kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

IMEI Numarası Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Bulunur?

IMEI Numarası Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Bulunur? IMEI nedir? Ne demek? Açılımı nedir? IMEI kodu veya IMEI numarası ne işe yarar? IMEI numarası nasıl ve nereden öğrenilir? IMEI numarası kaç haneli? IMEI kodu örneği nasıldır? IMEI Sorgulama, öğrenme, örneği…

A+
A-

Türkiye’de en çok satılan teknolojik alet akıllı cep telefonudur. Günümüzde her bir bireyin elinde cep telefonu bulunmaktadır. Çocuklar ve yaşlılar bile bu cihazları kullanmaktadır. Bu nedenle akıllı cep telefonlarının fiyatları milyonlarca kişiyi ilgilendirmektedir. Akıllı cep telefonu almak isteyen, telefonunu değiştirmek isteyen milyonlarca kişi fiyat sorgulaması yapmaktadır. Ancak Türkiye’de cep telefonu fiyatları vergiler nedeniyle yurt dışına kıyasla daha pahalıya satılmaktadır. KDV ve ÖTV gibi vergiler nedeniyle cihazlar yurt dışına kıyasla çok daha pahalıya satılmaktadır. Teknolojik aletlerin satış fiyatı artarken vatandaşın alım gücü de düşmektedir. Bu nedenle akıllı cep telefonlarının çalınmaması, uzun yıllar hizmet verebilmesi için fazladan güvenlik önlemi alınmaktadır. Bu önlemlerin başında ise IMEI numarasını kaydetmek gelmektedir. Telefonlar çalındığında, kaybolduğunda vatandaşlar emniyet güçlerine başvuru yapmaktadır. Polis birimleri ise çalınan veya kaybolan cihazları IMEI numrası ve IMEI kodu aracılığı ile takip etmektedir. Bu takip yolu ile de cihazlara ulaşılmaktadır. Peki bu IMEI numarası nedir? IMEI kodu nedir? IMEI numarası veya kodu ne işe yarar? IMEI numarası nasıl öğrenilir? Nasıl alınır?

IMEI Numarası Nedir? IMEI Kodu Nedir?

Üretilen her akıllı cep telefonu ve tablet IMEI koduna, numarasına sahip olarak satışa sunulur. Bu kod tıpkı vatandaşlın, T.C. kimlik numarası gibi eşsiz ve özeldir. Yani her kod bir telefona aittir. Üstelik bu kod değiştirilemez. Konuyla ilgili olarak ‘IMEI nedir? Ne demek? Açılımı nedir?‘ sorusu da sık sık öne çıkmaktadır. IMEI, International Mobile Equipent Identity’nin kısaltılmış halidir. Çoğu vatandaş IMEI kodu ile SIM kart numarası arasında bir bağ veya ilişki yoktur. Akıllı cihaz çalındığında, kaybolduğunda SIM kart değiştirilebilir ama IMEI kodu veya numarası asla değiştirilemez.

IMEI Numarası Kaç Haneli? IMEI Kodu Örneği

IMEI kodu veya numarası 14 haneli bir numaradır. Bu koda 2 haneli bir SV kodu eklenerek 16 haneye çıkabileceğini de söylemek gereklidir. Yeni çıkan, son model cihazlarda hane sayıssı değişebilir. Aslında bu konuda en net bilgiyi öğrenmek için 2004 yılında ortaya çıkan standarta bakmak gerekir. 2004’te IMEI kodu XX-YYYYYY-ZZZZZZ-W şeklinde belirginleşmiştir. Bu koddaki X ve Y harleri tür bölüştürme kodunu yani TAC’ı ifade etmektedir. ‘TAC kodu nedir? Açılımı nedir?’ sorusuna ise Type Allocation Code’un açılımıdır cevabı verilebilir. Telefondan telefona IMEI kodu ve hanesi de değişebilir.

Samsung Galaxy S2’nin TAC kodu 23-123456’dır.

iPhone 6’nın TAC kodu 06-123465’tir.

IMEI Numarası Ne İşe Yarar?

IMEI numarası telefon ve tablet gibi teknolojik aletlerin kimlik numaralarından farksızdır. Vatandaşlar için kimlik numaraları ne ise cihazlar için de bu kodlar odur. IMEI numarası veya kodu cihazların kaybolduğunda veya çalındığında bulunmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle milyonlarca kişi kendi cihazlarına ait numarayı, kodu öğrenmek için araştırma yapmaktadır. Ayrıca kodun ne işe yaradığı da en çok merak edilen konuların başında gelmektedir.

Bu numara veya kod cihaza özel ve eşsizdir.

Bu numara cihaza ait özel bilgileri saklamakta ve arayanlara bu bilgileri sunmaktadır.

Telefon, tablet vb. koda sahip akıllı cihazlar çalınır veya kaybolursa bu kod aracılığı ile hizmet sağlayıcınıza durumu bildirebilirsiniz.

Çalıntı ve kayıp durumlarında cihazın mobil ağlar üzerinden engellenmesini sağlayabilirsiniz.

