kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Dolandırıldım Ne Yapmalıyım? Nereye Şikayet Etmeliyim?

Dolandırıldım Ne Yapmalıyım? Nereye Şikayet Etmeliyim? Dolandırılmak Nedir? Dolandırıcı Nedir? Dolandırıcılar Nereye ve Nasıl Şikayet Edilir?

A+
A-

Sosyal medyanın da yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye’de çok sık dolandırılma haberi duyulmaya başlandı. 7’den 70’e milyonlarca kişiye dadanan dolandırıcılar farklı taktiklerle insanları kandırmaya çalışıyor. Özellikle de ülke gündemindeki terör örgütleri “PKK/YPG, FETÖ ve DEAŞ ile bağlantınız tespit edildi” argümanı üzerinden insanları korkutarak para talep ediliyor. Bunun yanı sıra internet üzerinden, müstehcen görüntüler üzerinden yapılan şantajlar da var. Peki tüm bu zorbalıklara, baskılara, tehditlere maruz kalanlar, dolandırılanlar ne yapmalı? Günümüzde binlerce kişi “Dolandırıldım, ne yapmalıyım? Nereye şikayet etmeliyim?” sorularına cevap arıyor. Dolandırılmak Nedir? Dolandırıcı Nedir? Dolandırılılanlar Ne Yapmalı? Tercihiniyap ailesi olarak bu sorulara cevap aradık.

Bitcoin Nedir? Bitcoin Ne Kadar? Özellikleri Nelerdir?

Dolandırılmak Nedir? Dolandırıcı Nedir?

Türk Dil Kurumuna (TDK) göre dolandırılmak fiili dolandırma işine konu olan kişileri işaret etmektedir. Dolandırıcı ise bir kişiyi aldatarak, kandırarak mal veya parasını lan kişiyi ifade etmektedir. Halk arasında ayyar veya tokatçı olarak da bilinir. Günümüzde dolandırıcı sayısı ve dolandırılma olayları giderk artmaktadır. kamu haber

Dolandırıldım Ne Yapmalıyım? 

Dolandırıcılar her zaman gizli çalışmıyor. Tehdit ve şantaj gibi suç olan unsurların dışında açık seçik yürütülen faaliyetler de var. Örneğin Türkiye Çiftlik Bank başta olmak üzere onlarca saadet zincirini gördü. Binlerce kişinin milyonlarca lirası ortadan kayboldu. Ayrıca Bitcoin rüzgarıyla birlikte gelen coin vakaları da yaşanıyor. Bina, otel, ev yapacağını söyleyerek insanları dolandıran iş insanları da var. İkinci el cihaz, araba, kredi kartı dolandırıcıları bulunuyor.  Peki tüm bu tehditlerle karşı karşıya gelen insanlar ne yapmalı? Dolandırılanlar ne yapmalı?

Türkiye’de dolandırılan, dolandırıcıların tehditleri ile karşı karşıya gelen vatandaşlar her şeyden önce sessiz kalmamalıdır. Önce yakınları ile sonra da güvenlik güçleri ile durumu paylaşmalıdır. Günümüzde emniyet güçleri ve hukuk mekanizmaları bu konularda son derece etkili hareket etmektedir. Bilişim suçları alanında çalışan savcılar, polisler, uzman avukatlar bulunmaktadır. Dolandırıcılık kapsamında Türk Ceza Kanunun 157. Maddesindeki şekliyle hileli şekilde insanları aldatarak dolandıran kişiler, kişiye zar vererek kendilerine veya başkalarına fayda sağlayan kişiler 1-5 yıl arasında hapis cezası ile karşı karşıya gelirler. Ayrıca para cezası da uygulanır. Yani bu büyük bir suçtur. Karşı koymanız, şikayet etmeniz durumunda dolandırıcılar yakalandığında hem hapis hem de para cezası alabilir.

Dolandırıcılar Nereye ve Nasıl Şikayet Edilir?

Yasaya göre dolandırıcılar için en fazla 5 yıl hapis cezası öngörülse de işlenen suça göre bu ceza artmaktadır. Bu nedenle asla korkmamalı, geri adım atmamalısınız. Sizin gibi başka mağdur olan kişiler de olacaktır. Herkesin şikayet etmesi, suç oranının büyük olması nedeniyle hapis cezası onlarca yıla kadar çıkabilir. Peki dolandırılan, tehdit edilen, şantaja uğrayan vatandaş nereye, nasıl şikayet edebilir?

  • İnternet üzerinden, sosyal medyada dolandırıldıysanız Emniyet bünyesindeki bilişim suçlarına müracaat edebilirsiniz. Bunun için internetten şikayet dilekçesi de doldurabilirsiniz. Karakola giderek şikayetçi olabilirsiniz. İsterseniz internetten telefon numarası bularak arayıp şikayetçi olabilirsiniz. 
  • CİMER’e yazarak mağdur olduğunuzu, gerekli bilgileri aktarabilir ve yardım isteyebilirsiniz.
  • En yakın karakola, polis amirliği merkezine giderek şikayetçi olabilirsiniz.
  • En yakın jandarma merkezine giderek şikayetçi olabilirsiniz.
  • Savcılığa giderek şikayetçi olabilirsiniz.
  • Bir avukata giderek onun aracılığı ile işlem başlatabilirsiniz.
  • Yaşadıklarınızla ilgili hem yazılı hem de sözlü olarak başvuru yapmanız daha sağlam olacaktır.

Kuryenet Çalışma Saatleri Nasıl?

Dolandırıcıyı nereye şikâyet edebilirim?

Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.