kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2018-2019 Plaka Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ülkemizdeki milyonlarca otomobil sürücüsü nasıl araç plaka sorgulama yapacağını merak etmektedir. Araç Plaka Sorgulama Nasıl Yapılır? Araç plaka sorgulamak için 4 yöntem bulunmaktadır. Peki bu yöntemler nelerdir?

A+
A-

Türkiye’nin 81 ilinde yaşayan milyonlarca araç sürücüsü için en önemli faktörlerden biri de araç plaka sorgulamasıdır. Milyonlarca araç sürücüsü/otomobil sürücüsü dört farklı şekilde araç plaka sorgulaması yapabilmektedir. Bu dört seçenek şu şekildedir: SMS yoluyla araç plaka sorgulama, e-Devlet yoluyla araç plaka sorgulama, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’dir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki 81 ildeki milyonlarca araç sürücüsünün en çok kullandığı seçenecek e-Devlet’tir. Kamu Haber

Peki araç plaka sorgulama ne işe yarar? En önemli ve başlıca olarak şunları sıralamak gerekir: araç plaka sorgulayarak aracın çalıntı olup olmadığını öğrenebiliriz. Ayrıca kasko durumuna dair de bilgi edinebiliriz.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

e-Devlet üzerinden araç plaka sorgulaması, turkiye.gov.tr internet sitesinden giriş yapılarak gerçekleştirilebilir. Giriş için; e-Devlet şifresi, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, e-İmza ve mobil imza seçenekleri kullanılabilir. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısından Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü açılır. Menüden ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak sorgulama gerçekleştirilebilir.

Araç plaka sorgulama işlemi sonucunda; aracın rengi, markası, modeli, sahip belge tarihi ve tescil birimi görülebilir. Bu bilgiler dışında hak mahrumiyeti olup olmadığı ve aracın çalıntı olup olmadığı bilgilerine de kolayca ulaşılabilir.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Araç plaka sorgulama, SMS ile tüm operatör kullanıcıları tarafından yapılabilir. Sorgulama ücreti, 7 Türk Lirası’dır. Sorgulama ile aracın trafiğe çıkış tarihi, kaskolu kaskosuz gün sayısına ulaşmak için; ‘’DETAY boşluk PLAKA’’ yazılır ve 5664’e gönderilir. Araçta değişen parça bilgisi; ‘’PARCA PLAKA’’ yazılıp 5664’e gönderilerek öğrenilebilir. Örnek olarak; 34AB1234

Aracın plakası değiştirilmiş olsa da sorgulama ile hasar bilgisine ulaşılabilir. Bunlar dışında SMS ile trafik ve poliçe sorgulama işlemleri de gerçekleştirilebilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile araç plaka sorgulama, sbm.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. İnternet sitesine giriş yapıldıktan sonra, ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısı kullanılarak araç plakası ve T.C. kimlik numarası ile araç plaka sorgulaması yapılabilir.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü ile araç plaka sorgulama, egm.gov.tr internet sitesinden yapılır. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı üzerinden ad, soyad ve T.C. kimlik numarası ile araç plakası sorgulanabilir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.