kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Enformasyon Memuru Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Enformasyon Memuru Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Enformasyon Memuru Nedir? Kimdir? Enformasyon Memuru Nerelerde Çalışır? İş İmkanları Nelerdir? Enformasyon Memuru Maaşları Ne Kadar?

A+
A-

Enformasyon Memuru Nedir?

Enformasyon memuru nedir diye baktığımızda; afet yönetim merkezinde görevli ve bu birimin ilgili işlerini yöneten kişi tanımı karşımıza çıkmaktadır. Enformasyon Memuru bazı yerlerde zorunlu koşulan bir birim elamanıdır.

Türkiye’de en çok merak edilen mesleklerden biri de enformasyon memurudur. İş arayan, kariyerine yön vermek isteyen pek çok kişi meslekler hakkında araştırma yapar. İş olanağı en yüksek meslekler büyük ilgi görür. Enformasyon memurluğu mesleği hakkında da bu bakımdan pek çok soru sorulur.

Günümüzde enformasyona büyük değer verilir. Çünkü işlenmemiş, yontulmamış bir hazinedir. Bu kapsamda bu alanda çalışan yüzlerce meslek grubu doğmuştur. Peki Türkiye’de enformasyon memuru nedir? Ne iş yapar? Nasıl olunur?

Enformasyon, danışma ve tanıtma anlamına gelir. Haber alma-verme, haberleşme eylemleri ile ilgilidir. Enformasyon memurları, afet yönetim merkezinde görev yapan devlet memurlarına verilen isimdir. Bu birimde çalışan personel, afet yönetimiyle ilgili işlemler yapmaktadır. Ayrıca her seyahat acentesinde de görev yapan bu personel büyük sorumluluklar üstlenmektedir.

Enformasyon Memuru Nasıl Olunur?

Bu mesleği icra edebilmek için adayların bazı şartları karşılamaları ve bazı işlemleri yerine getirmeleri gerekir. Örneğin tüm adaylar her sene belirli bir zaman diliminde yapılan sınavlara girip başarılı olmalıdır. TÜRSAB tarafından gerçekleştirilen bu sınava 18 yaşını tamamlayan tüm adaylar girebilir. TÜRSAB’ın yaptığı enformasyon memurluğu sınavı genel yetenek-genel kültür alanında Türkçe olarak yapılır. Sınavda başarılı olan adaaylar “C Grubu Seyahat Acentelerinde” enformasyon memuru olarak çalışabilirler. Ayrıca yabancı dil sınavında başarılı olan adaylar da “A, B ve C grubu Seyahat Acentelerinde” çalışabilirler. KPSS puanına sahip olan adaylar da devlet tarafından yapılan personel alımlarına başvuru yapabilir.

Enformasyon Memuru Ne İş Yapar?

Bu personelin üstlendiği pek çok görev ve sorumluluk vardır. Çalışılan kurum, görev yapılan birime göre görev ve sorumluluklar değişse de genel hatlarıyla yapılan işleri inceledik. İşte enformasyon memurunun yaptığı görevler…

  • Afet yönetim merkezlerinde çalışırlar.
  • Gelen çağrılara cevap verip, sorunları çözer ve ilgili birime yönlendirirler.
  • İl ve ilçelerde yaşanan doğal afetleri takip ederler.
  • Afetleri il ve ilçe müdürlerine, kaymakam ve valilere, bakanlığa, ilgili birimlere haber verirler.
  • Afet yönetim merkezindeki personel ve cihazların doğru şekiled çalışmasına katkı sağlarlar.
  • Ölü ve yaralı takibi yaparlar.
  • Doğal afetlerin neden ve sonuçlarını incelerler.
  • Maddi kayıpları analiz eder ve yetkililere bildirirler.
  • Afetler sonrası müdahale edilen yerlere ilişkin bilgi toplar rapor hazırlarlar.
  • Gerektiğinde arama kurtarma görevlerine katılıp sahada çalışırlar.

Enformasyon Memuru Nerelerde Çalışır? İş İmkanları Nelerdir?

Enformasyon memurlarının çalışma alanları kısıtlıdır. İçişleri Bakanlığı veya diğer kamu otoriteleri bünyesinde afet yönetim merkezlerinde çalışırlar. Seyahat acentelerinde istihdam edilebilirler. Bunların yanı sıra 112 acil çağrı merkezlerinde görev yapabilirler.

  • Afet yönetim merkezi
  • Seyahat acentesi
  • 112 acil çağrı merkezleri

Enformasyon Memuru Maaşları Ne Kadar?

Meslekle ilgili en çok bu konuda sorular sorulur. Meslek seçimi yapacak kişiler memurların maaşlarını merak ederler. Enformasyon memurlarının maaşları çok yüksek değildir. Bu nedenle personel özlük haklarının iyileştirilmesini isterler. Enformasyon memuru maaşları 3.000-4.500  TL civarındadır. Deneyim ve kıdem ile hizmet yılına göre ücretler artabilir.

Yorumlar

  1. turidaynight Avatar turidaynight dedi ki:

    eksik bilgi. enformasyon memurları Kültür ve Turizm bakanlığı bünyesinde turizm danışma burolarında veya il kültür ve turizm müdürlüklerin de de görev yapmaktadır.