kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Maden Mühendisi Maaşları 2023 Ne Kadar?

​​​​​​​Özel sektörde maden mühendisi maaşı 2023 yılı için ne kadar oldu, maden mühendisi maaşları 2023’de kamuda ne kadar, maden mühendisi olmak için ne yapmak gerekir, maden mühendisi çalışma saatleri, ortamı ve şartları nasıldır, maden mühendisi ne iş yapmaktadır gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Meslek tanıtımlarından mesleklerin maaşlarına kadar meslekler ile ilgili okuyucularımızı bilgilendirici yazı dizilerimizi hazırlamaya elimizden geldiğince devam ediyoruz. Mühendislik mesleği ile ilgili de böyle bir dizi hazırlamaya karar verdik ve alan alan mühendisliklerin maaşlarını, haklarındaki kısa bilgileri sitemizde yayımlamaya başladık. Bu yazımızda da maden mühendisi maaşları ile maden mühendisinin ne iş yaptığı, çalışma şartları hakkında size bazı bilgiler vermeye çalışacağız.

Madencilik Teknolojisi

MADEN MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR? MADEN MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NE DURUMDADIR?

Maden mühendisi olarak çalışmak isteyen bireylerin bilmesi gereken en önemli şeylerden bir tanesi kamuda ve özel sektörde farklı durumların olduğudur.

Özel sektörde çalışan maden mühendislerine baktığımızda durum kamudaki kadar iyi değildir çünkü özel sektörde çalışan mühendislere hem (yeni başlayanlar için) oldukça düşük, asgari ücret veya civarlarında ücretler verilmekte hem de özel sektördeki mühendisler uzun mesai saatleriyle, yorucu bir tempoda çalışılmaktadır.

Kamuda çalışan maden mühendisleri ise hemen hemen her kamu görevlisi gibi haftalık 40 saat mesai saatine sahiptirler. İstisnai durumlarda, proje yetiştirme dönemlerinde vs. ek mesailere kalıyor olsalar da genellikle çalışma saatlerinin bu şekilde olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Çalışma şartlarına geldiğimizde ise hem alınan ücretler hem de görece konfor nedeniyle maden mühendisleri iyi çalışma olanaklarına sahiptirler. Çalışma ortamları da mühendislik yapılan alana göre değişiklik gösterebilse de zaman zaman ofis, zaman zaman laboratuvar ortamı zaman zaman da saha olabilmektedir.

MADEN MÜHENDİSİ KİMDİR? NASIL MADEN MÜHENDİSİ OLUNUR? MADEN MÜHENDİSİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Maden mühendisi kimdir sorusunun cevabını vermek gerekirse öncelikle nasıl maden mühendisi olunuru cevaplamak doğru olacaktır çünkü bir kimsenin maden mühendisi olabilmesi için ilgili bir bölüm mezunu olması gerekmektedir, maden mühendisi olabilmek için de adayların en az 4 yıllık eğitim veren maden mühendisliği veya benzeri bölümü bitirmiş olmaları gerekmektedir. Tabi ki buna ek olarak bu işi yapabilmek için devlet personeli olarak çalışmayı düşünenlerin KPSS’den yeterli puanı alması özel sektörde çalışabilmek için de yeterli donanıma sahip olması gerekmektedir.

Maden mühendisinin görevleri nelerdir yani maden mühendisi ne iş yapar sorusuna gelecek olursak;

  • Maden sahalarının çevresel etkilerini değerlendirmek için örnekler aldırarak bu alanların analizlerini yaparlar ve farklı mühendislik alanlarında mühendisler tarafından gerekli analizlerin yapılmasını sağlarlar,
  • Maden çıkarmada gerekli alan tesisin kurulması ve alınacak araçların temini için gerekli planlamaları yaparlar ve maliyetleri hesaplarlar,
  • Maden çıkarmada kullanılacak araç ve gereçlerin neler olduğuna karar verirler,
  • Madenlerden çıkarılan maddelerin geçireceği işlemleri planlarlar ve denetimi yaparlar.

<div></div>

KAMUDA MADEN MÜHENDİSİ MAAŞLARI 2023 YILINDA NE KADAR OLDU?

Yeni başlayan Maden Mühendisi Maaşı           25650-25750 Türk Lirası

Kamuda maden mühendisi maaşları yaklaşık olarak tablodaki gibidir. Burada bazı değişkenler ortaya çıkabilmektedir ve bu yüzden buradaki rakamları ortalama ve minimum rakamlar olarak görmek doğru olacaktır. Yurtdışı görevlendirmeleri, ek mesai ücretleri, çalışılan kurumdaki farklı ek ödenekler gibi değişkenlerden dolayı bu rakamlardan biraz daha fazla maaş alınabilmektedir fakat yine belirtelim ortalama olarak yeni başlayan bir maden mühendisi maaşı 2023 yılında 25700 TL civarlarındadır.

<div></div>

Maden Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

ÖZEL SEKTÖRDE 2023 MADEN MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere özel sektör ile kamu arasında mühendis olarak çalışma noktasında bazı farklar vardır. Çoğu firma bünyesinde çalıştırdığı yeni mezun veya az tecrübeli maden mühendislerine asgari ücret veya civarında maaş vermektedir. Ortalama olarak özel sektörde yeni başlayan maden mühendisi maaşları 2023 yılı için 9700 TL dolaylarındadır diyebiliriz fakat bu rakamın altında veya üzerinde maaş veren şirketler bulunduğunu da tekrar belirtelim. Alınacak maaş, çalışılacak firma biraz da kişinin kendini geliştirme seviyesi ile de ilişkilidir diyebiliriz.

SORU, GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN BURADAN FORUM SAYFALARIMIZI ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ.

Maden Mühendisliği kaç yıl?

Maden Mühendisliği, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.