kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kasko Nedir, Neleri Kapsar?

Kasko nedir, neleri kapsar, kaç günde ödeme yapar? Kasko hangi durumlarda ödeme yapmaz? Kasko yaptırmak mantıklı mı? Zorunlu mu?

A+
A-

Kasko Nedir Ne İşe Yarar?

Ülkemizde son yıllarda kasko ve sigorta konusunda genel bir bilinçlenme olduğu net olarak görülüyor. Trafik gibi riskli bir alanda kullandığı araçlarını zorunlu trafik sigortası haricinde kasko yaptırmayan neslin artık azaldığını söyleyebiliriz. Genel olarak kasko yaptıran sayısı arttı ama kaskon nedir? Kasko neleri kapsar neleri kapsamaz neleri öder neleri ödemez tam bir bilinç oturduğunu söylemek hala çok zor.

Kasko Nedir?

 Kasko, araçların maddi zararını karşılama üzerine kurulu bir sigorta türüdür. Diğer tüm sigortalar gibi aacın ve aracı kullanan kişinin bilgileri alınır hangi gruba dahilse ve aracın fiyatı neyse karmaşık bir formülle tahmini risk hesaplanır ve buna göre kasko fiyatı belirlenir. Yani kasko fiyatı, sürücü yaşı, kaza geçmişi, aracın kasko bedeli gibi birden fazla kritere göre yapılan karmaşık bir hesaplama sonucu hesaplanır.

Kasko Yaptrımak Mantıklı Mı?

Otomobil kasko fiyatları son yıllarda olağanın üzerinde artış gösterdiği için sık sık kasko yaptrımasam mı sorusunu duyar olduk. Sorunun cevabı basit ne kadar yol yapıyorsunuz, aracın çalınma ihtimali nedir, kaza riskiniz nedir ve son olarak aracın elinizde gitmesi riskini alabilir misiniz. Eğer kötü senaryo sizi korkutacak kadar kötü değilse yaptırmayabilirsiniz.

Kasko Neleri Öder Neleri Ödemez?

Aracın teknik sorunlarını kasko ödemez yani bozulan parça, motor arızası veya benzeri sorunları kasko ödemez. İlk kez kasko yaptıran kişiler tüm masraflarının karşılanacağı yanılgısına düşebilmektedir ancak yapılan kasko sözleşmesi içeriğinde bu durum net olarak belirtilmektedir.

Kasko eğer tam paket veya full paket olarak bilinen kapsamdaysa sel, heyelan gibi felaketler, aracın çalınması, yanması, hatalı olsanız dahi kazası dahil tüm zararlarda kasko öder. Tekrar belirtmek gerekir ki kasko hatalı olmanıza veya olmamanıza bakmaksızın ödeme yapmaktadır.

Kasko Hangi Durumlar Ödeme Yapmaz?

Kusurlu olsanız dahi ödeme yapan kasko yani sigorta şirketleri belirli şartlar gerçekleştiğinde ise ödeme yapmamaktadır. Bu durumlar oldukça  uç ve sınırlı olmakla birlikte dikkat edilmelidir.

Kaskonun ödeme yapmadığı haller:

  • Kasko yapılan otomobilin ticari taksi yapılması
  • Aracı kullanan kişinin ehliyetsiz olması
  • Alkollü veya uyuşturucu etkisinde kaza yapılması
  • Anahtarı üzerinde bırakılan veya kaybedilen aracın çalınması
  • Aşırı yük taşınması nedeniyle hasar oluşması
  • Aracın olağan şekilde yıpranması

Görüldüğü üzere tamamıyla beklenen yani hiç bir risk arz etmeyen arabanın eskimesi gibi durumlar ve ekstrem yani oldukça uç durumlar haricinde kasko ödeme yapmaktadır. Ancak yapılan ödeme kasko poliçesinde yer alan araç kasko değeri üzerinden yapılmaktadır. Yani siz arabanızı 50 bin TL karşılığında aldınız. Sigorta acentesi 45 bin TL rayiç bedel göründüğünü söyledi, bu durumda arabanız perte çıktığında alacağınız ödeme 45 bin TL olacaktır.

Kasko Kaç Gün İçinde Ödeme Yapar?

Ülkemizde otomobil kaskosu yapan 20 civarında firma bulunmaktadır. Her bir firmanın eksper sayısı ve sigortalı araç sayısı farklıdır. Dolayısıyla kasko ödeme süresi her sigorta firması için eş değer değildir. Ortalama bir süre vermek gerekirse 60-90 gün gibi sürelerde kasko ödeme yapmaktadır.

Size en az masraf çıkarak araba hangisi buradan öğrenebilirsiniz.

Kasko Yaptırmak Zorunlu Mu?

Tamamıyla isteğe bağlı olup zorlayıcı hiç bir düzenleme mevcut değildir. Kasko yaptırmak zorunlu olmayıp adından da anlaşıldığı üzere trafik sigortası yaptırmak zorunludur. Trafik sigortasının zorunlu olmasındaki mantık ise sizin hatanız nedeniyle trafikte zarar gören insanların maddi kayıplarının karşılanabilmesidir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmama cezası 2019 yılı başında 108 TL olarak belirlenmiştir.

Kasko ile ilgili merak ettiklerinizi buradan sorabilirsiniz.

Araç kilometresi nasıl sorgulanır buradan öğrenebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.