kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2 Yıllık Sözel Bölümler 2023

2018 2 yıllık sözel bölümleri nelerdir, 2 yıllık sözel bölümlerine nasıl girerim, 2 yıllık sözel bölümleri listesi nelerden oluşmaktadır sorularının cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

2023 2 yıllık sözel bölümleri nelerdir, 2 yıllık sözel bölümlerine nasıl girerim, 2 yıllık sözel bölümleri listesi nelerden oluşmaktadır, 2 yıllık sözel bölümlerine sınavsız geçiş hakkı var mıdır,önlisans sözel bölümleri nelerdir, 2 yıllık bölümlerde sözel programları hangileridir gibi soruların cevaplarını sizin için derlemeye çalıştık.

Geçtiğimiz yıla kadar üniversiteye girmek için var olan sistem 2 basamaklı olan ve Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) isimli iki sınavdan oluşan bir sınav sistemi idi. Bu sistemde 2 yıllık bölümlere girmek için YGS’den alınan puanlar kullanılmaktaydı. YGS kendi içinde 6 puan türünü barındırıyordu. Bunlar YGS 1,YGS 2, YGS 3, YGS 4, YGS 5 ve YGS 6 puan türleriydi. Bu puan türlerinden YGS 1 ve YGS 2 sayısal ağırlıklı, YGS 3 ve YGS 4 sözel ağırlıklı, YGS 5 ve YGS 6 iseeşit ağırlık ağırlıklı puan türleri idi.

2 YILLIK SÖZEL BÖLÜMLERİ 2023

2018 yılından itibaren değişen sistem aynı sınav içinde yine 2 basamaklı olacak gibi görünüyor. Sınavın birinci kısmı olan Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) 40 Türkçe 40 Matematik sorularından oluşacak. Sınavın ikinci kısmı diyebileceğimiz kısım ise sosyal bilimler, fen bilimleri, Türk dili ve edebiyatı coğrafya, matematik sorularından oluşacak. Bu sınavın tamamının adı ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak adlandırılacak.

2 yıllık bölümlere daha önceden ya YGS puan türleriyle ya da sınavsız geçiş hakkı ile girilebilmekteydi. Sınavsız geçiş hakkının sürdürülüp sürdürülmeyeceği bir tartışma konusu olsa da meslek lisesi mezunları kendi bölümleri ile alakalı bölümlere böyle bir geçiş hakkına sahip. Bununla beraber YGS puan türleri ortadan kalktığı için muhtemel olarak 2 yıllık bölümlere TYT’den alınan puanlar ile yerleşilecek.

Daha öncesinde YGS 3 ve YGS 4 puan türleri ile alan 2 yıllık sözel bölümleri listesini sizin için derledik. 2 yıllık sözel bölümleri 2023 listesinin tamamı aşağıdaki gibidir. Üniversite Rehberi

1)      Adalet

2)      Basın ve Yayıncılık

3)      Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği

4)      Kültürel Miras ve Turizm

5)      Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

6)      Turist Rehberliği

7)      Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik

8)      Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik

9)      Uygulamalı Rusça ve Çevirmenlik

10)  Aşçılık

11)  Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı

12)  Çağrı Merkezi Hizmetleri

13)  Çocuk Gelişimi

14)  Deri Konfeksiyon

15)  Fotoğrafçılık ve Kameramanlık

16)  Geleneksel El Sanatları

17)  Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu

18)  Görsel İletişim

19)  Halıcılık ve Kilimcilik

20)  Halkla İlişkiler ve Tanıtım

21)  İlahiyat

22)  Marka İletişimi

23)  Medya ve İletişim

24)  Mimari Dekoratif Sanatlar

25)  Radyo ve Televizyon Programcılığı

26)  Reklamcılık

27)  Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri

28)  Turizm Animasyonu

29)  Yerel Yönetimler

*Liste Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM)sitesindeki kılavuzdan oluşturulmuştur. Yapılacak bir değişiklik için ÖSYM’nin yapacağı açıklama esas olacaktır.

 

2 Yıllık Sözel Bölümler Nelerdir?

Adalet
Basın ve Yayıncılık
Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
Kültürel Miras ve Turizm
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.