Kayıp ve çalıntı durumları olduğunda polis ekipleri bu numara aracılığı ile cihazı bulabilmektedir.

IMEI numarası sayesinde cihazın en son nerede kullanıldığı, hangi işlemlerin gerçekleştirildiği tespit edilebilir.

Kısacası akıllı cihazlarınızın güvenliğini sağlamak için cihazların IMEI numarasını kaydetmeniz faydalı olacaktır.

imei numarasi nedir ne demek

IMEI Numarası Nasıl Bulunur? IMEI Kodu Öğrenme

Dünyada milyonlarca kişi akıllı cihaz kullanıcısı konumundadır. 7’den 70’e milyonlarca kişi akıllı telefon, tablet vb. cihazlar kullanmaktadır. Akıllı cihaz kullanıcı sayısı artıkça kayıp ve çalıntı vakaları da artmaktadır. Bu nedenle cihazlarının güvenliğini sağlamak isteyen kişiler cihazların IMEI numarasını öğrenmeye çalışmaktadır. Bu numarayı ve kodu öğrenmek için başvurabilecek birden fazla yok bulunmaktadır.

1-) Yeni bir telefon veya tablet aldınız. Sıfır aldığınız cihazın kutusundan çıkan belgeler içerisinde bu numarayı/kodu bulabilirsiniz. Sıfır cihazların kutusundan çıkan belgelerde bu numara belirtilmektedir.

2-) En çok kullanılan yol ise cihazın arama sayfasına girerek *#06# kodunu tuşlayıp arama butonuna tıklamaktadır. ‘ *#06# ‘ kodu arandığında cihaz ekranında IMEI numarası görünmektedir.

Akıllı telefon markalarına ve modellerine göre IMEI numarası veya kodu öğrenme yolları şu şekildedir;

Blackberry veya Sony Ericsson model telefonlarda “Seçenekler > durum altında” işlemi yapılır.

Eski Sony ve eski Sony Ericsson modellerde ” *Sağ *Sol Sol *Sol * ”  işlemi yapılır.

Android telefonlarda “Ayarlar > telefon hakkında menüsünün altında” işlemi yapılır.

İOS işletim sistemine sahip iPhone ve 3G iPad’lerde “Ayarlar>Genel>Hakkında” işlemi yapılır.

IMEI Numarası Değiştirme Nasıl Yapılır?

Akıllı telefon veya tabletlerin tek bir IMEI numarası bulunmaktadır. Bu numaralar eşsizdir ve değiştirilemez. Ancak bazı kişiler yasal olmayan yollarla bu numaranın değiştirilebileceğini iddia etmektedir. Fakat Tercihiniyap ailesi olarak asla yasal olmayan işlerle ilgilenmemeniz konusunda size uyarmak isteriz. Teknoloji çağında her işlemin geride bir iz bırakacağı unutulmamalı ve her suçun bir gün elbet ortaya çıkacağı bilinmelidir. Bu nedenle yasal olmayan, suç unsuru olan, zarara yol açabilecek davranışlardan uzak durmanızı öneririz. Bu kapsamda hiçbir okuyucumuzun IMEI numarası değiştirilmiş bir telefon almaması konusunda da uyarmak isteriz. Çünkü bu durumda cihazı kullanmanız engellenebilir, bir suça ortak olabilir ve yasal süreçlerden, soruşturmalardan geçebilirsiniz.

IMEI Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır? IMEI Kayıt Ücreti

Yurt dışından telefon getirip Türkiye’de satarak kar elde etmek isteyen binlerce kişi bulunmaktadır. Özellikle 2000’li yılların başında bu işten büyük paralar kazanan pek çok insan bulunmaktadır. Ancak dışardan ülkeye sokulan cihazların da IMEI numarası bulunur. Bu kapsamda yurt dışından ülkeye gelen vatandaşların getirdikleri telefonların IMEI numaraarının kayıt edilmesi istenir. Kayıt esnasında 120 günü geçmeyen bir pasaport ve IMEI kayıt ücretinin ödenmesi istenir. Eğer vatandaş bu kayıt işlemini yaptırmak ve kayıt ücretini ödemez ise söz konusu cigaz 120 gün içeriisnde kullanıma kapatılmaktadır.

<div></div>

IMEI Sorgulama Nasıl Yapılır?

IMEI sorgulama işlemi kamu kurum ve kuruluşları tarafından vatandaşlar için gerçekleştirilir. e-Devlet kapısı ile Bİlgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yürütülen ortak proje ile bu sorgulama işlemi elektronik ortama taşınmıştır. Bu kodu öğrenmek isteyen vatandaşların e-Devlet sistemine turkiye . gov . tr adresi üzerinden girmesi şifre ve T.C. kimlik numaları aracılığı ile işlem yapılmaktadır. Sisteme giren vatandaşlar arama butonuna  IMEI yazarak sorgulama hizmetini görebilir ve istedikleri ekrana gidebilir. Bu kapsamda gerekli numara ve bilgiler öğrenilebilir.

imei numarasi ogrenme sorgulama

Yorumlar

  1. Kubat Altekin Avatar Kubat Altekin dedi ki:

    İş arıyorum acil