kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çalışmadığına Dair Belge Nedir? Nasıl Alınır? Nereden Alınır?

Çalışmadığına Dair Belge Nedir? Nasıl Alınır? Nereden Alınır? Sosyal Güvenlik Kurumundan ve e-Devlet'ten alınan çalışmadığına dair belge nedir? Ne demektir? Çalışmadığına dair belge nasıl ve nereden alınır? Çalışmadığına dair belge örneği nasıl bulunur?

A+
A-

Hemen hemen her vatandaşın hayali işe girmek, işe sahip olmak, düzenli olarak maaş almak ve kariyer yapmak istemektedir. Bu hayali paylaşan vatandaşlar bu doğrultuda adımlar atar ve hayallerini gerçekleştirmek için çaba gösterir. Ancak ne yazık ki her vatandaşın iş bulması imkansızdır. İşi, düzenli bir maaşı olmayanlar, maddi yardıma veya desteğe ihtiyaç duyanlar ise bu ihtiyaçlarını karşılayabilmek için araştırma yapmaktadır. Bu noktada öğrencilere burs ve kredi, ihtiyaç sahiplerine maddi yardım, kampanyalardan faydalanma hakkı verilir. Türkiye’de burs, yardım, para yardımı ve kampanyalardan faydalanmak isteyen adaylarda bazı özel şartlar aranmaktadır. Bu noktada adaylarda aranan en önemli şart kişinin çalışmadığını kanıtlayacak belgedir. Bu belge halk arasında “çalışmadığına dair belge” olarak bilinmektedir. Burs, kredi, yardım, destek almak isteyen veya kampanyalardan faydalanmak isteyen vatandaşlar bu belgeyle ilgili araştırma yapmakta ve sorular sormaktadır. Peki çalışmadığına dair belge nedir? Ne demek? Çalışmadığına dair belge nasıl ve nereden alınır? Çalışmadığına dair belge örneği var mı?

Çalışmadığına Dair Belge Nedir? Ne Demek?

Üniversitelilerin aldıkları veya alacakları burslarla eğitim hayatı büyük ölçüde kolaylaşmaktadır. Bu nedenle binlerce üniversiteli her yıl burs arayışına girmektedir. Burs veren kurumlar ise yardımda bulunacakları kişide bazı şartlar aramaktadır. Örneğin adaylardan çalışmadığına dair belge istenmektedir. Böylece üniversitelilerin bursu zenginleşme aracı olarak kullanması engellenir. Ayrıca daha çok ihtiyacı olan, geliri hiç olmayan kişilere kaynak aktarılabilir. Ayrıca prim ödemeleri yapılırken, üniversitelerde işlem yaparken, ulaşımda indirimli kartlar alırken sizden çalışmadığınıza dair belge istenebilir. Bu belge sizin çalışmadığınızı, gelirinizin olmadığını, sigortanızın yapılmadığını kanıtlamış olur. Özellikle 26 yaşını geçen ve eğitim almaya devam eden kişilerin indirimli kart alabilmeleri için bu belgeyi almaları gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir sebep ya da engelden dolayı çalışamayan kişiler de yardım almak için veya kampanyalardan faydalanmak için başvuru yaptığında iş göremezlik raporunun yanı sıra çalışmadığına dair de belge alması gerekebilir.

Çalışmadığına Dair Belge Nasıl ve Nereden Alınır?

Çalışmadığını ispat etmeye çalışan, burs, yardım başvurusu yapan vatandaşlardan çalışmadığına dair belge istenebilmektedir. Bu nedenle pek çok kişi bu belgeyle ilgili soru sormaktadır. Belgenin ne anlama geldiği, nasıl ve nereden alındığı merak edilmektedir. Vatandaş iş göremediğine dair, çalışmadığına dair resmi belgeyi bulunduğu bölgedeki Sosyal Güvenlik Kurumundan alabilir. Bunun için SGK’ya giderek başvuru yapmanız gerekmektedir. Ancak elle başvuru yolu tek yol değildir. e-Devlet sistemi sayesinde vatandaşlar bilgisayar ve internet aracılığıyla SGK’ya gitmeden çalışmadığına dair belge alabilir. İnternete veya bilgisayara erişimi olmayan vatandaşlar ise ikamet ettiği şehirdeki SGK’ya giderek elle başvuru yapabilir. İnternetten veya SGK’ya giderek alacağınız belgelerde ise küçük bir fark olacaktır. SGK’ya gidip elle bu belgeyi aldığınızda aldığınız belgede mühür olacaktır. Yani SGK sizin çalışmadığınızı mühürle onaylayacaktır. Ancak e-Devlet üzerinden alınan belge de bu Sigortacılık Tescil Kaydı Tespitinde mühür bulunmaz.

4A, 4B, 4C yani SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kayıt sorgulamalarından tek tek çıktı almanıza gerek yoktur. Bunun yerine e-Devlet aracılığı ile tüm kurum bilgilerini tek seferde sorgulamak mümkündür. Bunun için “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” “Barkodlu Belge Oluştur” aramalarının ve komutlarının ardından belgeyi kolaylıkla alabilirsiniz. Üstelik e-Devlet üzerinden alınan belge barkodlu olduğu için oluşturulduğu tarihten itibaren resmi belge olacaktır. Bu sayede SGK’ya giderek elle alacağınız mühürlü belgeden aşağı kalır yanı olmayacaktır.

Çalışmadığına Dair Belge Örneği

Pek çok kişi bu belgenin ne olduğu bilmediği için çalışmadığına dair belge örneğini bulmaya çalışmaktadır. Ancak belgeyi diğer belgelerden ayıran farklı bir özelliği bulunmamaktadır. e-Devlet üzerinden bu belgeyi oluştururken belgeye göz atmanız mümkün olacaktır.
SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

ornek

Yorumlar

  1. SEMİHA BÜYÜK Avatar SEMİHA BÜYÜK dedi ki:

    HİÇ BİR YERDE ÇALIŞMIYORUM