem sigortasi cezasi

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Yaptırmamak Suç Mu? Cezası Var Mı?

Zorunlu deprem sigortası tüm ev sahiplerinin yaptırmak zorunlu olduğu bir uygulamadır. Marmara depremi sonrasında büyük yara alan Türkiye, bu sigortanın yaptırılmasını vatandaşların tercihine bırakmamış ve zorunluluk getirmiştir. Bu sigortayı yaptırmak zorunludur. Sigortayı yaptırmamak yasaktır. Ancak suç değildir ve bir para cezası da yoktur. Pek çok kişi zorunlu deprem sigortası yaptırmazsa idari para cezası ödeyeceğinden korkmaktadır. Ancak böyle bir uygulama yoktur.

 Zorunlu deprem sigortası yaptırmak zorunludur. Ancak bu sigortayı yaptırmamanın cezası olarak idari para cezası verilmez. Bunun yerine farklı bir yaptırım uygulaması söz konusudur. Zorunlu deprem sigortası yaptırmayan kişi veya kişilere konut alım-satımı konusunda, konut işlemlerinde kısıtlama yapılır. Örneğin bu kişiler konutlarını satamaz ya da kiraya veremez. Konutlarda su ve elektrik abonelik işlemleri yapılamaz. Çünkü bu tarz işlemlerde Zorunlu Deprem Sigortası yaptırdığınıza dair DASK belgesi istenir. Bu belge olmadan da abonelik işlemleri, alım-satım işlemleri yapılamaz.

Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırılmalı Mı? Doğrusu Ne?

Türkiye haritasını gözünüzün önüne getirin. Bu ülkenin, bu büyük toprak parçasının 3’te 2’sinin deprem riski altında olduğu gerçeğini göz önünde bulundurun. Bu durumda önlem almamak için, tedbir almamak için, depreme dayanıklı binalar yapmayıp, bu binaları oturmak için tercih etmemek için hayatınıza ve diğer insanların hayatına değer vermemeniz gerekiyor. Deprem gibi afetlere karşı akıllı kararlar almak gerekir. Çünkü afet, asla affetmez.

Depremin Büyüklüğü ve Şiddeti Nedir Nasıl Ölçülür? Richter Ölçeği Nedir?

Depremin büyüklüğü ve şiddeti ne ile ölçülür?

Yerkabuğunda oluşan dalgalanmaları ölçmek için sismometre dediğimiz aygıtlar kullanılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.